Skip to main content
KerékpárTúraútvonalÉszaki-középhegységMátra és Cserhát

Családi kerékpártúra a Mátra szívébe

By 2021.11.22.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

A Mátra kapujából, Gyöngyösről Mátrafüredre védett kerékpárúton vagy kis forgalmú úton tudsz feltekerni. Útközben megnézheted az 1700-as években vájt farkasmályi borospincéket, vagy a vulkanikus utóműködés során keletkezett geológiai ritkaságot, a legendák övezte Bába-követ is. A kerékpárúttal párhuzamosan fut a Mátravasút, a vonatból integető gyerekek hada még doppingolhat is. A kerékpárúton tekerve több pihenőhelyen is megállhatsz. Az eget kémlelve láthatod a Gyöngyös Pipishegy repülőtérről induló vitorlázó repülőket. Előtted nyílik meg a Mátra erdőkkel teli tömbje, melyből kiemelkedik a Kékestető, hazánk legmagasabb pontja; és a Kozmáry-kilátó, ahonnan csodás kilátás nyílik a Mátraaljára és Gyöngyösre. Mátrafüreden kirándulókkal teli parkot, patakpartot, kilátót találsz, a palóc ételeket pedig megkóstolhatod a büfésoron! Ha visszafelé már kihagynád a tekerést, a nyitott kocsikra a bringád is feldobhatod és egyszerűen visszavonatozhatsz a kiindulási pontodra.

A túra kezdő kerékpárosoknak és családoknak is ajánlott, sok pihenési lehetőséggel, bringás szervizponttal.

Látnivalók

Farkasmályi történelmi pincesor

Farkasmályban az első pincéket az 1700-as években francia hadifoglyok vájták ki a Sárhegy andezittufa kőzetéből. A pincesor a borkereskedelem egyik fontos központja volt és egyúttal nagy mulatozások színhelye is. A II. világháború idején több ezer gyöngyösi menekült a hegy gyomrába, ennek emlékére emelték az egyik hídnál lévő Máriácska szobrot. Néhány éve kezdenek visszaépülni a présházak és újra vidám borkedvelők népesítik be a pincéket.

Bába-kő

A legendák övezte Bába-kő kiváló célpont a Gyöngyös-Mátrafüred közötti kerékpározás során. Egy babonás néphit szerint a nevét onnan kapta, hogy hajdanán itt égették el a boszorkányokat. Egy másik hiedelem szerint az öreg Mátra szelleme kergette a vasorrú bábát, akit nem tudott utolérni, így mérgében utána dobott egy nagy követ. Ezért hívják ezt a vulkáni utóműködés során keletkezett geológiai ritkaságot Bába-kőnek.

+ Programtipp

Mátra Múzeum

Gyöngyösön a Mátrába vezető főút mellett áll a Mátra Múzeum, mely az ország egyik legjelentősebb természettudományi gyűjteményét őrzi. A múzeum három egységből áll, az Orczy Kastélyból, az új Természettudományi pavilonból és a 2 hektáros parkból. A kiállítást színesíti a pálmaház, ahol a növények mellett akváriumokkal, terráriumokkal is találkozhatsz. A kert halakkal teli tavával, botanikai ritkaságaival, játszóterével kellemes kikapcsolódást nyújt mindenkinek.

Szent Bertalan-templom kincstára és torony-kilátó

Az ország egyik legnagyobb egyházi kincstárgyűjteménye található Gyöngyösön, amelynek története igen kalandos: a 2. világháborút elfalazva élte túl. Számos gótikus és reneszánsz ötvös remekművet csodálhatsz meg itt, őriznek továbbá képeket, könyveket, miseruhákat és szobrokat is. A Szent Bertalan-templom déli toronyban látványlift és kilátó épült, ahonnan eléd tárul a torony belseje, és a zsalus ablakokon keresztül pedig a város és a Mátra látképe.

Gyöngyösi Ferences Könyvtár

Gyöngyösön, a ferences rend legnagyobb magyarországi kolostorában található az ország Pannonhalmán kívüli egyetlen, alapítása óta ugyanazon a helyen álló kolostori könyvtára. A közel 20 000 kötetes könyvtár a középkori magyarországi ferences rend könyvtárainak anyagát mentette meg. A műemlékkönyvtár legértékesebb kincse az 1462-es Schöffer-Fust Biblia, amely az ország legrégebbi, teljes nyomtatott bibliája.

Palóc Néprajzi Magángyűjtemény

A mátrafüredi Palóc Néprajzi Magángyűjtemény és Babakiállítás népviseletbe öltöztetett palóc babái Lovászné Juhász Rita népviseletkészítő művész keze munkáját dicsérik. A palóc hagyományokat, régi hímzéseket, lakástextileket, viseleteket tárja elénk a kiállítás. Emellett megismerkedhetsz a magyar történelmi öltözékekkel, a középkortól az 1900-as évek elejéig. A kiállításon 32 palóc baba is látható, kislányos szülőknek kötelező!

Harkály Ház

Kopogtass be a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság ökoturisztikai látogatóközpontjába Mátrafüreden! A Harkály Ház interaktív kiállítása végigkalauzol a Mátra élővilágán, bemutatja a védett fajokat, de még virtuális repülést is tehetsz a hegység felett. Az éjszakai erdő termében megismerkedhetsz számos éjjel aktív állat hangjával.

A háztól indul a Mátrafüredet Sástóval összekötő, 3,5 kilométeres Cincér tanösvény, ahol megismerheted az egészséges erdő működését.

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Adatok

Országrész: Északi-középhegység
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: könnyű
Túratípus: kerékpár
Táv: 7.3 km
Időigény: 2 óra

Megközelítés

Gyöngyös megközelíthető Budapestről személyautóval vagy busszal az M3-as autópályán

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Tourinform Gyöngyös

Turistainformációk, programok, térképek, mátrai borok, szálláshelyek a térségben

Gyöngyös, Fő tér 10.

Tel: +36 37 311 155

Honlap

Mátravasút

Gyöngyös, Dobó u. 1.

Tel: +36 37 312 447

Honlap

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds