Skip to main content
GyalogtúraTúraútvonalHortobágyi Nemzeti ParkAlföldTisza-tó és Hortobágy

Tisza-tavi Vízi Sétány – 2000 lépés a víz felett

By 2021.03.11.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

A Tisza-tavi Vízi Sétány és Tanösvény 2005 nyarán nyitotta meg kapuit, ahol az 1500 m hosszú pallóúton sétálva ismerhetjük meg a Tisza-tó jellegzetes élőhelytípusait és az ezekhez kötődő állat- és növényvilágot. Olyan vadregényes helyekre juthatunk el, amelyek korábban megközelíthetetlenek voltak. A Vízi Sétány meglátogatását egyaránt ajánljuk fiataloknak, családdal érkezőknek és az idősebb korosztálynak is, abban az esetben, ha nem tartanak egy kis csónakázástól.

A tanösvény bejáratához, a Fűzfa Pihenőpark és Kikötőből, menetrend szerint induló motorcsónakok segítségével juthatunk. Innen indulhat a víz feletti felfedezés. Rövid séta után a Csér madárvártából tekinthetjük meg a terület igen gazdag madárvilágát. Utunkat folytatva a Görbe-tó pihenőszigetre érkezünk, ahol akár egy rövid piknikre is lehetőség adódik a ligeterdő fáinak árnyékában, a kisebbek pedig a nem rég kihelyezett ismeretterjesztő játékokon tesztelhetik tudásukat. Ezt követően a Rétihéja madárvártában ismét közelebb kerülhetünk a nyílt vizek növény- és állatvilágához, majd a Kis-Tisza Kilátóból a bátrabbak az egész területet is megtekinthetik. Végezetül egy hosszabb pallóúton jutunk vissza a tanösvény bejáratához, az Eger-patak kikötőhöz, ahonnan a motorcsónakok visznek bennünket a Fűzfa Kikötőbe. A visszaút naplementével párosítva emlékezetes élmény lehet kicsiknek és nagyoknak.

Látnivalók

Fűzfa kikötő

A Fűzfa kikötő Tiszafüred felől érkezve az első kikötő Poroszlón, a tározó hídja után rögtön balra fordulva érhető el. Megközelítéséhez nincs szükség gáthajtási engedélyre. A vízi sétány látogatóinak a parkolás a pihenőpark melletti füves területen ingyenes. További komfortos kikötői szolgáltatásokkal, büfével, zuhanyzóval, kölcsönzési lehetőséggel állnak a turisták rendelkezésére.

Tájház, Poroszló

Az 1884-ben épült műemlék épület és benne a helytörténeti gyűjtemény a Tisza-tavi Ökocentrum szabadidőparkjának területén található, így bármely, az ökocentrumba szóló belépőjeggyel megtekinthető. A poroszlói tájház, valamint a közelében fekvő hagyományőrző baromfiudvar, nyusziudvar és a korabeli pákász életmódot bemutató eszközgyűjtemény tavasztól őszig minden nap látogatható. A tájház melletti szabadtéri, fedett csűrépület idén is számos alkalommal ad majd helyet kézműves-bemutatóknak, foglalkozásoknak.

+ Programtipp

Tisza-tavi Ökocentrum

A poroszlói Tisza-tavi Ökocentrum – elsősorban őshonos állatokat bemutató turisztikai látogatóközpont, mely szórakoztató módon tárja a látogatók elé a Tisza-tó és a Tisza-völgy természeti kincseit, bemutatva Magyarország második legnagyobb tavának gazdag élővilágát.

További információkTérkép

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Adatok

Országrész: Alföld
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: könnyű
Túratípus: gyalogos
Táv: 1.5 km
Időigény: 2 óra

Megközelítés

Fűzfa Pihenőpark és Kikötő, Poroszló
Debrecen-Hortobágy irányából: a 33-as főútvonalon, Budapest-Füzesabony irányából: M3-as autópályán Füzesabony felé, majd kihajtás a 114-es lehajtón a 33-as főútvonalra, Eger-Füzesabony irányából: a 25-ös főútvonalon.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds