Skip to main content
GyalogtúraTúraútvonalÉszaki-középhegységMátra és Cserhát

Szurdokpüspöki körtúra

By 2021.11.18.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

Szurdokpüspökiből kelet felé a Diós-patak völgyébe hangulatos pincesoron keresztül vezet az út, ami emlékeztet a szőlőművelés több évszázados hagyományaira és helyt ad a Muzsikál az Erdő Mátrai Művészeti napok programjainak is. A völgyben kezdődik a túra nehéz része: a legendás Mátrabérc teljesítménytúra útvonalán haladva izzasztó emelkedővel hódíthatod meg az egyre magasabb csúcsokat. A Horka-tetőről, a Kis-Koncsúrról és a Nagy-Koncsúrról is remek panoráma csábít szusszanásra, miközben egyre feljebb kapaszkodsz. A legmagasabb csúcsig, a Muzsláig azonban nem kell felkapaszkodnod (a tetejéről nincs is kilátás), az előtte lévő nyeregben (Muzsla-tisztás) jobbra, a piros kereszt jelzésre térj le. Ez a lefelé vezető út is viszonylag meredek, a Kis-Cser-kút sokszor száraz forrását érintve csatlakozik a zöld kereszt jelzésbe. Ennek szélesedő kocsiútja a Püspöki-, majd a Galagonyás-bércen hosszan haladva csatlakozik a zöld sáv jelzésű útra, amely leereszkedik a Diós-patak völgyébe. A Diósi tanösvény ismertetőtábláit olvasgatva, a Delelő-kutat is érintve, majd a patakvölgyből kievickélve a már ismert, kopáros úton jutsz vissza Szurdokpüspökibe.

Látnivalók

Múltunk Háza, Szurdokpüspöki

A 2010-ben alapított múzeum a falu több mint ötven családja által felajánlott, féltve őrzött kincseiből, régi bútoraikból és tárgyaikból áll össze, egy nagyon gazdag gyűjteményt létrehozva, azzal a céllal, hogy a jövő generációt is megismertesse a múlt még meglévő értékeivel.

+ Programtipp

Szentkereszt kút

Szurdokpüspöki-Hollósdombon  a Táltos Hagyaték őrzői újjáépítették a több ezer éves Istenanya kutat, mely Mátyás király korát megelőzően Magyarország három leghíresebb szent helyének egyike volt. A hagyomány szerint a kútnál és környékén nagyon magas pozitív energiasávok húzódnak a földben, s fejtik ki jótékony hatásukat, így a kút vizéért, és feltöltődni is sokan jönnek ide, még az ország távolabbi részeiből is.

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Adatok

Országrész: Északi-középhegység
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: nehéz
Túratípus: gyalogos
Táv: 13.5 km
Időigény: 6 óra

Megközelítés

21-es főúton, vagy Gyöngyös felől autóval vagy autóbusszal

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szurdokpüspöki Bivalyrezervátum

Kicsiknek és nagyoknak kiváló program a különleges értéket képviselő, kiváló húst adó állatok megismerése, termékkóstolás.

Honlap

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds