Skip to main content

Mecsek, Villány, Zselic

Mecsek, Villány, Zselic: a Dél-Dunántúl legnagyobb magaslatai

A mediterrán Mecsek Baranya büszkesége, a Dunántúli-dombság legmagasabb, szigetszerű kiemelkedése. Erdeiben gyönyörű tavakat, ősi várakat, cseppkőbarlangokat, látványos völgyeket, csodás településeket találunk. Számtalan emlékezetes élménnyel gazdagodhat, aki gyalogosan vagy kerékpárral bejárja a Mecsek ösvényeit, útvonalait.

A hangulatos mecseki gyalogtúrák után a nevezetes villányi borutat is végigjárhatjuk, megkóstolva a dűlők legjavát. Villányban járva érdemes meglátogatni a Templomhegy volt kőfejtőjében kialakított tanösvényt, mely a hegység keletkezésének történetét mutatja be. A terület legmagasabb csúcsa a Szársomlyó, mely jellegzetesen meredek felszínéről, karrmezőjéről és az itt található Szoborparkról híres.

A Zselic szelíden hullámzó dombjai között gazdag növény- és állatvilágot, érintetlen természetet találunk, melyet gyalogosan vagy kerékpárral érdemes bejárni. Szigetvár és Kaposvár felfedezése után ne hagyjuk ki a kisebb falvak nyújtotta látnivalókat sem: a szennai skanzent, az ibafai Pipamúzeumot és az ország legkeskenyebb nyomtávú kisvasútját Almamelléken. A fényszennyezéstől távol pedig a Csillagpark kínál felejthetetlen élményt.

Túrák

Csúcshódító túra a Zengőre

Kőmorzsoló óriással indított túránkon gyönyörű bükkösön át vezet az utunk Mecsek legmagasabb hegycsúcsára, ahol pazar kilátásban lehet részünk. Püspöki kastély és kápolna, ősi arborétum és kedves kis parasztházak várnak minket...

gyalogos11 kmközepes4 óraMecsek-Villány-Zselic
+