Skip to main content
KerékpárTúraútvonalDél-DunántúlMecsek-Villány-Zselic

Malmok és cseppkövek – ismerd meg Orfűt és környékét kerékpárral

By 2022.07.08.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

A túra az Orfűi Malmoktól indul. Mindenképpen érdemes megnézned őket, az egész országban kevés ilyen létezik. A kétszáz éves szárazmalomban a lóval hajtott hatalmas járgánykerék és kőjárat mellett egy roppant méretű olajütő is fennmaradt. A 19. századi gabonaőrlő vízimalom patinás gépei ma is működnek, őrölnek vele napjainkban is. A múzeum új látványossága a hagyományos papírkészítés folyamatát bemutató papírmalom. A túra a malmoktól indulva elhalad az Orfűi-tó (Kis-tó) mellett, szép kis nyaralók között, majd beér a település központjába, a Pécsi-tó partjára. Nézd meg itt a Medvehagyma-házat, majd haladj a tó partján közvetlenül vezető kerékpárúton! Amikor elhagytad az egykori Aquaparkot, tábla jelzi az utat Abaligetre. Ez ugyan kissé meredek, de kárpótol a gyönyörű a panoráma a Pécsi-tóra, a domb túloldalán pedig a völgyben megbúvó Abaligetre.  A faluba beérve újabb két tó és a cseppkőbarlang vár, amely a Mecsek egyik fő természeti látványossága. Itt érdemes az egyórás vezetett barlangtúrán részt venned, és utána térj be a barlang közvetlen szomszédságában található Denevérmúzeumba! Abaligetről egy alacsony forgalmú közúton Kovácsszénájára, egy nagyon apró, Balaton-felvidéket idéző kis falucskába érsz. Most már csak arra figyelj, hogy ne hagyd el a tavakat! Itt még földúton, de hamarosan kiépített kerékpárúton jutsz el a Hermann Ottó tóhoz, amely egy hal és madárrezervátum. Tekeresre már kerékpárút visz a nádasokkal teli tó mellett, majd visszatérsz a Pécsi-tóhoz és tovább vissza a malmokhoz.

Látnivalók

Orfűi malmok

Az idelátogató turisták három különböző malomtípussal ismerkedhetnek meg itt. A kétszáz éves szárazmalomban a lóval hajtott hatalmas járgánykerék és kőjárat mellett egy roppant méretű olajütő is fennmaradt. A Vízfő-forrás patakjára települt, 19. századi gabonaőrlő vízimalom ma ismét őröl gabonát. A múzeum új látványossága a hagyományos papírkészítés folyamatát bemutató papírmalom, ahol papírmerítő foglalkozáson is részt vehetsz. A molnár kemencéjében ropogós cipók és egyéb finomságok is gyakran sülnek, amelyeket a múzeum kávézójában, sok más helyi termékekkel együtt megvásárolhatsz.

Vízfő tanösvény

Orfű közvetlen közelében, a vízimalomtól induló, kb. 1 kilométer hosszú, önmagába visszatérő, jelzett túraútvonal bejárásával 4 állomáson ismerkedhetsz meg a környék természeti és kultúrtörténeti értékeivel, valamint a hagyományos tájhasználat emlékeivel.

Medvehagyma ház

Az ökoturisztikai fejlesztés eredményeként felépült Medvehagyma Házban a Nyugat-Mecsek érdekességeit, a természettel harmóniában fejlődő üdülőterületet, Orfűt és a négy tóból álló tórendszer ökológiai értékeit ismerheted meg.

Abaligeti cseppkőbarlang és Denevérmúzeum

A Mecsek egyik legismertebb és legnépszerűbb természeti látnivalója a különleges formakincséről, cseppköveiről híres Abaligeti-barlang, amely a járat teljes hosszában folyó pataknak köszönhetően ma is fejlődik, változik. A barlang 466 méteres főága gyalogosan kényelmesen bejárható, óránként induló barlangi túravezetés keretében. A barlang szomszédságában található hazánk egyetlen Denevérmúzeuma. A múzeumban nagy felbontású képek, makettek, preparált denevérek és interaktív bemutatók segítségével ismerkedhetsz meg a veszélyeztetett fajok közé tartozó denevérek világával.

Orfű és Abaliget tórendszerei

A hatvanas évek elején a Mecsek hegység oldalából folyó karsztvizet egy völgyzáró gáttal felfogva felszíni víztározókat hoztak létre az orfűi völgyben. Négy tó jött így létre, amelyek összesen 113 hektár vízfelülettel rendelkeznek, és körülöttük fokozatosan kialakult a ma ismert orfűi üdülőterület is.

+ Programtipp

Evezés, SUP-ozás a Pécsi-tavon

A gyönyörű környezetben fekvő tó kiváló lehetőséget biztosít egy kellemes evezésre a tavon, vagy egy SUP-túrára. Ehhez az Orfűi víziturisztikai központban eszközöket is lehet bérelni.

Adatok

Országrész: Dél-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: kerékpár
Táv: 19.5 km
Időigény: 3 óra

Megközelítés

Autóval a fővárosból: Orfű legegyszerűbben az M7-es autópályáról közelíthető meg Budapestről. A siófoki leágazónál térj le, a 66-os úton haladj tovább, és Oroszlónál, vagy Magyarszéknél kövesd az Orfű tábláját. Pécsről a Magyarürögi úton elhagyva a várost kb. 14 kilométer Orfű.

Autóbusszal Pécsről a távolsági buszpályaudvarról indul 1-2 óránként járat Orfűre.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Garat erdei kávézó pékség és helyi termék bolt, Malommúzeum

A Garatban ihatsz egy jó kávét, teát, kézműves söröket, kóstolhatsz finom helyben sült pékárut, és egészséges helyi termékeket is vásárolhatsz.

honlap

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds