Skip to main content
VízitúraTúraútvonalBudapest és környékePilis

A Duna nyugalomszigete

By 2023.03.16.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

Vízreszálláshoz két lehetőséged is van Visegrádon. Az egyik a Sportcentrumnál újonnan kialakított vízre szálló hely, ahol az Alsó-öböl védett vízfelületén egy kis gyakorlásra is van alkalom, mielőtt elindulsz a nyílt Dunára. A másik lehetőség a Királyi Palota közelében lévő Visegrádi Csónak és Kishajó Kikötő. Mindkettő helyszín könnyen megközelíthető, van parkolási lehetőség, valamint vendéglátóegységet és mosdót is találsz. Ha az első opciót választod, melyet inkább kevésbé gyakorlott evezőknek ajánlunk, van alkalmad állóvízen begyakorolni az evezést és az irányítást. Ezt követően a nyílt Dunán néhány száz méterre közlekedik a rév Nagymaros és Visegrád között. Érdemes figyelembe venni a menetrendet és ahhoz igazítani az indulást. Hamarosan elhaladsz az említett csónakkikötő mellett.

A vár ebből az új szemszögből csodás látványt nyújt, de ne felejts el az előtted álló szakaszra is figyelni, ugyanis a hajóállomás nagy forgalmat bonyolít le 10 és 2 óra között. A hajóállomáson túlhaladva csodáld meg a föléd magasodó Salamon-tornyot. Visegrádot elhagyva vétek lenne kihagyni a szigetcsúcsot Kisoroszinál, ahol a Szentendrei-sziget kettészeli a Dunát. Gyönyörű látvány fogad, amerre csak nézel. Innen a Kis-Duna-ágban vezet tovább utad, amely sokkal nyugodtabb, ugyanis itt elkerül majd a nagy hajóforgalom. Vízállástól függően a sziget csúcs és a dunabogdányi szakasz extra izgalmakat is tartogat. Sok helyen kitérőket tehetsz a fák között, kisebb mellékágakban, ahol nem ritka vendégek a különböző récékés kócsagok, valamint a szürke gém. A kikötést a szabadstrandot követő magas fák árnyékában javasoljuk, ahol kényelmesen a parkolóhoz viheted eszközeidet.

Látnivalók

Visegrádi fellegvár

A történelmi város felett magasodó Várhegy tetején büszkélkedik ez az emblematikus építmény. Története még IV.Béla uralkodásának idejére nyúlik vissza. Sokan nem tudják, hogy a várat a hegyoldalán végigfutó völgyzárófal kötötte össze az alsó várral, amit ma Salamon-torony néven ismerünk. A 16. századra szinte teljesen elpusztult a vár egésze, majd a 19. századtól kezdődtek meg a rekonstrukciós munkálatok. Aki egyszer ellátogat ide, soha nem felejti el az ámulatba ejtő panorámáját, amelya Dunakanyar nagy részét látni engedi.

Visegrádi Királyi Palota

A 14-15. században felépült, Duna-parti palota a magyar királyság uralkodóinak szolgált állandó székhelyül, majd vidéki rezidenciául. Az akkoriban még csak hajóval megközelíthető város Európa-szerte ismert volt gótikus és reneszánsz jegyekkel bíró épületeiről, dísz-és szökőkútjairól, illetve páratlan palota kertjéről. A folyamatosan szépülő palota állandó kiállításokkal és zenei programokkal várja a látogatókat.

Kisoroszi szigetcsúcs

A Szentendrei-sziget északi csücskében található ez az ikonikus kiránduló-, strandoló-és kempingezőhely. A visegrádi fellegvárra nyíló lélegzetel állító panorámájával, tiszta vizével és árnyas strandjával a kirándulók igen kedvelt célpontja minden évszakban. A kutya-és gyermekbarát partszakasz nyáron programokkal is várja a fürdőzésre, pihenésre vágyókat.

Zsitvay-kilátó

A műemlékké nyilvánított, kőtornyot formáló kilátót 1933-ban építették. Belül kettős csigalépcsőn juthatunk fel az építmény tetejére, ahol akár Budapesten túl 100 km-re is ellátni tiszta időben, de a Mátra és a Pilis vonulatai is jól kivehetőek, illetve a visegrádi vár is látható egy egészen új, máshonnan nem látható perspektívából. Alig száz méter séta utána sípálya tetején találod magad, ahonnan ismét érdemes egy pillantást vetni az alattad elterülő tájra!

+ Programtipp

Szentendrei Skanzen

A Visegrádi-hegység lábánál elterülő Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban úgy fogod érezni magad, mintha időutazáson lennél! A Magyarország tájegységeit falvakként bemutató épületek együttesei között térben és időben is elkalandozhatsz, mert a 18. századtól egészen a 20. századig megismerheted az emberek építészeti szokásait, életmódját. Pattanj bringára, ülj fel a vonatra, vagy csak sétáld végig! Az egész családnak izgalmas aktív kikapcsolódás!

Bertényi Miklós Füvészkert

Az Apátkúti-patak völgyében, a családok kedvenc kiránduló célpontjaként is ismert Telgárthy-rét mellett találjuk ezt a varázslatos füvészkertet. Egyedi mikroklímájának köszönhetően kezdték betelepíteni ide az egyes növényfajokat, melyeket minden évszakban érdemes megcsodálni. A füvészkert két, jól elkülöníthető részből áll: a kényelmesen végig sétálható arborétumból és az inkább felfedezőkedvet kívánó miniszurdokból. A füvészkert informatív, jól kitáblázott útvonalait akár gyerekekkel is érdemes bebarangolni.

Szentendrei Kisállatkert

2020 tavaszán nyitotta meg kapuit a Szentendrei Kisállatkert, amely kis területe ellenére sok vad, egzotikus és háziállatnak is otthont ad. Van itt állatsimogató, teknősovi és bogárhotel is! A területet működtető alapítvány vadállatok mentésével is foglalkozik, így számos mentett, gyógyuló és növekvő állat átmeneti otthonaként is szolgál az állatkert. Saját parkolóval egész évben várják a látogatókat!

Adatok

Országrész: Budapest és környéke
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: könnyű
Túratípus: vízitúra
Táv: 6.5 km
Időigény: 2 óra

Megközelítés

Visegrádi Sportcentrum

Térkép

Visegrádi Csónak és Kishajó Kikötő, Visegrád 2025, Duna-parti út

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Kajak-kenu kölcsönzés, Szob

honlap

Kajak-kenu kölcsönzés, Dunabogdány

honlap

Kajak-kenu kölcsönzés, Zebegény

honlap

Kajak-kenu kölcsönzés, Nagymaros

honlap

Kajak-kenu kölcsönzés, Visegrád

honlap

Kajak-kenu kölcsönzés, Leányfalu

honlap

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds