Skip to main content

Pilis

Pilis: királyok vadászterülete, a pálos rend otthona

A Pilis a középkorban királyi vadászterületnek számított, ma – a főváros közelsége miatt is – a kirándulók és a kerékpárosok egyik kedvenc terepe. Az aszfaltozott erdei utakon hangulatos kerékpáros túrákat tehetünk, erdeiben jól jelzett ösvények vezetnek. A tájék szakrális helyekben gazdag: az egyetlen magyar alapítású szerzetesrend, a pálosok számos kolostora állt a pilisi erdőségekben. A Klastrompusztán, Pilisszentléleken és Dömösön található romokat felkeresni mindig mély és egyedi élmény.

Emblematikus helyei közül talán a hegység nevét is viselő, lapos Pilis-tető a legkiemelkedőbb, ahol a Boldog Özséb-kilátóba felmászva gyakran velünk egy magasságban lebeg a siklóernyők tarka sokasága. Messziről is jellegzetes látványt nyújtanak a főváros közeli Kevélyek csúcsai és a köztük húzódó nyereg. Előttük bújik meg az 1968-ban forgatott film kedvéért épített Egri vár, valamint a híres Teve-szikla, mely nevét különös alakjáról kapta. A közelben járva érdemes felkeresni a Dera-patak által kialakított szurdokvölgyet is, mely a környék gyakori családi célpontja. A Pilisre jellemző formák sorát a kesztölci sziklák gyarapítják, melyek között két, egymástól 50 méterre fekvő, már az őskorban lakott barlangot találunk, a Leány- és Legény-barlangot.

Túrák

Pilisi kolostortúra

Útvonal: Dömös, prépostsági altemplom–Szakó-nyereg (Téry-úton) –Hoffmann-vadászház– Pilisszentlélek, pálos kolostor –Pilis-nyereg–Klastrompuszta–Pilisszentkereszt, cisztercita kolostor –Dobogókő Első látványosságunk Dömösön fogad, a Prépostsági Altemplom, melyet a XII. században alapított Könyves Kálmán öccse, Álmos.  Ma...

gyalogos25 kmközepes6 óraPilis
+