Skip to main content
GyalogtúraTúraútvonalDél-DunántúlMecsek-Villány-Zselic

Mecseki kalandtúra barlangok és vízesések mentén

By 2022.07.08.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

A túra a Kőlyuki betérőtől indul, ahol az autót le tudod parkolni, és a végén itt ehetsz is egy jót. A piros jelzésen vezet az út, a tavak mentén elég vizenyős területen, a jó lábbeli itt fontos lehet. Az első megállópont a Kőlyuk barlangja, ami a Mecsekben a legnagyobb bejárattal rendelkezik, a falain a sok páfrány a dínók korába repít vissza. Tovább haladva a piros jelzésen, majd átkelve a patakon a Petnyákban folytatódik az út a zöld jelzésen. Tavasszal mindenhol medvehagyma nő és virágzik, amerre a szem ellát, érdemes ebben az időszakban idelátogatnod! A hegység legmagasabb vízesését – az Ágnes-vízesést – érintve hamarosan a látványos Melegmányi mésztufa lépcsőkhöz érsz. Csapadékos időszak után a közel 6 méter magas mésztufa lépcsősoron folyamatosan csobog le a víz, az aljában pedig pihenőhely van kialakítva. Nyáron sajnos gyakran kiszárad, de tavasszal és a téli fagyban igazán látványos. Innen kicsit visszafordulva a piros + jelzésen felfelé menj tovább a műútig, majd lefelé az erdőben, míg el nem éred a Mánfai Árpád-kori templomot, ahonnan könnyen vissza tudsz térni a kiindulópontra, a Kőlyuki betérőhöz az erdőn át.

Látnivalók

Melegmányi mésztufa lépcsők

A Középső-Mecsek egyik legszebb szurdoka a Melegmányi-völgy. Öreg tölgyesek, bükkösök, ritka, értékes növények találhatók itt. A fátyolvízesések a Melegmányi-patakot tagoló mésztufa lépcsőkön jönnek létre. Csapadékos időszak után közel 6 méter magas mésztufa lépcsősoron csobog le a víz.

Kőlyuki barlang

A Mánfai-kőlyuk Magyarország fokozottan védett barlangjai közül az egyik, a negyedik leghosszabb barlang a Mecsekben. A hegység fokozottan védett öt barlangjának egyike, a mecseki barlangok közül ennek a barlangnak a legnagyobb a bejárata.

Mánfai Árpád kori templom

A templom a 12. században épült, román stílusban. A hagyomány szerint a templomot körülvevő középkori település elpusztult, odébb költözött – a templom viszont túlélte a török idők pusztítását is, ám környékét visszavette a természet. Előzetes bejelentkezéssel látogatható!

A templom legendája: A török időkben a falu elpusztult, majd a felszabadulás után a templomtól keletre újjáépült, a templom pedig feledésbe merült. Ekkoriban történt meg, hogy miközben egy pásztor legeltette a marháit a környéken, egy bika elkóborolt. A pásztor keresni kezdte, és közben harangozást hallott. Mikor közelebb ért látta, hogy a birka belegabalyodott a templom harangkötelébe. Ezután a falusiak megtisztították a templomot és környékét, majd újra birtokba vették azt.

+ Programtipp

Sikondai Termál fürdő

Magyarország első illat-és wellness szállodája, mely Zólyomi Zsolt illatszelekciójával, beltéri és kültéri medencékkel és szaunaparkkal vár a Mecsek festői völgyében.

Mecsextrém-Park

Az ország egyik legnagyobb erdei kalandparkja Pécs mellett. Játszótér kicsiknek és nagyoknak! Az „óriás játszótér” egyik nagy slágere az igazán bátrak számára megépített egy kilométeres erdeibob-pálya, amely szakadékok, patakok fölött és a fák lombjai alatt vezet.

Adatok

Országrész: Dél-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: könnyű
Túratípus: gyalogos
Táv: 8 km
Időigény: 3 óra

Megközelítés

A 66-os úton, Mánfa után található a Kőlyuki betérő vendéglő, ahol az autót le tudod parkolni. Tömegközlekedéssel Pécsről Kaposvára induló buszjáratot válaszd, és a Mánfa-Kőlyuk megállónál szállj le.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Kőlyuki Betérő – Étterem

A Kőlyuki Betérő házias ízekkel várja az ide látogatókat. Az étterem a Mecsek festői völgyében, gyönyörű, zöld környezetben fekszik, a Baranya-patak partján.

Honlap

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds