Skip to main content
GyalogtúraTúraútvonalÉszaki-középhegységZemplén

Pálosok útján

By 2022.05.30.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

Az aranybányászat hazai otthonából, Telkibányáról indul a túra. Érdemes a településen több időt töltened és felfedezned a helyi értékeket. Nézd meg a Helytörténeti Kiállítás bányászatot bemutató makettjeit, vagy keresgélj „aranyat” az Aranyásók útja tanösvényen. A túra a Szent Erzsébet útvonalon halad, ami egyébként Sárospatakról indulva Kassáig vezeti a zarándokokat. A túraútvonal jelzését könnyen megtalálod, hiszen a szenthez kapcsolódóan egy piros rózsa alakú mintát kell követned. A túra első állomása a pálos kolostorrom, amely Magyarország egyik legjobb állapotban fennmaradt, gótikus emléke. A rom Gönc városától alig 5 kilométerre, 320 méter magasan áll az erdő mélyén. Ezután eljutsz az Amadé-vár romjaihoz. Az egykori sánc és az öregtorony maradványainál állva a Hernád völgye a lábaid alatt terül el. A távolban még a Milic hegycsoport nyúlványa és Kassa egy része is feltűnik. Visszafelé a Kerek-hegyet megkerülve érkezel vissza Telkibányára.

Látnivalók

Telkibányai Helytörténeti Kiállítás, Telkibánya

Páratlan részletességgel mutatják be a makettek az aranybányászat munkásainak életét. A kiállítás épülete egykor Magyarország első kerámia és kőedénygyára volt. A kertben is bátran nézz szét, és keresd meg a bányamanót. A kiállítás területén egy ércőrlő malomkő- park, az úgynevezett Szent Katalin emléktáró és egy bányászatot bemutató fa szoborcsoport is megtalálható.

Szent Katalin-ispotály és kápolna Telkibánya

A főúton haladva talán észre sem vennéd, mi mindet rejt a Községháza feletti domboldal. A Szent Katalin kápolna mellett álló ház volt Magyarország egyetlen eredetileg is ispotály céljaira emelt épület. Innen letekinthetsz az alattad elnyújtózó településre is. Pár száz méterre pedig a temető parkjában II. világháborús emlékeket is felfedezhetsz.

Amadé várrom

A 13. században épült várból már csak az egykori sánc és az öregtorony maradványai maradtak fenn. Néhány évszázados történelmében Aba Amadé család birtokához tartozott, és később királyi tulajdonba került, de a 15. századból fennmaradt emlékek már csak romként említik.

Pálos kolostor

A kolostort a 14. században kezdték építeni, Gönc és Telkibánya között félúton, az erdőben található, 320 méter magasságban. Alapítása Nagy Lajos király nevéhez fűződik, a 16. századig a pálos rend használta. Korábban egy hajós formájú kolostor lehetett, ma már csak romos falai állnak az erdők ölelésében.

+ Programtipp

Ásványgyűjtés Telkibányán

„Telkimanó” segítségével azt is megtudhatod, hogy túra közben hol találhatsz hegyi kristályokat, opálokat és más féldrágaköveket.

Aranyásók útja tanösvény, Telkibánya

A 8 kilométeres tanösvényt érdemes végigjárnod, mert itt Mátyás király kútja mellett Szép Ilonka sírját és egy jégbarlangot is felfedezhetsz. Az útvonalon a bányászat két korszakának maradványaival találkozol, a táblákon részletes információk segítik a megértést.

Adatok

Országrész: Északi-középhegység
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: gyalogos
Táv: 13.9 km
Időigény: 6 óra

Megközelítés

Autóval: Az M30-as autópályán Hidasnémetig, onnan pedig Telkibánya felé.

Tömegközlekedéssel: A Budapest – Kassa vonalon közlekedő vonatról Hidasnémetiig, majd távolsági busszal Telkibányáig.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Nagy-Milic Natúrpark Látogató Központ és Várgondnokság, Füzér

A kiállítás a múlt értékeit hagyományos és interaktív módon mutatja be. A Megőrzött értékek világa című kiállítást is érdemes megtekintened.

Honlap

Ezüstfenyő Hotel

Vadas ételek, friss levegő és csend jellemzi a hegy oldalában megbújó hotelt. Könnyen elérhető innen több túraútvonal is.

Honlap

Telkimanó

Olyan „személy” Telkibányán, aki ismeri a környék minden kövét, kevésbé ismert útvonalait is. Szakavatott túravezető, aki szívvel lélekkel mutatja be a Zemplén flóráját, faunáját.

Honlap

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds