Skip to main content
GyalogtúraTúraútvonalÉszak-DunántúlVelencei-tó és Völgyvidék

A Völgyvidék és a Budai-hegység határán – biatorbágyi kilátások

By 2021.12.08.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

A Völgyvidék határán, a főváros közelében is akadnak el­képesztő, alig ismert látványosságok, pazar kilátások. Bia­torbágy leginkább a hírhedt, mára felújított viaduktjáról és halastaváról ismert, de a környéken számos forrás, érde­kes sziklaformáció rejtőzik. Kaptárkövekkel találkozhatsz a Kő-hegyen; a homokkő-tornyok a csehországi Szász-Svájc hangulatát hozzák testközelbe. Egy különös kis kápolna esik ezután utadba, melyet még a 19. században építettek ide. A Pan­non-tenger és a szél felszínformáló erejéről tanúskodik a Madár-szirt és a Nyakas-kő. Semmiképp se hagyd ki ezt a látványosságot! Ha elég bátor vagy, ki is állhatsz a sziklaszirt tetejére. Az izgalmas látnivalóknak még nem ért véget a sora: díszes, elhagyatott borospincére is bukkanhatsz, melyeket a növényzet látványosan hódít vissza. A kilátás pedig időről-időre elkápráztat. Az útvonal tömegközlekedéssel is jól megközelíthető: a busz a túra kiindulópontjánál, a vonat 1 km-es sétányira található.

Látnivalók

Szent Vendel kápolna

Az épületet Szily kápolnaként is ismerik sokan. Az iharosi erdőben található klasszicista stílusú kápolnát Szily József udvari tanácsos építtette még a 19. század elején. A kápolna előtti rondellaszerűen kialakított terasz alatt volt a Szily család sírboltja. A második világháborúban a kápolnát feldúlták, egy évtizedre rá kezdték el helyreállítani. 2009-ben teljesen felújították, így ma közel eredeti pompájában látható.

Nyakas-kő

Biatorbágy déli határán találod a környék legizgalmas sziklaformációját. Kis kitérőt kell tenned, hogy meglátogasd, de biztosan megéri. A homokkő vízmosta és szélfútta formáihoz hasomlót ritkán láthatsz. Ha bátrabb is vagy, felkapaszkodhatsz a torony tetejére is.

+ Programtipp

Biatorbágyi viadukt

Az ország egyetlen kettős vasúti völgyhídja halad át Biatorbágyon. Az 1898-ra elkészült viadukt a leginkább egy merénylet miatt közismert. 1931-ben a Matuska Szilveszter felrobbantotta az egyik sínszálat, melyen a Budapest-Bécs járat haladt át. A mélybe zuhanó szerelvényben 22-en lelték halálukat. Az eseményt filmvásznon is feldolgozták Merénylet és Viadukt címmel.

Adatok

Országrész: Észak-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: gyalogos
Táv: 13 km
Időigény: 5 óra

Megközelítés

Biatorbágy elérhető az M1-es autópályán vagy az 1-es főúton, illetve vonattal is megközelíthető

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds