Skip to main content
KerékpárTúraútvonalAlföldFelső-Tisza vidék és Nyírség

A Felső-Tisza-vidék felfedezése kerékpárral

By 2020.06.03.január 8th, 2024No Comments

Túrainfo

Útvonal: Kölcse–Sonkád–Tiszabecs–Tiszakóród–Szatmárcseke–Túristvándi–Kölcse

Kerékpártúránk a gyönyörű fa harangtornyáról híres Kölcse központjából indul. Innen áttekerünk a közeli Sonkádra, de még mielőtt a településre érkeznénk, utunk keresztezi a csodás vízi világot rejtő Öreg-Túr folyócskát. A falun átkelve 7,5 kilométert kell Tiszabecsre tekernünk, a főútról balra, egy játszótérnél térünk le, hogy elérjük a takaros kis települést. A legendás Tisza-túrák kiinduló bázisa Tiszabecs, hiszen itt lép be a Tisza Magyarország területére. A környék természeti szépségei visszaköszönnek Szabó Lőrinc Tücsökzene kötetben megjelent verseiben.

A következő falu Milota, amely hatalmas dióligeteiről nevezetes. A kézzel feltörhető héjú, M10-es, népszerű diófajta nevében az M a település kezdőbetűjére utal. A falu minden nyáron diófesztivált rendez, amelyeken különleges, dióból készült ételeket, italokat lehet megkóstolni. A következő község Tiszakóród, ahol megnézhetjük, ahogy a Túr a Tiszába ömlik a Nagybukónál. A vízesésszerű zsilip a folyó állandó vízszintjét biztosítja, ezenkívül kiváló vízitúra-megállóhely. Gyönyörű dióligeten át vezet az út a védműhöz, érdemes meglátogatni. Szatmárcseke a következő állomásunk, amely titokzatos, csónak alakú fejfáiról nevezetes. A temető közepén, egy kis dombon a Himnusz költőjének, Kölcsey Ferencnek a síremlékénél tehetjük tiszteletünket.

Hangulatos, szatmári tájon, alma- és szilvaligetek között tekerve érjük el túránk egyik legérdekesebb pontját, Túristvándi települését, amelynek kiemelt látnivalója a gyönyörű, fából készült vízimalom, amelynek három alulcsapós vízikereke egész Közép-Európában ritkaságszámba megy. A műemlék épületben ma már malomtörténeti múzeum működik. Túristvándiból keleti irányban, az Öreg-Túr folyását követve gurulhatunk vissza túránk kiindulópontjához, Kölcsére.

Adatok

Országrész: Alföld
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: kerékpár
Táv: 43 km
Időigény: 5 óra

Megközelítés

Kölcse, központ

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Látnivalók

Öreg-Túr:

A Túr a Tisza egyik, Romániában eredő mellékfolyója, amely a román–ukrán–magyar hármas határnál lép be az országunkba. Vízzel borított holtágaiban gazdag növény- és állatvilág tenyészik, apró foltokban hol galériaerdők, hol hatalmas szilfák köszönnek ránk. Bedőlt faóriások, alámosott partszakaszok, hínárosok övezik a folyót. Az Öreg-Túr megszámlálhatatlanul sok apró kanyarral pillanatok alatt változtatja az arcát, ugyanakkor a környékbeli kedves falvak az időtlenség nyugalmával fogadják a látogatót.

Református templom, Kölcse:

A község református temploma a 15. században épült. Az egykori település legmagasabban fekvő, egyben legrégebben beépített területe a templom környéke volt, amelyet régen erdők, mocsarak vettek körül. Évszázadokon keresztül temetkeztek erre a magaslatra. Az egyhajós templom a 15. század második felében téglából és terméskőből épült, román stílusban. A nyolcszög alakú szentély egykor csúcsíves boltozatú lehetett.

A Felső-Tisza-vidék jellegzetes épületei a fa harangtornyok. A kölcsei templom előtt álló, 1791-ben készített fa harangtorony annyiban különleges, hogy alul a szoknya alatti rész teljesen zárt, míg a galéria fölé ritkaságnak számító, nyolcszögletű sisakalj borul.

Túristvándi vízimalom:

A 18. században épült, ma is működőképes vízimalom ipartörténeti műemlék. A fából készült, zsindellyel fedett épületben ma malomtörténeti kiállítás működik. A malom különlegessége, hogy alulcsapós vízkerekei vannak, ami azt jelenti, hogy a legtöbb korabeli vízimalommal ellentétben itt a víz nem felülről folyik a lapátokra, hanem a folyó sodrása alulról hajtja meg a kerekeket.

+ Programtipp

Szatmárcsekei temető:

Különleges formájú, csónak alakú, faragott fejfákat találunk Szatmárcseke református temetőjében. A csónak alak csak erre a tájra jellemző, eredete a mai napig nem tisztázott. Talán a túlvilágra tartó hajóút mondáját eleveníti fel ez a különleges népszokás. A faragott fejfák sokasága mellett elhaladva érjük el Kölcsey Ferenc fehér márvány, klasszicista stílusú síremlékét a szatmárcsekei református temetőben. A Himnusz költője a településen töltötte élete nagy részét, sírja a temető legmagasabb pontján áll.

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds