Skip to main content
KerékpárTúraútvonalAlföldKörös-vidék

Kerékpárral a holtágak birodalmában

By 2020.06.03.január 8th, 2024No Comments

Túrainfo

Útvonal: Gyomaendrőd–Csárdaszállás–Mezőberény–Köröstarcsa–Körös-gát–Gyomaendrőd

Túránkra Gyomaendrődről indulunk, itt a kerékpárút a 46-os főút mellett halad. Érdemes letérni róla, és szabadon tekeregni a város holtágai körül. Összesen 16 félkör alakú holtág sorjázik a városban, amelyek a Hármas-Körös egykori nyomvonalát mutatják. A legszebb út, ha az Erzsébet hídon áttekerünk az Erzsébet ligetbe, és a velencei rokon után csak Sóhajok hídjának nevezett hantoskerti hídon jövünk vissza. Gyoma után véget ér a kerékpárút, a 46-os főúton lehet biciklizni 12 kilométert a tanyákkal tarkított békés rónaságon Csárdaszállásig. Az autós forgalom nem vészes.

Kerékpáros túrázók a Körös-gáton Köröstarcsa közelében

Csárdaszállásra begördülve vadnyugati hangulat fogad minket, a széles puszta közepén csak néhány kihaltnak tűnő tanya árválkodik a település szélén. Innen viszont kiváló bicikliút vezet 8 kilométer hosszan Mezőberényig. A város szélén forduljunk balra, majd a Hosszú-tó mellett eltekerve kijutunk a 47-es főútra. Itt ugyan nagy a forgalom, de jó minőségű bicikliút vezet mellette egészen az 5 kilométerre fekvő Köröstarcsáig, a Hármas-Körös hídjáig.

A Félhalmi-holtág madártávlatból

Itt forduljunk balra, és a Körös bal partján biciklizzünk tovább, a gáton. Rázós földút, de megéri: a Körös-Maros Nemzeti Park területének legszebb része következik a Félhalmi-holtág mentén. Jobbra a Körös-part vadregényes fűz-nyár ligetei, vízben álló fákkal, balra a rónaságban őzek, hatalmas mezei nyulak és dürgő fácánok nyüzsögnek, mit sem törődve az emberrel. A gáton 20 kilométer az út, amely lezárja körtúránkat Gyomaendrőd felé. (Országúti bringával érdemes inkább kerülni a 47-es főúton 12 kilométert Körösladány felé, majd Gyoma felől betekerni a gáton visszafelé 3-4 kilométert, ott simára döngölt földút van.)

Gyomaendrőd büszkélkedik a legtöbb belterületi holtággal hazánkban

További információk

Adatok

Országrész: Alföld
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: kerékpár
Táv: 40 km
Időigény: 6 óra

Megközelítés

Gyomaendrőd

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Látnivalók

Halásztelki tanösvény, Szarvas

A 3,5 kilométeres tanösvény 10 információs tábla segítségével mutatja be a Dél-Alföld egyik jellegzetes élőhelyének, a Hármas-Körös hullámterének növény- és állatvilágát, kultúrtörténetét. A Szarvas–Mezőtúr vasúti híd szarvasi hídfőjétől indul.

Az 1893-ban épült gyomaendrődi Erzébet híd Nepomuki Szent János szobrával

További információk

Körös-völgyi Állatpark, Szarvas:

A Csáky-kastély parkjában, a kákafoki Körös-holtág által körülölelt, páratlan szépségű Anna-ligetben évszázados fák között lehet sétálni. A 2014-ben megnyílt Körös-völgyi Állatparkban testközelből ismerhetjük meg a Dél-Tiszántúlon egykor és ma honos állatokat.

Medvefejes-tó, Mezőberény:

A Kárpát-medence egykor hatalmas kiterjedésű vizes területeiből mára kevés maradt. Ezek közül is különleges adottságaik miatt a szikes tavak mind védettnek számítanak Magyarországon. A mezőberényi Medvefejes-tó is ilyen szikes tó, amely körül megmaradt a mocsári növényzet és az összefüggő nádas. Olyan különleges madárfajok élnek itt, mint a gulipán, a nádi sármány vagy a kanalas gém. A tó a Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozik, körülötte tanösvény húzódik, amelyet érdemes bejárniuk a kíváncsi madárbarátoknak. Nevét a tó madártávlatból jól látható alakjának köszönheti.

A vadvirágokkal szegélyezett Bónom-zugi-holtág

A Körös ártere, Körös-Maros Nemzeti Park:

A hullámtér sok faj számára jelent kedvező életteret a környező alföldi kultúrtájban, gazdag flórája és faunája fontos szerepet játszik a vizes élőhelyek élővilágának fennmaradásában és megújulásában. Az egykori mocsárvilág számos jellegzetes növény- és állatfaja megtalálható a nemzeti park területén. Itt él a szigorúan védett mocsári teknős, a ritka fekete gólya és a rétisas.

A mocsári teknős a Körös-holtágak gyakran megpillantható védett hüllője

+ Programtipp

Erzsébet ligeti lombkorona-tanösvény, Gyomaendrőd:

Gyomaendrőd szélén, a hantoskerti holtággal körülvett kis félszigeten található az Erzsébet ligeti lombkoronasétány és kilátó. A tanösvény magában foglal egy vízi és egy szárazföldi útvonalat is, ahol a holtágról, illetve a helyi madarakról olvashatunk. A lombkoronasétány harmadik útvonalként a levegőbe visz, ahol a fák lombkoronaszintjével ismertet meg. A lombkoronasétány legfelső szintjén azt is kipróbálhatjuk, milyen érzés egy átlátszó felületen, 15 méteres magasságban állni. Az interaktív tanösvény 2015-ben Az év ökoturisztikai létesítménye pályázaton tanösvény kategóriában 2. helyezést ért el.

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds