Skip to main content
GyalogtúraTúraútvonalBudapest és környékePilis

Körtúra a Pilis szent helyein

By 2023.02.02.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

A nem túl hosszú, de a szintkülönbségek miatt mégis közepes nehézségűnek mondható körtúrát Pilisszentkeresztről indítsd! Innen több útvonal is kínálkozik Dobogókő felé, a tiéd most a piros jelzésen fog felvezetni a közel 700 méteres csúcsig. A település házait elhagyva a Peres-hegy meredek oldalában kapaszkodik az út, jobbra a fák takarásában felfedezheted a rejtőzködő Cser-forrást. Egy apró vízmosásba vezet az ösvény, majd egy rövid, de izzasztó kaptató után kellemesebb út simul a lábad alá, csodaszép erdőrészeken át egészen az aszfaltozott erdészeti útig. A Fagyos katona nevű helytől észak felé halad tovább a jelzett turistaút. A széles, kétnyomtávos út a Hosszú-hegy gerincén vezet felfelé, egészen Dobogókő településéig. Lefelé induláskor keresd a kék kereszt jelzését a kilátópontnál, ahol évszaktól függetlenül frissíthetsz és szusszanhatsz egyet a menedékházban.

A jurtaszállás és a sípálya mellett elhaladva a Kerek-bükk nevű erdőrészbe érsz, ahol széles, de kőgörgeteges szekérúton ereszkedsz lefelé. Figyelj jól, mert a kékkereszt-jelzés hamarosan élesen jobbra kanyarodik! Egy aszfaltúthoz érkezel, amin jobbra kanyarodva 300 méter múlva találod meg az ismét az erdőbe vezető ösvényt. Ezután a Bükkös-patak völgyébe jutsz, ami az év nagy részében száraz, így nem leszel vizes, ha átkelsz a sziklás medren. A Kopasz-hegy oldalában becsatlakozik a sárgakereszt-jelzés, amit követve egy nagyon meredek ösvényen át lejutsz a Szentkút-forrásig. Itt érdemes kicsit elidőzni, majd a jelzés mentén mintegy 1000 méter múlva vissza is érkezel Pilisszentkereszt településére.

Látnivalók

Dobogókő

Dobogókő a Visegrádi-hegység legmagasabb hegye, egyben legkedveltebb kirándulóhelye már évszázadok óta. Innen indult el a magyar turistamozgalom (MTE), még azelőtt, hogy kiépített útvonalak vezettek volna a hegy tetejére. Lenyűgöző panorámákkal, a csúcs környékén számos izgalmas turistaútvonallal, változatos étkezési- és szálláslehetőségekkel és kedves kis nyaralóházakkal várja a kirándulókat.

Szentkút, Pilisszentkereszt

A pilisszentkereszti forrást és annak környékét a helybeliek régóta csodatévő helyként tisztelik. Vizének gyógyítóerőt tulajdonítanak, hiszen számos legenda kering az itt megesett hihetetlen gyógyulásokról. A forrás mellett a falubéliek szépen gondozott kápolnát emeltek Szűz Mária tiszteletére, kis kék pavilonja messziről mutatja az utat az errefelé járóknak.

Fagyos katona

A Dunakanyarban számos meghökkentő elnevezésű hellyel találkozhatunk, ilyen a Fagyos katonaként emlegetett helyszín is. Különösebb érdekesség nem kötődik a megállóhoz, mégis alapvető tájékozódási pontnak számít minden térképen. A hely története pontos adatok hiányában inkább csak legenda: egy igen hideg és havas napon vékony köpönyegében tartott hazafelé ezen az úton egy hadviselt katona, akinek holttestét itt találták meg.

+ Programtipp

Dera-szurdok

Szintén Pilisszentkereszt határában találjuk ezt a mesés kis szurdokvölgyet. A rövidebb sétával felfedezhető, fahidakkal átszőtt hasadékot az itt lezúduló víztömeg formálta, ami napjainkra csak egy kecses kis patak képében maradt fenn. A fák között sejtelmesen beszűrődő fények és a mohával takart kisebb-nagyobb sziklaképződmények misztikus hangulatot varázsolnak az ide kirándulók köré.

Tájház, Pilisszentkereszt

A helyi önkormányzat által üzemeltetett, az 1900-as években épült házban egykor egy helyi iparos és családja lakott. A kor építészetének megfelelően gyönyörű, oszlopos-verandás parasztházban található tárgyak, népművészeti alkotások és bútorok jelenleg az ide betelepülő szlovák lakosok korabeli viseletét, életmódját mutatják be.

Ciszterci kolostorrom

A ciszterci rend első magyarországi monostora Pilisszentkereszt határába épült. Kolostorát és templomát egy időben építették az esztergomi székesegyházzal. A történelem során sajnos a monostor teljesen elpusztult, de ma is látható, feltárt alapfalait és oszlopait igyekeznek a természeti erőktől megvédeni. A 13. században, román stílusban épült épületegyüttes a romokból következtetve impozáns méretű lehetett.

Adatok

Országrész: Budapest és környéke
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: gyalogos
Táv: 10.7 km
Időigény: 4 óra

Megközelítés

Szent Vendel- 2098 Pilisszentkereszt, Szabadság tér 2.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds