Skip to main content
KerékpárTúraútvonalÉszaki-középhegységZemplén

Hegyaljai kerékpártúra – Vámosújfalutól Rókabércig

By 2020.06.03.január 8th, 2024No Comments

Túrainfo

A Hegyalja csodáit foglalja össze egyetlen kiváló kerékpártúrába ez a közepesen nehéz, ellenben nagyon látványos tekerés. A Zemplén erdős hegyei közé bekanyargó völgyeket szőlőtermelő falvak, mézédes nektárt termő dűlők és kastélyok szegélyezik. A Bodrog vadregényes völgyének egyedi hangulatú tájáról kerekezünk fel a bortermeléséről híres Tolcsván és Erdőbényén keresztül a klasszikus erdei településnek számító Baskó és Sima falujáig, ahonnan a legendás Rókabérci turistaház érintésével, erdőhorváti megállóval érünk majd vissza Vámosújfaluba.

Vámosújfalu településéről, a Bodrog völgyéből indulunk a Zemplén hegyei felé. Földrajzilag alföldi tájnak nevezhetjük, de a vasúton túl dombosabb vidék kezdődik. Ezen az 59 kilométeres kerekpártúrán számolnunk kell néhány emelkedővel. Tolcsvát gyorsan elérjük, majd a hátsó úton, dűlők között tekerünk át Erdőbényére, ahol kiváló borászatok várnak ránk, és a kádármúzeumba is ellátogathatunk.

Erdőbénye hangulatos településéről csodás fás legelők, szőlőtőkék ritmusától díszes hegyoldalak látványával kísérve tekerünk fel Sima településre, majd onnan Baskóra, ahol megebédelünk. Innen hosszú gurulás vár ránk a Rókabérci turistaházhoz, amely mellett egy romantikus kis tavat is megcsodálhatunk, majd erdei utakon tekerünk át Erdőhorvátiba. Itt érdemes pihenőt tartani és megtekinteni a település templomait, illetve a Kassai és Hatház utcán látható jellegzetes népi épületeket, majd a kecskefarmot is. Továbbindulunk Tolcsvára, ahol érdemes megnézni a település számos műemlék jellegű épületét.

Adatok

Országrész: Északi-középhegység
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: kerékpár
Táv: 59 km
Időigény: 7 óra

Megközelítés

Vámosújfalu, vasútállomás

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Látnivalók

Mulató-hegy, Erdőbénye: 

A Mulató-hegyen található Magyarország egyik legnevezetesebb ásvány-előfordulása. A Mulató-hegy a földtörténeti miocén kor közepe táján létrejött lakkolit képződmény, úgy keletkezett, hogy amikor a földkéreg mélyebb régióiból elindult a magma felfelé, nem érte el a felszínt, hanem közvetlenül alatta megrekedt, és az itteni idősebb üledékes kőzeteket megemelte. A Mulató-hegyet hazánk legszebb és legszabályosabb lakkolitjának tartják, ahol megfigyelhető, ahogy a riolittufa az újraolvadás következtében perlitszerű kőzetté alakul át.

Tolcsva:

A település a Tolcsva-patakról kapta a nevét, amely mentén épült. A többi hegyaljai településhez hasonlóan gazdag múltú község a borvidék fontos területe ma is. Építészeti gazdagságát nagyrészt az egykori neves szőlősgazdáknak köszönheti. Tolcsva azonban nemcsak megőrizni tudja a múltat – például a nemzeti kincsnek számító, egyedülálló Bormúzeumban –, hanem képes új életet is lehelni belé. Ahogy újra „termőre fordítja az ősi ágat”, Örökségturisztikai és Kulturális Rendezvényközpontot létrehozva a Szirmay–Waldbott-kastélyban.

+ Programtipp

Kádárműhely, Erdőbénye:

Erdőbényén máig elevenen őrzik és ápolják a kádármesterség hagyományait. Hotyek Attila kádármester családjában apáról fiúra száll a felhalmozott tudás és tapasztalat. Műhelyében a látogatók testközelből ismerhetik meg a hordókészítés egy-egy látványos elemét. A program zárásaként a családi pince borait kóstolhatják meg a vendégek.

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Turistainformációk, programok, rendezvények, szálláshelyek a térségben.

Zemplén Tourinform

Rókabérci turistaház

A Zemplén egyik legszebb részén található, hangulatos szállás. Étterme, terasza, presszója kellemes pihenőhely túra közben.
Tovább a szálláshelyre

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds