Skip to main content
GyalogtúraTúraútvonalÉszaki-középhegységBükk

Barátok a Bükkben – Bélapátfalvai gyalogtúra

By 2020.06.03.január 8th, 2024No Comments

Túrainfo

A Bükk egyik jellegzetes hegye a Bél-kő – a táj fölé tornyosuló sziklatömb legmagasabb pontjára vezet fel látványos gyalogtúránk, mely csodás építészeti remekműként számontartott kolostortól indul. A torzó, melyet a cement gyártáshoz szükséges mészkő bányászata formált a hegyoldalból, most monumentális falként emelkedik az Eger-patak völgye fölé. Tanösvény vezet a legmagasabb pontra, ahonnan lenyűgöző kilátás nyílik az alattunk elterülő tájra. Látszanak a Bükk további híres csúcsai, a Mátra hegygerince és tiszta időben a Tisza-tó tükre is megcsillan a horizonton. Alatta erdei környezetben találjuk az egykori ciszterci apátok kolostorát, melyet fantasztikus arányokkal rendelkező, román stílusú épületként csodálhatunk meg. A ciszterci apátságtól indulva, a kanyargós szerpentinen – a Bél-kői tanösvényen – haladva jutunk el a 815 méter magasan fekvő kilátóhelyhez. A 6 kilométer hosszú, 7 állomásra felfűzött tanösvény bejárásához, az ismertető táblák megtekintéséhez 2-3 óra szükséges.

A tanösvény a Bél-kő környékének kultúrtörténetét, a hegy földtani felépítését, növénytársulásait és a sziklagyepek védett növény- és állatvilágát mutatja be. A hegy tetejére érve páratlan látvány, Magyarország egyik legszebb panorámája tárul elénk. Tiszta időben akár a Tiszáig és a Tátráig is ellátni. Az egykori bánya okozta tájseb alattunk nyíló mélysége hazánkban szokatlan perspektívákat eredményez – ilyen széles és magas, szinte függőleges sziklafal itthon páratlan jelenség. Egykor sziklamászók tették próbára bátorságukat a 150 méter magas, 700 méter széles falon, már azonban a sziklamászás tilos. A csúcson állva beleképzelhetjük magunkat a vájárok nehéz sorsába, akik a tölcséres művelésű kitermelés veszélyessé válása után, kézzel fejtették ki a hegy felső régiójában látható lépcsőzetes vájatokat. Egyes számítások szerint a Bél-kő tömbjéből 7 millió köbméter mészkő hiányzik.

A bányaterület mint holdbéli táj mutatja magát. Olyan érzés fog el bennünket a különleges sziklák között, mintha nem is a saját bolygónkon lennénk. Innen a sárga háromszög jelzésű turistaúton lehet tovább kirándulni a Bükk-fennsíkra, Szilvásváradra, Felsőtárkányba, Szarvaskőre vagy vissza Bélapátfalvára.

Adatok

Országrész: Északi-középhegység
Időtartam: 1 nap
Túratípus: gyalogos
Túra besorolása: könnyű
Táv: 6 km
Időigény: 3 óra

Megközelítés

Bélapátfalva, ciszterci apátság

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Látnivalók

Fokozottan védett, ritka növények:

A Bél-kő környékén különleges élővilággal találkozhatunk. Az éles peremű, változatos formájú és színű sziklák tövében védett növények bújnak meg. Hazánkban egyedül itt található meg a fokozottan védett szirti pereszlény. Két másik ritka növény is előfordul errefelé: az ország csupán két másik helyéről ismert, fokozottan védett korai szegfű és az egész világon csak a Kárpát-medencében – és ott is csak hat termőhelyen – virágzó magyarföldi husáng.

A Bükk-fennsíkból félszigetszerűen kinyúló Bél-kő gerincén két növényföldrajzi körzet – a Délnyugati-Bükk és az Északi-Bükk – határa húzódik. Ennek megfelelően mindkét növényföldrajzi tartomány jellemző növényfajai megtalálhatók a mészkősziklán.

Különleges állatvilág:

A hegy zoológiai értékeihez tartozik többek között a türkiz boglárka, több védett hüllőfaj, például a lábatlan gyík, az erdei sikló vagy a rézsikló. A madarak közül a legjellegzetesebb faj a bajszos sármány, a fekete harkály vagy a fokozottan védett, alkalmanként előforduló fehérhátú harkály. A Bél-kőn található föld alatti üregek, bányavágatok ideális élőhelyei több denevérfajnak.

Bélapátfalva, ciszterci apátság:

A bélapátfalvai ciszterci kolostor a 815 méter magas Bél-kő lábánál, egy erdős-ligetes emelkedésen fakadó forrás (Háromkút) mellett található. Ez Magyarország egyetlen épségben megmaradt román stílusú ciszterci apátsági temploma. 1232-ben kezdték el építeni késői román stílusban egy régebbi monostor mellé. A 14-15. században gótikus stílusban hozzátoldottak, illetve átépítették.

További információk

Bél-kő:

A Bél-kő hegy a Bükk-fennsíkot körülölelő sziklasornak, az úgynevezett „kövek vonulatának” meghatározó indító tagja a Bükk-vidék központi részének nyugati felén. Fehérlő szikláit a középső és késő triász korban képződött mészkő alkotja. Nevét az itt élt Bél nemzetségről kapta.

További információk

+ Programtipp

Gilitka-kápolna (vagy Szent Anna-kápolna):

A műemléki védelem alá tartozó kis erdei kápolnát a Bél-kő hegytől délre találjuk, az Országos Kéktúra útvonala mentén, a Gilitka-patak völgyében. A hagyomány szerint a bélapátfalvai apátság alapítója, Kilit egri püspök emelte Szent Anna tiszteletére. A püspök nevét őrzi a patak és a kápolna elnevezése is, népies, becézett formában.

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Turistainformációk, programok, rendezvények, szálláshelyek a térségben.

Eger Tourinform

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds