Skip to main content
KerékpárTúraútvonalDél-DunántúlMecsek-Villány-Zselic

Családi kerékpártúra a Dráva mentén – evezéssel fűszerezve

By 2022.07.08.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

Ha szeretnél a gyerekekkel szép környezetben biztonságosan bringázni, akkor ezt a túrát válaszd! Az Ős-Dráva Látogatóközpontban akár kerékpárt is bérelhetsz, de a gyerekekre is sok látnivaló vár itt. A major a hagyományos magyar állatfajtákkal, az ártéri gazdálkodást bemutató interaktív kiállítással, tanösvényekkel egész napos programot kínál a családnak. Innen indulj el a Kisinci-tó felé. Láthatsz itt szürke gémet, kócsagot, szárcsát, vadkacsát. Menj fel a Dráva gátjára, szántók és az ártéri erdő kísér a tésenfai hídig. A hídtól egy új kerékpárúton térj be Tésenfára, ahol szépen felújított ősi parasztházak várnak. Innen Kémesre tekersz, a két falu szinte összeér. Térj be a helyi halászcsárdába egy jó csukapörköltre, a palacsintát és a pálinkát ingyen adják hozzá! Kémesről egy másik ormánsági faluba, Cúnba érkezel, majd a Fekete-víz gátján visszatérhetsz a kiindulópontra, az Ős-Dráva látogatóközponthoz. Szaporcán feltétlenül térj be a helyiek által felújított Eperfa Tájházba, ahol kedvesen fogadnak, és sokat megtudhatsz az itt élők életéről!

Látnivalók

Ős-Dráva Látogatóközpont

Az Ormánság természeti értékeit és hagyományait megismertető Ős-Dráva Látogatóközpont interaktív kiállítással, őshonos háziállatok bemutatójával, tanösvényekkel, változatos aktív programokkal, környezeti nevelési foglalkozásokkal vár.

Eperfa tájház – Szaporca

2012-ben a házat egykori lakója adományozta a szaporcai önkormányzatnak azzal a feltétellel, hogy az épületet meg kell tartani eredeti állapotában. Az épület külső és belső része még a régi állapotokat idézi. Meszelt falak, földes padló, régi bútorok, zsalugáteres nyílászárók, és őszinte vendégszeretet vár itt rád.

+ Programtipp

Családi evezés a Fekete-vízen

Az Ős-Dráva Látogatóközpont a nyári szezonban kenus és kajakos programokat is kínál. A Dráván, és a Drávába torkolló Fekete-vízen induló vízitúrákon a terület természeti értékeit ismerheted meg, szerencsés esetben az ártéri madárvilág képviselőivel: szürke gémekkel és nagy kócsagokkal is találkozhatsz útközben.

Adatok

Országrész: Dél-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: könnyű
Túratípus: kerékpár
Táv: 20 km
Időigény: 2 óra

Megközelítés

Személygépkocsival Pécsről Harkányon keresztül (58-as út) Sellye irányában, majd Kémesnél tábla jelzi az Ős-Dráva Látogatóközpontot. Itt kell balra letérni, és Szaporcán át a Fekete-víz hídján átkelve érsz a látogatóközponthoz.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Ormánsági Halászcsárda

A csárda 2012 óta működik az Ormánság szívében, legfőképpen halételeket készítenek.

Facebook

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds