Skip to main content

Túrainfó

Hétvégi bringatúrát tervezel a családdal? Ez lesz az! A tókerülés örök klasszikus, a gyerekek imádják, és sikerélmény számukra a 24 kilométeres táv letekerése. Az Öreg-tókiváló adottságokkal rendelkezik egy egész napos programhoz, a partján hatalmas fák állnak, és vendéglátóhelyekből sincs itt hiány. A Tatai várnál és az Esterházy-kastélyban az épített örökséget ismerheted meg, a vár több filmből is ismerős lehet. Innen érdemes felmásznotok a Kálvária-dombra, a tetején lévő kilátóból gyönyörű kilátás nyílik a városra. Itt szinte kötelező megszámolni, hogy hány lépcső vezet fel a kilátóba!

Útközben pedig bármikor meg tudtok állni pihenni egyet, elszürcsölni egy limonádét, vagy hűsölni egy fagylaltkehely társaságában. A tókörnek ugyan nem része, de a Fényes tanösvény vagy a Vértesszőlősi Régészeti Múzeum látnivalóival tovább színesíthetitek a programot. A Fényes tanösvény szintén meghatározó élmény lesz, hiszen élővilága egészen lenyűgöző.

Látnivalók

Tatai vár, tatai Öreg-tó

A Tatai vár az 1300-as évek végétől folyamatosan épült és átépült, ma Tata egyik gyöngyszeme. A vár jelenleg látható falai a romantikus építészet stílusjegyeit tükrözik, melyet egy tűzvész után 1815-ben az Esterházy család alakíttatott át. Az Öreg-tó partján álló építmény ma is szemet gyönyörködtető látvány.

Kálvária domb

A kietlen mészkősziklán megkapó látványt nyújt a Kálvária szoborcsoportja, a fehér falú kápolna, az ipari műemlék víztorony, és a kilátótorony. A domb tövében Szabadtéri Geológiai Múzeum található.

+ Programtipp

Fényes tanösvény

A tanösvény leglátványosabb része a közel 4 hektár nagyságú, mesés láperdőben, a Nagy-Égeresben kiépített szakasz, a kilátótoronnyal. A nyílt vízfelületű lápból kikandikáló fatörzsek, égerfák varázslatossá teszik az egyedülálló tájat.

Vértesszőlősi Régészeti Múzeum ( Samu–a heidelbergi típusú előember)

„Samu”, a vértesszőlősi előember maradványait 1965.augusztus 21-én, Sámuel napon fedezték fel, innen kapta a nevét. A Magyar Nemzeti Múzeum szabadtéri kiállítóhelye különleges régészeti, embertani és őslénytani maradványokat, illetve ezek környezetét mutatja be.

Adatok

Országrész: Észak-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: könnyű
Túratípus: kerékpár
Táv: 19.4 km
Időigény: 2 óra

Megközelítés

Fényes fasor parkoló, Tata

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds