Skip to main content
KerékpárTúraútvonalÉszak-DunántúlBakony

Mézeskalácsház az erdő közepén

By 2023.03.21.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

A Balinkához tartozó Kisgyón valaha bányásztelepülés volt, de a bányászházakból mára turistaházak lettek. A túra elején az út elvezet a kisgyónbányai bányászati emlékmű mellett, innentől azonban végig igazi bakonyi erdőben halad, forgalommentes aszfaltos és murvás úton. A túra közepén igazi mesebeli látvány tárul a szemed elé: itt áll a Hamuház, ami a hatalmas hársak és erdei fenyők között megbújva olyan, mint egy mézeskalács-házikó. A valaha vadászháznak épült ikonikus épület biztosan mosolyt csal mindenki arcára.

Látnivalók

Hamuház és Csikling-vár

A Kéktúra-útvonal mentén erdők sűrűjében található Hamuház, nevét eredeti funkciójáról kapta: évszázadokkal ezelőtt szappanfőzéshez, salétromkészítéshez és üveggyártáshoz a hamuzsír feldolgozása zajlott itt. A Hamuháztól kis kiérővel érdemes ellátogatni a Csikling-vár romjához, amelyek mára leginkább a sáncárka felismerhető a legkönnyebben.

+ Programtipp

Csókakői vár

Az omladozó vértesi végvárak közül Csókakő az egyetlen, amely nem az erdők sűrűjében bújik meg, hanem a hegység peremén, szőlőskertek között emelkedik a ma is elevenen élő kis falu fölé. A látogatása teljesen ingyenes, a kilátás pedig különösen pazar!

Burok-völgy

A különleges, legendás völgyet végigjárva igazi, természetes őserdei élményben lehet részed. A természet itt szinte érintetlen, ami ritkaságnak számít az országban. Számtalan kidőlt, mohás fán vezet keresztül az út, a levegő mindig nyirkos és viszonylag hűvös, a növényzet buja, továbbá ezernyi kis élőlény döngicsél mindenfelé. Tavasszal és nyáron lepkék tarkítják az amúgy is színes völgyet. Legalább ilyen változatosak és magával ragadóak az illatok is. Útközben szinte végig más-más növény illata hatja át az üdítően friss levegőt.

Amadé – Bajzáth – Pappenheim-kastély, Iszkaszentgyörgy

A kastély jelenleg nem látogatható.

Az iszkaszentgyörgyi kastélyban a barokk kortól a 20. századi neobarokkig minden stílusjegy fellelhető, ami felér egy művészettörténeti utazással. A hely különlegessége, a kastély és a park újra a régi korok hangulatát idézi. A látogatás során bepillantást nyersz a 18.-19. századi életbe: bútorokat, szalonokat, festményeket és eredeti freskókat csodálhatsz meg. Kizárólag tárlatvezetéssel látogatható.

Gaja-völgyi Tájcentrum

A Balinka és Fehérvárcsurgó között található kellemes kirándulóhely árnyas, kanyargós patakkal a Bakony egyik leghangulatosabb völgye. Ha itt jársz ne hagyd ki a közelben található Károly-kilátót, ahonnan fantasztikus a panoráma a környékre.

Bodajki Vadászkastély

A különleges interaktív vadászati múzeum, majdnem 200 évvel ezelőtt épült, valószínűleg Hild József tervei szerint. A felújítás előtt szolgált már helyi földbirtokosok lakóhelyeként, turistaszállóként, most viszont megújulva várja az ide látogatókat. A kiállítás élményszerűen mutatja be a vadvilág értékeit, szépségét, a vadászat kultúráját és természetvédelmi fontosságát.

Kőpiramis, Iszkaszentgyörgy

Hazánk egyetlen kőpiramisa a Piramita-hegyen, a település nyugati végében áll, amely Pappenheim Szigfrid gróf egykori 10 méteres piramisának mása. A legenda szerint Pappenheim gróf egy elhunyt rokona emlékére állíttatta a műemléket. Az piramist az 1960-as években elbontották, majd 2014-ben a helyiek újjáépítették.

Adatok

Országrész: Észak-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: könnyű
Túratípus: kerékpár
Táv: 15.5 km
Időigény: 2 óra

Megközelítés

Kiindulópont:

Bodó tanya, 8056 Balinka

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds