Skip to main content
GyalogtúraTúraútvonalBalaton környékeBalaton-felvidék

Haláp – a kifosztott tanúhegyünk feltáruló kincsei

By 2021.03.09.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

A bányaterületté alakított hegy csak 2019 óta látogatható. Az egykori bányaterületen kialakított tanösvény egyértelműen vezeti a látogatót, ezért eltévedni nehéz. Érdemes bejárni az egész útvonalat, ne csak az egykori bányaudvarba ugorjunk be! A túra könnyű, de szélre mindig számítsunk! A körpanoráma Balaton-felé eső része felejthetetlen.

Látnivalók

A bánya

A bányászati múlt miatt kissé elfeledett tanúhegyünk korábban a Szent György-hegyre vagy a Csobánra hasonlíthatott. Az intenzív nyolcvan éves bányászati tevékenység óriási tájsebbé alakította a Halápot. Volt idő, amikor 500-an bányászták a bazaltot a vasút- és útépítésekhez. A 10 millió tonna lebányászott bazalt mennyiségét jól érzékelteti, hogy az eredeti magasság 358 méterről 291 méterre csökkent. A hegy oszlopos elválású 5-6 szögletű bazaltoszlopai nem csak függőleges, hanem vízszintes és ferde irányban is láthatóak. Helyenként olyan szorosak és szabályosak az oszlopok, mintha egy kőművesmester rakta volna őket egymás mellé.

Haláp-tanösvény

A bányaudvarban újabb és újabb oszlopcsodákat fedezhetünk fel. Az egyes állomások nem csak a földtörténetről és a bányászatról tájékoztatnak bennünket, hanem az élővilágról is. Kihagyhatatlan a hegy északi részét bejáró útvonal, ahol jellegzetes hűvös törmeléklejtő erdőn keresztül, izgalmas lépcsősoron kapaszkodhatunk fel. A bányászat a természetes élővilágot is átformálta, ami miatt csak helyenként maradt fenn az eredeti vegetáció. Sok helyütt csak a nyers kőzetfelszínt látni, de új élőhelytípusok is megjelentek a tájformálás következtében.

+ Programtipp

Hegyesd

A 281 méter magas csúcsra vezető rövid, ámde meredek „szuszogó” leküzdésével egy apró várat fedezhetünk fel. Ez a hegy ellenállt az időjárásnak, így a bazalt nem terült szét a környékén. A hegy teteje alig nagyobb egy nappali területénél, de a panoráma nnál monumentálisabb. Kihagyhatatlan csúcshódítási élmény!

Térkép

Tapolcai-tavasbarlang Látogatóközpont

A csodálatos földalatti barlangrendszert az teszi igazán különlegessé, hogy csónakkal fedezhetjük fel járatait. A turisztikai komplexum méltán az egyik legkedveltebb célpontja a Balaton-felvidéken barangoló turistáknak.

További információkTérkép

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Adatok

Országrész: Balaton környéke
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: könnyű
Túratípus: gyalogos
Táv: 3 km
Időigény: 2 óra

Megközelítés

Zalahaláp, a Bánya út felől. Az egykori bányaudvar alatti parkolóban szükséges hagyni autónkat.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Turistainformációk, programok, rendezvények, szálláshelyek a térségben.

Tapolca Tourinform

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds