Skip to main content
GyalogtúraTúraútvonalBudapest és környékeBörzsöny és Dunakanyar

Rövid, de meredek – a Visegrádi-hegység ikonikus panorámái

By 2021.06.29.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

Ki ne látta volna hazánk egyik legszebb panorámáját akár fényképen, természetfilmben, webkamerán vagy személyesen? A Dunakanyarra nyíló hihetetlen kilátás miatt sokan keresik fel a Visegrádi-hegység harmadik legmagasabb, 639 méteres csúcsát, a Prédikálószéket és a 2016-ban épített ikonikus kilátót.

A Prédikálószékre több útvonalon is eljuthatsz, de talán a most ajánlott körtúra nyújtja a legtöbb látnivalót egy viszonylag rövid táv teljesítése mellett. A meredek kaptatók, a helyenként morzsalékos talaj kihívást jelenthetnek a gyakorlott túrázók számára is, de a látványosságok, különleges felszíni formák és sziklaképződmények, a szintemelkedéssel egyre pazarabb kilátás hatalmas élményt jelenthet családoknak, baráti társaságoknak, egyéni túrázóknak egyaránt.

A körtúra Dömösről indul, és pár óra elteltével, kellemesen elfáradva ide is érkezel vissza. A Malom-patak mellett a sárga-piros-zöld jelzésen haladj egészen a Mária jelenésekről híres Szentfa-kápolnáig. A kialakított pihenőhelyen erőt gyűjtve, a piros háromszög jelzésre fordulva a hegygerincen haladva igen meredek kaptató következik a Vadálló-köveken át a Prédikálószék csúcsáig. A különleges alakú és nevű vulkanikus sziklaképződmények, valamint az egyre szebb kilátás viszont feledtetik a nehézségeket. A panoráma a Prédikálószéken teljesedik ki: a jellegzetes dunai kanyarulat, a Börzsöny és a Visegrádi-hegység csúcsai, a Naszály sebhelyes vonulata, a Visegrádi vár és tiszta időben akár a Tátra láncolata is látható.

Innen erdei környezetben kanyarogva ereszkedhetsz vissza Dömösre, de két megállót még mindenképp ejts útba! Jelöletlen ösvényre térve juthatsz el a kevésbé ismert és látogatott, de a Prédikálószékhez fogható panorámával rendelkező Hubertus-kunyhóhoz. Innen pedig Dömös felé haladva útba esik az idilli Kecskehát-rét, pazar kilátással a Dunára és a Fellegvárra.

A túra esős, havas időben nem javasolt, a bejáratott bakancs és túrabot pedig minden körülmények között nagy segítséget jelent. A túrát érdemes a javasolt útirányban megtenni, mert a Vadálló-kövek meredek, sziklás talaján való ereszkedés veszélyes, a térdnek pedig igen megterhelő lehet. Az útvonal fokozottan védett, sziklás területen halad, ezért a kijelölt turistaútról ne térj le!

Látnivalók

Szentfa-kápolna

A Dömöstől 2 km-re a Malom-patak völgyében található zarándokhely egy 1885-ös Szűz Mária jelenésnek köszönheti létét. Ettől kezdve számos zarándok kereste fel a helyet annak ellenére, hogy 2 évvel később a dömösi alszolgabíró kivágta a Szentfaként tisztelt bükkfát. A hívek kápolnát emeltek, és Nagyboldogasszony ünnepén a mai napig misével emlékeznek meg az eseményekről. Az egyszerű túrázóként is érdemes megállnod az itt kialakított pihenőhelyen, ahol a Kaintz Györgyről elnevezett forrás vizével olthatod a szomjadat.

Vadálló-kövek

A Vadálló-kövek vulkanikus sziklacsoportja a Visegrádi-hegység egyik legjelentősebb látványossága és a 12 millió évvel ezelőtti vulkanikus működés földtörténeti emléke. Az itt található sziklák különleges alakjukról kapták a neveiket, bár az elnevezés oka többnyire nem egyértelmű. A terület a Duna-Ipoly Nemzeti Park fokozottan védett része, számos védett növény- és állatfaj otthona, ezért a kijelölt turistautakról letérni nem szabad. A meredek hegygerinc és a morzsalékos talaj kíván egy kis erőfeszítést, de az élmény és a kilátás bőven kárpótol ezért.

Prédikálószék és kilátó

Ha dunakanyari panoráma, akkor Prédikálószék! Évente több tízezer ember mássza meg miatta a Visegrádi-hegység harmadik legmagasabb csúcsát. A 2016 őszén átadott, 12 méter magas faszerkezetű kilátó is igazodik a hegy nevéhez: felfelé szélesedő szószéket szimbolizál. A három szinten a pazar kilátás mellett információs táblák is helyet kaptak, melyek a környék életében jelentős szerepet betöltő magyar királyokat, történelmi eseményeket mutatják be. Érdemes megpihenni a kihelyezett padok és asztalok valamelyikénél. Ha pedig tetszett az élmény, a kilátó tetején lévő webkamera képe éjjel-nappal megnézhető.

+ Programtipp

Dömösi prépostság

Számos régészeti lelet, vár-, kastély- és templomrom utal arra, hogy a Dunakanyar az Árpád-házi királyok kedvelt lakóhelye volt – nem véletlenül. Ennek egyik legkorábbi emléke a lenyűgöző dömösi prépostság és altemplom. Eredetileg egy királyi kúria álhatott e helyen, melyet I. Béla király építtetett, mielőtt a legenda szerint rejtélyes körülmények között ugyanitt befejezte életét. A (kívülről) ma is látogatható monostor építése a megvakíttatott Álmos herceg nevéhez és a XII. század elejéhez fűződik.

Rám-szakadék és tanösvény

Hazánk egyik legnépszerűbb kirándulóhelye a Rám-szakadék vadregényes, 600 méter hosszú szurdokvölgye, ahol kalandos körülmények között, a Rám-patak medrét követve, korlátok és létrák segítségével juthatsz el a szurdok felső végébe. A sorban állás elkerülése miatt az útvonalat egyirányúsították: csak felfelé mászva lehet teljesíteni a túrát. (A Rám-szakadékkal közel párhuzamosan futó Lukács-árok segíthet a forgalmi helyzetek megoldásában.) Bakancs és megfelelő öltözet minden körülmények között ajánlott, a jelzett útról letérni tilos és életveszélyes!

Árpádvár

A Rám-szakadék és Lukács-árok felett található 484 méter magas csúcson található várromhoz számtalan legenda kötődik: Árpád ősi kincsének lelőhelyét és az I. Béla király halálának színhelyét is gyakran e helyhez kötik. A régészeti leletek alapján az egykor itt található vár a XII-XV. század között élte fénykorát.

Visegrádi élmények

Visegrádot említve a legtöbbünknek a település fölé magasodó Fellegvár, a jelentős védelmi funkciót betöltő Salamon-torony, és a Luxemburgi Zsigmond által befejezett Királyi Palota jut eszébe. De számos egyéb természeti, építészeti látnivaló és izgalmas élmény vár Visegrádon! A környék számtalan turistaútja, a Nagy-Villámon üzemelő bob-, canopy- és sípálya, a Mogyoró-hegy forrásai és vadasparkja vagy az Apátkúti-völgy pisztrángos tavai, az Ördögmalom-vízesés és a Bertényi Miklós füvészkert mind remek programlehetőségeket kínálnak.

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások


Visegrád INFO
Programok, látnivalók, szállás, gasztronómia, hírek

Adatok

Országrész: Budapest és környéke
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: gyalogos
Táv: 10.9 km
Időigény: 5 óra

Megközelítés

A túra kiindulási pontja Dömös, mely autóval és tömegközlekedéssel egyaránt könnyen megközelíthető. Az utóbbit választva nagy segítségedre lehet a Dunakanyar napijegy, mellyel a MÁV, MÁV-HÉV, Volánbusz meghatározott járatain utazhatsz ingyen egy adott napon, valamint hajóval a MAHART PassNAVE egy dunakanyari körjáratán. Az autót a település központjában, a polgármesteri hivatal mellett lévő fizetős parkolóban, vagy a hajóállomás melletti parkolók egyikében érdemes hagyni.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds