Skip to main content
KerékpárTúraútvonalBalaton környékeBalaton-felvidék

Családi kerékpártúra a Tanúhegyek árnyékában

By 2021.07.09.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

Egy szinte végig sík, könnyen teljesíthető kerékpártúrát mutatunk be, amely 17 kilométeren keresztül átkígyózik a Balaton-felvidék legszebb tanúhegyei között Badacsonytördemictől Szigligeten át a Szent György-hegyig.

A rengeteg látnivalóval tarkított túrát kezdőknek és családoknak is ajánljuk, de gyerekeknek csak kamasz kortól (12 év), mivel a kerékpárút mellett főleg alacsony forgalmú közúton haladunk. A badacsonyi borúttól nyugatra adja magát ez a kis kör, ami Szigligeten strandolási lehetőséget kínál, vagy akár a Balaton-felvidék leglátványosabb várát is megnézhetjük, majd hangulatos tájon, a Szent György-hegy árnyékában térünk vissza kiindulópontunkra. A túrát szinte bármilyen bringával teljesíthetjük, de azért sebességváltó nem árt, ha van.

Túránk során megpillanthatjuk a Balatont (vagy akár meg is mártózhatunk benne), mégis ez a 17 kilométer inkább a tanúhegyekről szól. Az elnevezés több szempontból is megállja a helyét, hiszen ezek a vulkáni képződmények a földtörténet különböző korszakairól, illetve az itt élő emberek tevékenységéről is tanúskodnak. Történetük a néhány millió éve kiszáradt Pannon tenger nyomán kialakult vulkáni tevékenységig nyúlik vissza. A kiömlő láva, ami megszilárdult, helyenként kemény bazaltként maradt meg, miközben a különböző természeti tevékenységek, a szél, a jég, a víz eltűntették a felszín lazább rétegeit. A bazalt azonban maradt, így ezek a hegyek mutatják, hogy néhány millió éve milyen „magas” volt a Pannon tenger medre. A Balaton sokkal később, földtörténeti szempontból „napjainkban”, mintegy 20 000 éve alakult csak ki.

A tanúhegyek az emberek bányászati tevékenységéről is tanúskodnak, amit szerencsére a múlt század közepén sikerült leállítani, mielőtt végleg „elhordtuk” volna a látványos természeti képződményeket, hogy mást építsünk a bazaltból. Persze a badacsonytomaji bazalttemplom sem utolsó látványosság, ha a túra előtt vagy után kíváncsi rá valaki. A legszembetűnőbb a pusztítás a Zánka fölött magasodó Hegyestűn, amely bizonyos szögből úgy néz ki, mint a felrobbantott Halálcsillag a Star Wars-ból… De a Badacsony északi oldalából is látványosan hiányoznak darabok.

Túránk kiindulópontjaként Badacsonytördemicet választottuk, hiszen ide akár vasúton is érkezhetünk. Aki hosszabb távot szeretne teljesíteni több emelkedővel fűszerezve, innen összekötheti a kört a badacsonyi borúttal is. Ezen a vidéken szezonban sincs akkora zsúfoltság, mint a Balaton legforgalmasabb nyaralóhelyein, ezért tulajdonképpen márciustól októberig kellemes program lehet a bringázás. A legnagyobb koporsó formájú tanúhegy, a Badacsony felfedezése önmagában is jó program, több kilátóponttal (Tördemici kilátó, Kisfaludy kilátó) rendelkezik, ami a bringázás mellett (előtt, után) kiváló célpont lehet gyalogtúrához. Egymást érik a kiváló borospincék, Badacsonytomajon pedig strandolási lehetőség is van.

Tördemicről indulunk tehát bringával a macskaköves úton, majd alapos körbenézés után a 71-es utat keresztezve Szigliget laposabb része felé vesszük az irányt. Először a kerékpárutat elérve kell balra tartani (továbbra is közúton), majd Szigligetre beérve az első lehetőségnél balra fordulunk, még mielőtt elérnénk a település szívébe vezető emelkedőt. Teszünk egy kis kört a part mentén, miközben jobbról a domb oldalában nyaralókat, parasztházakat, pincéket láthatunk, balra 4 kilométer megtétele után megérkezünk a Szigligeti (fizetős) strandhoz. Itt már kerékpárút vezet, de szezonban óvatosan közlekedjünk, hiszen a nyaraló családok miatt nagy lehet a gyalogos-forgalom. Ha terveztünk strandolást, itt érdemes sült keszeget, vagy lángost is fogyasztani.

A Szigligeti vár irányába halad tovább a túra útvonala, aminek lábához újabb 3 kilométert követően érünk. Itt meg kell mászni egy nagyon rövid (kb. 200 m hosszú) emelkedőt, de mielőtt tovább haladnánk, mindenképpen érdemes megállni. Feltolhatjuk a bringákat a tanúhegy csúcsára épült várba is, van lehetőség lezárásra. A Szigligeti vár tartalmas programot és csodálatos panorámát kínál, de emellett semmiképpen ne hagyjuk ki a Vár-kávézót, ahol az ország egyik legjobb fagylaltját kóstolhatjuk meg. Itt megint csak érdemes odafigyelni a sok turistára, a meredek utca miatt talán érdemes eleve tolni a kerékpárt, ha csúcsforgalom van.

A 71-es előtt jobbra fordulva kerékpárúton hagyjuk el Szigligetet, de kb. egy kilométert követően letérünk balra a Szent György-hegy felé, ismét keresztezve a 71-est, ahol nagyon kell figyelni a gyors gépjárműforgalom miatt. Hegymagas felé alig több mint egy kilométert haladunk, majd az itiner szerint az első lehetőségnél jobbra fordulunk (az első 1-200 méter rossz minőségű út, de szerencsére ez hamar megváltozik). Már erről a szinte forgalommentes kis útról is csodaszép balra a koporsó formájú tanúhegy látványa, arra csábít, hogy külön programot tervezzünk ide.  Utóbbi esetben eggyel később kell felkanyarodni jobbra. Ha mégis tartjuk magunkat az eredeti itinerhez, akkor enyhén hullámos úton érjük el Kisapátit, de nem megyünk be a faluba, hanem a főutat elérve rögtön jobbra fordulunk. Innen az utolsó 4 kilométeren fokozottan figyeljünk az autókra és libasorban haladjunk, hiszen Nemesgulácstól nem nagy, de érezhető a gépjárműforgalom növekedése.

A negyedik tanúhegy ami mellett elhaladunk túránk közben, balról a Gulács, amely a kúp formájúak közül a legmagasabb. Közben jó eséllyel láthatunk az út mentén legelésző csordát, Tördemichez közeledve pedig kecskéket. Mielőtt visszaérnénk Tördemicre, Nemesgulácsnál is, majd később is mindig jobbra kell tartanunk az úton. Badacsonytördemicen aztán igazi kuriózum a végére a macskaköves út, ami jóval kevésbé ráz, mint a híres francia verseny, a Párizs-Roubaix kockaköves „pavé” szektorai, de mókás rajta visszatekerni a vasútállomásig.

Látnivalók

Badacsony

A Badacsonyt kezelhetjük egyetlen kimeríthetetlen programajánlatként, hiszen a kilátótól kezdve a borospincéken és kulturális látnivalókon át a strandig mindent megtalálhatunk egy szűk területen belül. A hegyoldal tulajdonképpen maga a balatoni bor- és szőlő kultúra, butaság lenne felsorolásba bocsátkozni, hová térjünk be, csak kihagyni tudnánk fontos helyeket. Nagyobb kilátók a környéken: a leghíresebb a Kisfaludy kilátó, ahonnan ráláthatunk a Balaton délkeleti felére; az Egry József kilátóhelyről ugyancsak pazar panoráma nyílik a Tóra, valamint megnézhetjük, honnan jöttünk fel. A Tördemici kilátótól – ahová a Bujdosók lépcsőjén át vezet az út – a szárazföld felé is bámészkodhatunk, megcsodálva a Szent György-hegyet vagy a Szigligeti várat.

Szigligeti vár

Nem csak azért a Balaton egyik legkedveltebb turistalátványossága a szűk egy évtizede felújított várrom, mert közel van a parthoz és a 71-es úthoz. Tetejéről páratlan kilátás nyílik a Balatonra és a Tapolcai medence irányába is, valamint többféle programhelyszín is berendezésre került a renováció során. A várat eredetileg a pannonhalmai apátság építette a 13. században, a török háborúk alatt pedig ez volt az egyik olyan végvár, amit a szultán seregei nem tudtak elfoglalni. A legenda szerint 1697-ben ami a töröknek nem sikerült, egy villámcsapás elintézte: pont a puskaporos torosba csapott le a mennykő, ami után az osztrák császár utasítására felrobbantották a várat.

+Programtipp:

Szent György-hegy bazaltorgonák: Ha hajlandóak vagyunk túra közben felkanyarodni egy emelkedőre, majd adott helyen lezárni a bringákat, adja magát egy kb. 5 kilométeres gyalogtúra útvonal, nagyszerű panorámával, látnivalókkal és tanösvényekkel. Amikor a 71-es utat keresztezve elindulunk Hegymagas felé, nem az első, hanem a második lehetőségnél kell ehhez jobbra kanyarodnunk, a Szászi-birtok felé. Utóbbit jó szívvel ajánljuk, ha valaki igazán jó ízű ételekre (és borokra) vágyik a környéken. A Szászi-birtok után még tovább kell haladni felfelé az aszfalton, egésze a Lengyel Kápolnáig. Talán itt érdemes biztonságba helyezni a kerékpárokat és felgyalogolni a Szent György-hegyre. A híres bazaltorgonák a túloldalon magasodnak, ha kicsit tovább megyünk, hűsölhetünk a Jégbarlangban is, ami tulajdonképpen egy mélyedés a kövek között, különlegessége, hogy nyáron itt sokkal hidegebb van, mint a környezetében aktuális hőmérséklet. A Szent György-hegy tetején pedig – még ha fárasztó is volt a túra – minden erőfeszítésünket kárpótolja majd a látvány…

Kerékpárszervizek a környéken:

Bringacentrum, Tapolca, Szent István u. 3., telefon: +36 87 321 421

E-bike kölcsönzési lehetőség:

Brin-Garázs, Szigliget, Külsőhegyi út 64., telefon: +36 20 275 7554

Adatok

Országrész: Balaton környéke
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: könnyű
Túratípus: kerékpár
Táv: 17 km
Időigény: 2 óra

Megközelítés

Badacsonytördemic-Szigliget

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds