Skip to main content
GyalogtúraTúraútvonalÉszaki-középhegységNógrádi Palócföld

Cserháti vulkánok nyomában – Salgó vára és a Boszorkány-kő

By 2020.06.03.január 8th, 2024No Comments

Túrainfo

A Cserhát északi része már a Felvidék kapuja. Az egykor itt őrt álló végvárak látványos hegycsúcsokra épültek, ahogy azt a somoskői vár jól példázza. Szerényebb váracska Salgó vára, de a kilátás innen is pazar – de nem csak a panorámát tartogatja számunkra a vulkáni csúcs. Az egykor tüzes lávát lövellő hegycsúcson mára szürke bazalttá dermedt az akkor izzó magma— most oszlopos elválású, vízesésszerű, látványos formációkat alkot. A Medves-fennsík egyik magas csúcsa a Salgó várral koronázott hegytömbje – a környező magaslatok pedig együttesen alkotják Európa legnagyobb kiterjedésű bazalt-fennsíkját.

Látványos geológiai és történelmi emlékhelyekre vezető túránk Salgóbánya központjából indul. A piros kereszt és a sárga sáv jelzés mutatja az utat a vulkáni magaslaton álló vár felé. A csúcson csodálatos körpanoráma tárul elénk, látszik innen a Karancs, a Medves és a Bükk, no meg a Cserhát erdővel borított hegyei. Salgó vára a 13. század óta áll e magaslaton, sok ostromot láttak a falai. Az 1980-as években kezdődött meg a vár feltárása és renoválása.

A várral szemben találjuk a Kis-Salgót, más néven a Boszorkány-kőt, amelynek neve onnan ered, hogy a boszorkánysággal vádolt asszonyokat innen taszították a mélybe. A 15-20 méter magas sziklatömböt járja körül a Boszorkány-kő tanösvény.

Innen a Nógrád Geopark látogatóközpontjába sétálunk, ahonnan az Eresztvényi kőbányák geológiai tanösvény indul. A meredek falakkal határolt bányaudvarokban a kőfejtés után felgyűlt a csapadékvíz, így tavak alakultak ki. E túra csak a legnagyobb víztükörnek számító Középbánya-tavat érinti, de ha van kedvünk és erőnk, bejárhatjuk a teljes kört. Innen térünk vissza Salgóbányára a könnyű, de emlékezetes túra után.

Adatok

Országrész: Északi-középhegység
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: könnyű
Túratípus: gyalogos
Táv: 8 km
Időigény: 3 óra

Megközelítés

Salgóbánya, központ

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Látnivalók

Salgó vára:

Salgóbánya kicsiny települése felett, a Medves-fennsík 625 méter magas vulkáni csúcsát koronázza meg Salgó vára. A várat a 13. században a környéket uraló Kacsics nemzetség tagjai építtették az 1241–1242-es tatárjárás után. Az erősség egykor három, egymásra épülő védelmi rendszert alkotó várból állt, amelyek közül a középső vár körbevette a sziklacsúcsra épült felső várat. A történelem során többször is ostrom alá került, a legnagyobb veszteségeket a török megszállás alatt szenvedte a 16. században.

Nógrád Geopark:

 A világ első határon átnyúló geoparkja, amelynek küldetése, hogy a szétszakadt nógrádi táj egyedi szépségeire felhívja a figyelmet. A két szomszédos országot összekötő Novohrad–Nógrád Geopark 64 magyar és 28 szlovák település földtani, természeti, történeti és kulturális örökségét, palóc hagyományait őrzi és mutatja be az utókornak. Az Eresztvényi Látogatóközpont az erdő közepén található, mellette egy játszótér és a salgói vár panorámája is várja a vendégeket.

További információk

Eresztvényi kőbányák tanösvény:

A Medves-fennsík a miocén kori vulkanizmus során kialakult nógrád–gömöri bazaltvidék legszebb vulkáni takarója. A 12,8 négyzetkilométer területű bazaltfennsíknak ma egy 7,8 négyzetkilométeres része tartozik Magyarországhoz, amely a Karancs–Medves Tájvédelmi Körzet részeként kiemelt természetvédelmi oltalmat élvez.

A modern látogatóközponttól indul az egykori bányaudvarokat bemutató földtani tanösvény, amelyet bejárva a vulkanikus táj kialakulásáról, a lávafolyásokról és a vulkáni törmelékes kőzetekről szerezhetünk ismereteket.

+ Programtipp

Boszorkány-kő tanösvény:

A Karancs–Medves Tájvédelmi Körzeten belül kialakított rövid, de látványos tanösvény a pliocén-pleisztocén korú bazaltvulkanizmus jelenségeit és a vulkáni tevékenység mai is látható nyomait, kőzeteit mutatja be. A geológiai bemutatóösvényen a Kis-Salgó (Boszorkány-kő) 571 méter magas bazaltkúpját lehet körüljárni. Megfigyelhetünk itt oszlopos elválású bazaltot (bazaltláva), vulkáni salakot (vulkáni törmelékes kőzet), lávafoszlányok nyomait, vulkáni bombákat, telért és „kukoricacsöves” megjelenésű, murvásodó bazaltot is.

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Turistainformációk, programok, rendezvények, szálláshelyek a térségben.

Salgótarján Tourinform

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds