Skip to main content
GyalogtúraBudapest és környékeBörzsöny és Dunakanyar

Kismaros, kisvasút, nagy kaland

By 2022.03.24.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

Királyrét egyik leglátogatottabb kirándulóhelyszín – nem véletlenül. A főváros közelsége, a Dunakanyar környezete, a Börzsöny kilencszázas csúcsai mind jó indokok, hogy bakancsot húzz és elindulj. Akár vonattal, akár autóval érkezel Kismarosra, irány a kisvasút déli végállomása! Innen felrobogsz Királyrétre. Élvezd ki, hogy a Duna lankás partjáról fokozatosan mélyebbre és mélyebbre hatolsz a hegység szíve felé. A sínpárról két lábra váltva indulj el a Hiúz Ház felé, és ha figyelmes vagy, a ház előtt szárnyas barátainkat is megcsodálhatod a madármegfigyelő tornyocskából. A zöld T jelzések vezetnek tovább utadon, néhol békás cölöpök is segítik a tájékozódást. A lombhullató erdőt foltokban fenyvesek váltják fel, ami különleges hegyi hangulatával érint meg.

Így érkezel meg a Bajdázó-tóhoz, melyet még az 1700-as évek végén alakítottak ki, hogy kiszolgálja a vaskohászat igényeit. A környéken egyébként számos helyen ütközöl bányásztevékenység nyomaira. De erről mindjárt… A vízi élet elég széles skálájával találkozhatsz itt: békák, siklók, piócák, kacsák lakják a helyet. Ha március és október között érkezel, mocsári teknőst is láthatsz. Folytasd utadat északi irányba, a Bajdázó-kőfejtő egy érdekes hangulatú tér, amelynek andezit sziklafalait sokszor sziklamászók veszik birtokba.

Visszaúton egy másik utat ajánlunk a változatosság kedvéért, a főútra visszaérve a szemközti dombot vedd célpontba! A kaptatón felkapaszkodva a Várhegy-kilátó vár, ahonnan a Mátra, a Visegrádi-hegység és természetesen a Börzsöny csúcsait szemlélheted meg. Térj vissza Királyrétre, és a kisvasút visszavisz Kismarosra.

Látnivalók

Várhegy-kilátó

359 méret magasból szemlélheted a környező tájat a Vár-hegy tetejéről. A régen is fontos kilátóponton késő bronzkori leleteket találtak, de a középkorból is maradtak hátra tárgyak. Nem csoda, védelmi szempontból fontos, hogy jól belásd a tájat – ami a turázóknak is nagy előny. Ezért 2020-ban kilátót építettek rá,mecsodálhatod Magyarország és Szlovákia számos hegycsúcsát.

+ Programtipp

Hiúz Ház

A Hiúz Ház interaktív kiállításán játékos módon ismerheted meg a Börzsöny lakóit, és beleshetsz a trópusi levélvágó hangyák életébe is. Felismered az állatokat hangjuk alapján vagy ujjaiddal kitapintva? Ilyen és hasonló izgalmak várnak. Az innen induló Királyréti Tanösvényhez pedig vezetőfüzetet vásárolhatsz, hogy több érdekességet tudj meg.

Királyréti Erdei Vasút

A Börzsöny legnépszerűbb erdei vasútja egész évben szállítja a kirándulókat a Duna-parti Kismaros és a hegyi turistautak csomópontjában fekvő Királyrét között. A kisvasút menetrendjét az Ipoly Erdő ZRT. honlapján találod meg.

Adatok

Országrész: Budapest és környéke
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: gyalogos
Táv: 5.1 km
Időigény: 3 óra

Megközelítés

Kemencét közúton érhetjük el, a Szob és Parassapuszta közötti 1201-es főúton, Parassapusztát az M2-es, majd a 2-es úton közelíthetjük meg.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds