Skip to main content
VízitúraTúraútvonalÉszak-DunántúlSzigetköz és Pannonhalma

Fedezd fel önállóan a szigetközi akváriumot, a Gazfűi-Dunát

By 2022.07.19.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

A Zátonyi-Duna a Szigetköz egyik legvarázslatosabb Duna ága.Vízre szállásra a legalkalmasabb a Pisztráng Kör Egyesület Tündérsziget Ökoparkja, ahol ladikot, 1-2 személyes kajakot, 4 és 12 személyes kenut illetve SUP-ot is bérelhetsz az útra. Kezdő családok, csapatok számára ideális terep. Vize nyáron gyorsan átmelegszik, így néhány kijelölt fürdőhelyen jót lubickolhattok is. Ezen a környéken mindig kerüld a vízbe mosódó napolaj-naptej használatát!

Lassú sodrásának és a sok vízinövénynek köszönhetően a Duna vize itt kristálytiszta, így menet közben részletesen szemügyre veheted a víz alatti tündérvilágot is. A tavi- és tündérrózsák alatt hullámzó hínárfajok, az ágakon növekvő édesvízi szivacsok valamint a köztük bújócskázó kisebb-nagyobb halak, felreppenő jégmadarak, gémek felejthetetlenné teszik ezt a túrát.

Látnivalók

Tündérkert Ökopark, Dunasziget

Az ökoparkban található közösségi gyógy- és fűszernövénykertben rengeteg érdekességet megcsodálhatsz. Illatos rózsalugasa, fűzkápolnája, fűszerspirálja és mezítlábas ösvénye minden korosztálynak élményt jelent. A frissen épült Ökopark Látogatóközpontjának interaktív kiállítása a Szigetköz természeti értékeit mutatja be nagyon változatosan. Több élő installáció is található itt pl. akvaterráriumok, de hangyák, méhek és lepkék is élnek benne.

Élővilág

A település határában egy víz alatti les, vagyis negatív akvárium is található, ahol egy csendes Duna-ágba merülhetsz, anélkül, hogy vizes lennél. A halfajok mellett a hódok és nutriák is gyakran felbukkannak itt.

+ Programtipp

FUTURA, Magyarország legnagyobb tudományos játszóháza

A „játszóház” 2700 m2 területen várja a természet törvényszerűségeinek lelkes felfedezőit. Az egykori magtár épületében berendezett interaktív kiállítás négy szintjén a négy őselemen keresztül fedezheted fel a Szigetköz, Magyarország és a világ csodáit. Izgalmas tudományos programok, 5D mozi és Planetárium is vár minden korosztályt.

Adatok

Országrész: Észak-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: könnyű
Túratípus: vízitúra
Táv: 11.6 km
Időigény: 3 óra

Megközelítés

Autóval Mosonmagyaróvárig az M1-es autópályán, onnét a Halászin keresztül vezet az út Dunaszigetre, ahol az első utca balra a Fő utca lesz, majd a 65. szám az Ökopark.

Tömegközlekedéssel: vonattal Mosonmagyaróvárig, majd autóbusszal Dunaszigetig, onnét 800 méter séta. Csoportos igény esetén bérelt kerékpárt lehet kérni a vasútállomásra, onnét 15 kilométer nyugodt tekerés a Kisalföld síkján Máriakálnokon és Halászin keresztül az Ökoparkig.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Tündérsziget Ökopark

Az Ökopark biztonságos kikötője, evezős eszközei és szakemberei mellett nagyon sok egyéb programot is biztosít csoportok részére: aranymosás, íjászat, nemezelés, bőrözés, interaktív kiállítás, stb.

Honlap

Ökopark Bisztró

Színvonalas vendéglátás bisztró ételekkel a Gazfűi-Dunától 50 méterre.

Facebook

Beach Büfé

Nagyszerű kemencés ételek a vízparton.

Honlap

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds