Skip to main content
GyalogtúraTúraútvonalDél-DunántúlŐrség és Vendvidék

Szerről szerre Szalafőn

By 2020.07.07.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

Mit is rejt ez a hangulatos gyalogos túraútvonal számunkra? Az Őrség egyik legarchaikusabb községében, Szalafőn, „a szívek útjá”-n kalauzol végig minket a szereken. A körtúrán megtudhatjuk, hogy mi az a „szeres” településszerkezet, mely az Őrségben a honfoglalás kora óta fennmaradt.

A túra igazi természeti, kulturális és gasztró élménytúra egyben, hiszen erdők, rétek ölelésében sétálunk át egyik szerről a másikra. Felejthetetlen panorámában gyönyörködhetünk a Kömpe szeme kilátóból, majd egyedülálló időutazás vár ránk Pityerszeren, ahol elénk tárul az Őrségi Népi Műemlékegyüttes, a több száz éves házaival – szinte nem is tudjuk hirtelen, hogy ébren vagyunk-e vagy álmodunk. Ezt az élményt tetézhetjük a skanzentől pár percnyire legelésző európai bölények és eurázsiai vadlovak megtekintésével. A különleges állatokra immár egy új, fából épült kilátóból láthatunk rá.

Lelassulva, eggyé válva a természettel, beszippantva az erdők és a rétek illatát, a friss, oxigéndús őrségi levegőben biztosan meg is éhezünk, de semmi gond, hiszen több településrészen, szeren is ínycsiklandozó helyi ételeket kóstolhatunk meg. Alkalmunk lesz megkóstolni a dödöllét, és ha szerencsénk van, a tökös-mákos rétes készítésébe is bepillanthatunk, sőt, akár segédkezhetünk is benne, majd az elkészített finomságot elfogyaszthatjuk. Megnézhetjük, hogy zajlik – őrségiesen szólva – a tökmagolajütés, vagyis hogyan készül az igazi, tradicionális módon sajtolt tökmagolaj.

Adatok

Országrész: Dél-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: gyalogos
Táv: 12 km
Időigény: 4 óra

Megközelítés

Szalafő

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Látnivalók

Kömpe Szeme kilátó, Szalafő

A pityerszeri skanzen felett áll a haranglábra emlékeztető, fából készült kilátó, amelyet a Baranya megyei művész, Milkovics Jenő álmodott meg. A kilátóból öt szert, azaz településbokrot is látni, a fából emelt építmény jól illeszkedik a környékbeli épületek hangulatához, stílusához.

Őrségi Népi Műemlékegyüttes, Szalafő

Az Őrség dombos vidékét a honfoglalás óta védelmi vonalként használták a magyar királyok. A határokat figyelő egykori őrállók a dombok tetejére, erdei irtásokra építették lakóházaikat és gazdasági épületeiket. Ezeket az apró házcsoportokat hívták „szer”-nek. Az őrségi vidékre jellemző, különleges településszerkezetet mutatja be Pityerszeren, Szalafő faluban az Őrségi Népi Műemlékegyüttes, ahol régi formájukban megőrzött, hagyományos őrségi porták szemléltetik, hogyan éltek itt egykor az emberek. Különleges őrségi épületek között sétálhatunk, és megtudhatjuk, mi a kerített ház, a kontyos ház, a kástu és a tóka. A skanzen mellett, az interaktív játékokkal tarkított Élet a kaszálógyümölcsösben tanösvényen megelevenedik az egykori őrségi porták mindennapi élete.

+ Programtipp

Bölényrezervátum, Szalafő

Az Őrségi Nép Műemlékegyüttes mögötti elkerített területen 12 európai bölény él, ami azért különleges, mert ez a faj, Európa legnagyobb testű szárazföldi emlőse kis híján teljesen kipusztult. Az egykor nálunk is őshonos állat utolsó egyedeit az első világháború után lőtték ki Lengyelországban és a Kaukázusban. Az utolsó 12 példányt vadasparkokból, állatkertekből gyűjtötték össze, és szaporításukkal sikerült megmenteni a fajt. Az Őrségi Nemzeti Parkban 2017 óta élnek bölények.

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Turistainformációk, programok, rendezvények, szálláshelyek a térségben.

Őrség Tourinform

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds