Skip to main content
GyalogtúraTúraútvonalÉszaki-középhegységMátra és Cserhát

Panorámatúra a Cserhát tetején

By 2022.11.17.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

A bányáktól sebzett sasbérc, a Naszály meghódítása ugyan nem könnyű túra, de kihagyhatatlan! Katalinpusztáról a Kéktúra meredek, hegyoldalban kapaszkodó útvonalát követve jutsz a mély vízmosás felett himbálózó függőhídhoz, melyen átkelni igazi bátorságpróba. Mészkőgörgetegek között, víznyelőket mellőzve hág fel innen a gerincre az ösvény. A kitérővel megközelíthető, egy középkori földvár maradványait is rejtő, vadvirágokkal díszített Látó-hegy a túra legszebb kilátópontja, remek rálátást biztosít a Dunakanyarra és Vác városára.

A túra által érintett Naszály-csúcson álló geodéziai toronyba tilos felmászni, így sajnos panoráma onnan nem fogad, viszont a Cserhát 500-as csúcsai mozgalom teljesítői számára már csak a kódért is érdemes feljönni ide. Ha kalandvágyóbb vagy, leereszkedhetsz a Násznép-barlang termeibe is, viszont csapadékos időjárás esetén ez az ösvény nehezen járható!

Az utolsó panorámapont a Kopasz-tető, ahonnan a Nyugat-Cserhátot és a távolban terpeszkedő Mátrát szemlélheted terepasztalként. A visszafelé vezető szakaszon elterülő Gyadai-rét már könnyebb terep, a kalandot a tanösvény patakmenti pallósora és billenő hídja biztosítja. A kiindulópontra a Lósi-patak völgyének kényelmesen járható erdei útján térsz vissza.

Látnivalók

Katalinpusztai kirándulóközpont

A kirándulóközpont és közvetlen környezete akár egész napra elegendő kikapcsolódást biztosít, elsősorban családok és gyerekcsoportok számára. Természetismereti foglalkozásokon, programokon vehettek részt, vagy akár a méhészet rejtélyes világába is bepillanthattok! Ha az erdei állatokat szeretnéd testközelből látni, látogass el a vadasparkba! A gyerekek a túra végeztével a hangyavasúton és a játszótéren pihenhetik ki a kirándulás fáradalmait.

Gyadai tanösvény

A díjnyertes tanösvény felfedezése a felnőttek és a legkisebbek számára egyaránt kalandokban gazdag élményt kínál. A 6 kilométeres, könnyű, de helyenként meredeken felszökő útvonalú körtúrát nagyjából 2-3 óra alatt járhatod végig. A hangulatos Lósi-patak völgye és a Gyadai-rét számos izgalmat tartogat, legyen szó a hintahídról, a patak árterében átvezető pallósorról, vagy az ország talán leglátványosabb erdei függőhídjáról. Piknikezésre pedig Katalinpuszta és az Óriások pihenője csábít.

Legyél te is Kiserdész! élményösvény és Madártani ösvény

A rövid, gyerekeknek szóló tanösvények akár rövidebb családi kirándulások alkalmával is izgalmas programot kínálnak. A legkisebbek is megismerkedhetnek az erdő világával, a természet összefüggéseivel, és odúlakó madarainkkal.

Látó-hegy

A Látó-hegy sokak szerint nevéhez méltó módon a Dunakanyar egyik legszebb kilátópontja. A Naszály oldalában, a csúcs és a kőfejtő között félúton, 534 méteres tengerszint feletti magasságig kell másznunk, hogy a csúcskereszttel díszített sziklaoromra jussunk. A panoráma megéri a fáradozást: Visegrádtól Budapestig kémlelhetjük a tájat a Duna mentén.

Kopasz-hegy

A Naszály csúcsára vezető fárasztó emelkedőn, félúton találjuk a Kopasz-hegy kilátópontját, ahonnan Észak-Északkelet felé, az Északi-középhegység és Szlovákia hegyei felé nyílik csodás panoráma. Remekül látszanak innen a Cserhát és a Mátra vonulatai.

Násznép-barlang

A kalandvágyóbb túrázók száraz, csapadékmentes időben egy rövid, de igen keskeny és meredek, kék omega jelzéssel jelölt ösvényen ereszkedhetnek le a Násznép-barlang bejáratáig. Ha a barlang meglepően tágas termeit szeretnéd felfedezni, vigyél magaddal világítóeszközt is! A barlanghoz több monda is fűződik, melyek a furcsa elnevezését magyarázzák meg: a legenda szerint a tatárok elől menekülő násznép rejtőzött el a tágas járatokban.

+ Programtipp

Nőtincsi-tó és Seholsziget természetpark

A 40 hektáros, szép elhelyezkedésű, élővilága miatt védett Nőtincsi horgásztavat akár kerékpárral is megközelítheted.

A közeli Seholsziget természetparkban pedig lovaglási lehetőség, alpaka program, játszótér, íjászat és kézműves programok sokasága várja az érdeklődőket.

RoBirtok

A Naszály-hegy lábánál, Kosdon található ez a különleges családi birtok állatsimogatóval, élményprogramokkal, melyek gyerekcsoportok, családok, baráti társaságok és céges csapatok számára egyaránt izgalmasak lehetnek. Akár egy, akár több napra érkezel, garantáltan egyedi élményekben lesz részed.

Adatok

Országrész: Északi-középhegység
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: gyalogos
Táv: 17.2 km
Időigény: 6 óra

Megközelítés

A 2-es főút mentén elhelyezkedő Szendehely – Katalinpusztán a látogatók számára fizetős parkoló áll rendelkezésre a Gyadai úton, a látogatóközpont felé vezető részen. A település. busszal is megközelíthető.

Katalinpusztai kirándulóközpont, 2640 Szendehely, Vàc Bàtori utca 1.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Szepi fogadó, Szendehely

A Szendehely központjában található fogadó éttermében ételek széles választékából válogathatsz, a panzió pedig kitűnően alkalmas arra, hogy túráid során bázisként használd.

Honlap

Fa-ló büfé, Szendehely

Kirándulások, túrák után a kellemes környezetben kialakított büfében pótolhatod elégetett kalóriáid, megihatsz egy kávét vagy hideg italt, közben gyönyörködhetsz a táj szépségében.

Facebook

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds