Skip to main content

10 menő program a nyári szünetre gyerekekkel

10 menő program a nyári szünetre gyerekekkel

Még 6 hét van hátra a vakációból, ami számos szülőnek akár soknak is tűnhet. Táborok, fesztiválok, közösségi foglalkozások és családi nyaralások váltják egymást ebben az időszakban, de persze sokszor vannak „üresjáratok” is. Mit csináljunk örökmozgó ovis-kisiskolás gyerekünkkel a sima nyári hétköznapokon, ha jó lenne megmozgatni egy kicsit, vagy úgy szórakoztatni, hogy azt mi magunk is élvezzük? Most következzen 10 gyerekprogram-ajánlat, melyek között lesz ismert és kevésbé ismert, napsütéses és borongós időre való, bringával, kenuval vagy gyalogszerrel bejárható!

1. Kajla Balatoni Bringakörök

Bringás pecsétek, vadvirágos mezők, kedves kis falvak és káprázatos panorámák várnak rátok a Kajla bringakörök útvonalain! Keressétek meg a BalatonBike365 túrái közül a számotokra legkedvesebbet, majd biciklizzétek be közösen az egész családdal, hiszen mindegyik útvonal remek kikapcsolódást nyújt az év bármely időszakában.

Fedezzétek fel a Balaton legszebb tájait két keréken!

2. A Duna nyugalomszigete

Töltsetek el egy tökéletes napot a Szentendrei-sziget északi végén megbúvó szigetcsúcson, melynek szárazföldi és vízi úton egyaránt megközelíthető partszakasza tökéletes helyszíne a családi kirándulásoknak, a kerékpáros vagy evezős napoknak! Ha utóbbi mellett döntenétek, akkor érdemes Visegrádról indulni, hiszen a folyó fölé magasodó Várhegy kivételes kilátással fogad titeket.

Egy tökéletes evezős nap a szigetcsúcson!

3. Tisza-tavi Vízi Sétány – 2000 lépés a víz felett

Sétáljatok be a másfél kilométer hosszú, pallókra épített tanösvényen a Tisza-tó varázslatos világába, ahol két madárvártát, egy megfigyelőtornyot, illetve három szigetet is bejárhattok! Az ösvényen információs táblák és szakképzett túravezetők segítenek, hogy jobban megismerhessétek a környező táj flóráját és faunáját.

Ismerd meg sétálva a Tisza-tavat!

4. Fedezd fel önállóan a szigetközi akváriumot, a Gazfűi-Dunát

Evezzetek le a Gazfűi-Duna vadregényes ágán, gyönyörködjetek a folyó változatos és káprázatos élővilágában! A Szigetköz egyik legvarázslatosabb Dunaágának vize nyáron gyorsan átmelegszik, így néhány kijelölt fürdőhelyen jót lubickolhattok benne. Lassú sodrásának és a sok vízinövénynek köszönhetően vize kristálytiszta, így alaposan szemügyre vehetitek a víz alatti világot is.

Gyönyörködjetek a Gazfűi-Duna élővilágában!

5. Cserháti vulkánok nyomában

Utazzatok vissza az időben, és hódítástok meg Salgó várát, járjatok utána a Boszorkány-kő legendájának, mindezt pazar panorámák kíséretben! Az egykor tüzes lávát lövellő hegycsúcsokon mára szürke bazalttá dermedt az akkor izzó magma, vízesésszerű formációkat alkotva.

Irány Salgó vára és a Boszorkány-kő!

6. Családi kerékpártúra a Mátra szívébe

Csodáljátok meg a vájt farkasmályi borospincéket, vagy a vulkanikus utóműködés során keletkezett, legendák övezte Bába-követ is! Ez a Mátra kapujából, Gyöngyösről induló és Mátrafüredre tartó kerékpáros túra kezdő bringásoknak, illetve családoknak is ajánlott, amely sok pihenési lehetőséget tartogat, sőt számos bringás szervizpontot is érint.

Tekerjen együtt a család Gyöngyösről Mátrafüredre!

7. Malmok és cseppkövek

Vegyetek részt egy igazán sokrétű kerékpártúrán, ahol tavak, malmok, barlangok és természetesen gyönyörű panoráma vár rátok! A Pécsi-tó partján nézzétek meg a Medvehagyma-házat, Abaligeten a barlangtúra után a Denevérmúzeumot, majd irány a Hermann Ottó-tó, amely egy hal és madárrezervátum!

Ismerd meg Orfűt és környékét kerékpárral!

8. Tavak nagyköre

Tekerjetek el Tatára, próbáljátok ki az új via ferrata pályákat a Kálvária-dombon, majd térképezzétek fel a körülötte lévő településeket a természetközeli túrákon! A csodálatos és rengeteg régészeti kincset birtokló Vértesszőlőn lessétek meg a híres „Samu”-t is! A túra közben bármikor meg tudtok állni pihenni, elszürcsölni egy limonádét, vagy hűsölni egy fagylaltkehely társaságában.

Kerekezzetek el Tatára egy természetközeli túrán!

9. Szerről szerre Szalafőn

Járjátok végig az Őrség egyik legarchaikusabb községében, Szalafőn, a Szívek útját, amely igazi természeti, kulturális és gasztró élménytúra is egyben! Felejthetetlen panorámában gyönyörködhettek a Kömpe szeme kilátóból, majd egyedülálló időutazás vár rátok Pityerszeren, ahol elétek tárul az Őrségi Népi Műemlékegyüttes. Ha menet közben megéheznétek, akkor több településrészen, szeren is ínycsiklandozó helyi ételeket kóstolhattok meg.

Járd be a Szívek útját Szalafőn!

10. Kismaros, kisvasút, nagy kaland

Cél a Dunakanyar peremén található Börzsöny, ahol az ország egyik legnépszerűbb kisvasútját találjátok! A vonatok az év minden napján zakatolnak, a Duna melletti Kismarosról Szokolyán át egészen Királyrétig. A királyréti végállomáson kipróbálhatsz egy 750 méter hosszú hajtánypályát, felfedezhetsz egy tanösvényt, gyönyörködhetsz a Várhegy-kilátó nyújtotta panorámában, vagy ha egy nagy túrát terveznél, akkor innen gyalogszerrel bejárhatod a Nagy-Hideg-hegyet és a Csóványost is.

Bárhogy érkezzél Kismarosra, irány a kisvasút déli végállomása!

További blogposztjaink

Íme a 2023-as év kedvencei

Íme a 2023-as év kedvencei

Idén is kerestük az ország legizgalmasabb kilátóját, legkényelmesebb turistaházát, legjobb kerékpárútját és legszebb erdei kerékpárútját. Célunk a 2020 óta minden...

TOP 5 hely Tokaj-Hegyalján és a Bodrog völgyben

TOP 5 hely Tokaj-Hegyalján és a Bodrog völgyben

Szőlősorok barázdálta vulkáni lankákkal, barátságosan kanyargó folyókkal és titokzatos vízibirodalommal hív kalandos kirándulásra a Zempléni-hegység nyugati peremén elterülő világörökségi borvidék!...

Nézz szét túráink között!

Kerékpártúra a Nivegy-völgyben

Útvonal: Zánka–Hegyes-tű–Monoszló–Balatonhenye–Balatoncsicsó–Szentjakabfa–Óbudavár– Szent Balázs-templomrom –Zánka Rövid, csupán 26 kilométer hosszú, ám nagyon látványos kerékpáros körtúra a Balaton-felvidék kevéssé zsúfolt vidékein....

kerékpár26 kmkönnyű5 óraBalaton-felvidék
+

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds