Skip to main content
GyalogtúraTúraútvonalBudapest és környékePilis

Varázslatos körtúra a Holdvilág ároknál

By 2023.02.02.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

A Lajos-forrás kedvelt kirándulóhely és kiindulási pont: turistautak vezetnek innen Dömörkapu, Pomáz, Pilisszentlászló és többek között a Holdvilág-árok felé is. A parkolón keresztül, déli irányba indulj, erre kerülöd majd meg a Dobravoda-hegyet. A Nagy-Csikóvár és a Pörgelóci-hegy közé ékelődve egy jelentős szintkülönbséggel bíró hasadék tárul eléd: ez már a legendás Holdvilág-árok egyik ága, a Karolina-árok. Itt még lefelé kell tartanod, egészen addig, amíg el nem érsz a zöldkereszt-jelzésig. Itt egy kényelmes ösvényen tarthatsz Kiskovácsi felé, ahonnan meghódíthatod a Holdvilág-árkot. De addig is a Gyopár-forrást érintve, hullámvasútszerűen halad utad. Kiskovácsi település felett már érdemes figyelni és kutatni az árok bejáratát: egy négyes útelágazásnál a piros keresztet és az információs táblákat kell keresned. A legbiztosabb útjelző a patakocska lesz, amely végig fog kísérni a hasadékvölgyben: az út folyamatosan hol a patak egyik, hol a másik oldalán halad, kicsiny hidacskák könnyítik átkelésedet.

A völgy egyre szűkül, így közelebbről is megfigyelheted a fák ágas-bogas gyökereit, és gyarapszik az üledékes kőzetből kialakult sziklák száma is. Így érkezel meg a Domini-forráshoz, és innen pár kalandos falmászást követően eléd tárul a 20 méteres sziklafal, mely végül barlangokban és zsákutcában végződik. Keskeny vaslétra kapaszkodik fel a szakadék oldalán, hogy folytathasd utad, de ha tériszonyos lennél, pár száz métert visszafelé sétálva találsz egy lépcsős kerülőutat. Igazi sziklafolyosóban haladsz innen még egy keveset, majd kitárul a tér, és kitaposott ösvényen keresztül jutsz vissza a Karolina-árokba vezető kereszteződésig. Itt egy kemény mászás vár rád, vissza a Dobravoda-hegy küszöbéig. A zöld háromszöget északi irányban kövesd és kerüld meg a hegyet, így utad végén lehetőséged lesz meglátogatni a Lajos-forrás felett található Bölcső-hegyi kilátót is.

Látnivalók

Lajos-forrás

A forrás az 587 méter magas Bölcső-hegy tömbjében fakad. A ma is látható és nemrég megújult forrásmedencét 1908-ban építtette a Magyar Turista Egyesület, és báró Podmaniczky Lajos után nevezték el, aki a terület tulajdonosa volt akkoriban. Számos turistaút vezet ide és innen, érdemes felkaptatni a frissen átadott Bölcső-hegyi kilátóhoz is. A forrás mellett kiépített parkoló várja az ide látogató turistákat.

Bölcső-hegyi kilátó

Közvetlen a Lajos-forrás felett, a Bölcső-hegy legmagasabb pontján épült meg ez a 2021-ben átadott kilátó, amely nem az első ezen a helyen. A Koller József által tervezett építmény a maga szerény egyszerűségével inkább arra koncentrál, amit fentről láthatunk: körös-körbe hegyeket és vonulatokat figyelhetünk meg. Két irányból is megközelíthető a 7 méteres torony: a Lajos-forrástól erősebb kaptatón, míg a Holdvirág-árok felől enyhébb emelkedőn juthatunk fel hozzá.

Holdvilág-árok

Amellett, hogy a Holdvilág-árok Magyarország egyik legszebb, legmeseszerűbb szurdokvölgye, ami már több írót, filmrendezőt is megihletett, számos legenda forrása is: egyesek szerint itt temették el Árpád fejedelmet, mások úgy tartják, hogy itt állt valaha Attila városa. A Holdvilág-árok kőfülkéi, barlangjai rengeteg érdekes lelettel szolgáltak már a terület múltjáról, az ásatások továbbra is folynak.

+ Programtipp

Szentendrei Skanzen

A Visegrádi-hegység lábánál elterülő Szabadtéri Néprajzi Múzeumban úgy fogod érezni magad, mintha időutazáson lennél! A Magyarország tájegységeit falvakként bemutató épületek együttesei között térben és időben is elkalandozhatsz, mert a 18. századtól egészen a 20. századig megismerheted az itt élő emberek építészeti szokásait és életmódját. Az egész családnak garantált aktív kikapcsolódás.

Kő-hegy

Egy kirándulás alkalmával bejárható a Szentendre nyugati végében található Kő-hegy. A magaslaton sokfelé találhatsz a hegy vulkáni eredetére utaló jeleket, például az egymásra rakódott lavinarétegek a Vasas-szakadék sziklafalában is ennek emlékét őrzik. Több barlang is rejtőzik itt, bejárataikat táblák jelzik. A hegy tetején találod a Czibulka János Menedékházat, ahol büfé várja a kirándulókat. Pár száz méterre innen, a Petőfi-kilátóból ráláthatsz az alattad elterülő Pomáz és Szentendre házaira.

Csobánkai Lovarda

Pomáz közelében, Csobánka határában találod ezt a családias lovardát, mely azzal a céllal jött létre, hogy mindenkivel megismertesse és megszerettesse az 1000 éves hagyományokkal rendelkező lovas életmódot. Lovas táborokkal, rehabilitációs programokkal, hobbilovaglással és egyéni oktatással várják az érdeklődőket.

Szentkút, Csobánka

A Szentkút nem csupán egy forrás, hanem a Pilis egyik felszentelt helye is. A legenda szerint Szűz Mária 1842-ben mutatkozott meg itt egy pásztornak, ezután kezdték el használni a forrás vizét, majd a későbbiekben gyógyítóerőt társítottak hozzá. A forrás mellé kápolnát építettek, de helyet kapott itt egy lourdes-i barlang és a szerbek keresztje is. Csobánkáról a zöld jelzésen, könnyű sétával érhetjük el a Szentkutat.

Margitligeti-kastély

Az 1800-as évek végén épült kastély mindig is szociális funkciót látott el: volt tüdőszanatórium, árvaház és gyógypedagógiai intézet is. Napjainkban a Dévai Szent Ferenc Alapítvány gondozásában zarándok- és ifjúsági szálláshelyként működik. A Dera-patak partján található kastély ideális helyszín testi és lelki feltöltődéshez egyaránt.

Adatok

Országrész: Budapest és környéke
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: gyalogos
Táv: 9.8 km
Időigény: 4 óra

Megközelítés

A kiindulási pont a Lajos-forrás, ahová csak autóval vagy gyalogszerrel lehet feljutni. A legközelebbi autóbuszmegálló a Szentendre, Lajos-forrási elágazás.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds