Skip to main content
GyalogtúraTúraútvonalÉszaki-középhegységBükk

Szentlélek gyalogtúra

By 2020.06.03.január 8th, 2024No Comments

látó-kő kilátás

Túrainfo

Túránkat Szentlélekről indítjuk az egykori pálos kolostor romjától. A kolostorrom mellett vendéglő és parkoló is található, itt tudjuk hagyni az autónkat.

A középkorban épült kolostor magas falai még ma is állnak, ablakait megcsodálhatjuk, jelenleg a renoválási munkálatok folynak a környezetében.  A parkolótól lefelé indulunk el a piros jelzésen. Első megállónk 1 km után jobb kézre található piros kör jelzés által mutatott Köpüs-forrásnál található, ahol érdemes megtöltenünk a kulacsot. Innen folytatjuk az utunkat tovább a piros jelzésen. Bükk fák között tekergünk szelíden hullámozva az ösvénnyel. Körülbelül 2,5 km séta után érünk a Magos-kőhöz, amely kirándulásunk legalacsonyabb pontja, és egyben fantasztikus kilátást biztosít a Bükk keleti oldalának belsejére. Az egész Garadna-völgy a szemünk elé tárul. Ha felöltődtünk a kilátással, forduljunk vissza, kövessük a piros sáv jelzést, amíg el nem érjük a piros háromszöget. A piros sávról térjünk át a piros háromszögre, és ezt követve az Örvény-kőhöz sétálunk, ahol a sziklaperemen Jókai Mór emlékművét találjuk. Az emlékművet egykori diósgyőri turisták állították a magyar romantika legnagyszerűbb írójának, akitől tudjuk, hogy az Örvény-kő másik neve Pogányoltár.

Innen utunkat a sárga háromszög jelzésen folytatjuk, egészen addig, amíg a sárga jelzésbe nem torkollik. A sárga jelzést követjük egy elágazásig, ahol a kék jelzést elérjük. Ott balra fordulunk és emelkedünk fel a Bükk-hegység egyik legcsodálatosabb mészkő képződményéig. Az óriási sziklaoromról letekintve a Lázbérci-víztározó terül el a lábunk alatt, de tiszta időben a távolban a Tára vonulatait is megcsodálhatjuk.

Sétánk befejező szakaszán a kék jelzés követjük egészen vissza a túra kiindulópontjáig.

Adatok

Országrész: Északi-középhegység
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: könnyű
Túratípus: gyalogos
Táv: 7.5 km
Időigény: 3 óra

Megközelítés

Bükkszentlélek (Miskolc)

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalatTérkép a kezdőpontra

Látnivalók

Pálos kolostor, Bükkszentlélek:

A Bükk erdeinek mélyén, 710 méteres magasságban, a világtól elzárt ősvadonban épült föl a pálos szerzetesek kolostora, igazi, remetéknek való helyen. A terület a Szentléleknek szentelt kolostorról kapta ma használatos nevét (Bükkszentlélek). A templom falai ma is magasan állnak, a rendház falainak jelentős maradványaival. Az egyhajós templom hossza 20 méter, szélessége 9,5 méter. 1240-ben Dédes és Tardona határjárásában már említenek ezen a környéken élő remetéket. A pálos kolostort 1313 előtt alapította az Ákos nembeli István nádor a Szentlélek és Krisztus teste tiszteletére.

Őskohó, Újmassa:

Magyarország egyik legfontosabb ipari műemléke, de Európában is ritkaságnak számít. A több mint kétszáz éves kohó mellett áll a Massa Múzeum, egy korabeli, rekonstruált vasverő és egy ipartörténeti skanzen. Fazola Henrik már 1765-től épített kohászati üzemeket a Garadna és a Szinva patakok völgyében. A Mária Teréziától kapott alapítólevél birtokában 1772-ben vasolvasztót épített Felső-Hámorban. Az üzem beindításához vasgyártásban jártas stájer és felvidéki szakembereket telepített ide.

Pisztráng tanösvény:

A Pisztráng tanösvény a lillafüredi kisvasút végállomásától indul, elhalad a Magyar Királyi Erdőgazdaság pisztrángtelepe és a halsütöde mellett, majd visszafelé érinti a völgy bal oldalán elhelyezkedő Turista Emlékparkot. A három kilométer hosszú tanösvényen megismerkedhetünk az erdőgazdálkodás eszközeivel, a vizes élőhelyek állatvilágával és a bükki erdők vadállományával.

+ Programtipp

Petőfi-kilátó:

A fémből épült kilátó 18 méter magas, az alsó szintjére lépcsőkön, a felsőbb szintjére létrán lehet feljutni. Fentről csodás a panoráma, tiszta időben a Magas-Tátráig, nyugat felé tekintve a Mátra csúcsaiig is ellátni. A Diósgyőri Vas- és Acélgyár jelzőtornyának anyagát is felhasználták a kilátó építéséhez 1948-ban.

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Turistainformációk, programok, rendezvények, szálláshelyek a térségben.

Eger Tourinform

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds