Skip to main content

8+1 családi program a Föld napjára

8+1 családi program a Föld napjára

Április 22-én van a Föld napja, ez alkalomból idén is izgalmas programokkal készülnek nemzeti parkjaink, hogy felhívják a figyelmet a Föld természeti értékeinek megóvására. Válogatásunkban összeszedtük a legjobbakat: vezetett túrákat, természetismereti játékokat, családi napokat és sok más érdekes programot, ahol szórakozva tanulhattok a természet és a környezet védelméről. Semmiképp ne hagyjátok ki ezt a nagyszerű lehetőséget!

Április 20. 10:00 – 17:00 Föld Napja a Pál-völgyi-barlang kőfejtőjében

A II. kerületi önkormányzat és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság közös, immár hagyományosnak tekinthető Föld napi rendezvénye idén április 20-án a szokott helyen, a Pál-völgyi kőfejtőben vár titeket természetismereti programkavalkáddal. Sok más mellett lesz kisállat- és víziélővilág-bemutató, „felelős gazdi” kutyás érzékenyítő program, családi koncert, természetismereti hétpróba, játszóház és kézműves vásár. Ezen a napon a „Föld Napja Menetlevél” felmutatásával a Pál-völgyi-barlangban és a Szemlő-hegyi-barlangban vezetett túrákra 50%-os kedvezménnyel lehet bejutni!

Bónusztipp: Az eseményre az Aktív Magyarország is kitelepül, így találkozhattok velünk személyesen is, és begyűjthetitek az ingyenes Aktívan Itthon kiadványainkat. Emellett lehet velünk kvízezni, amivel különleges meglepetéseket nyerhettek! Kár volna kihagyni!

További információ a programról itt!

Fotó: Szeleta Park

Április 20. 12:00 – 15:00 Föld napi szakvezetett túra a miskolci Szeleta-barlanghoz

Április 20-án délben a miskolci Szeleta Park Látogatóközpontnál csatlakozhattok egy izgalmas szakvezetett túrához, amely a Szinva tanösvényen át vezet a névadó Szeleta-barlanghoz. Legyetek a kirándulók között, és a Föld napja alkalmából ismerjétek meg a Bükk keletkezését, a Szeleta-barlang történetét, a Szeleta-kultúra jellemzőit! A Szeleta Park Föld napi rendezvényére a Bükk-vidék UNESCO Globális Geopark játékokkal és vándorkiállítással települ ki, de 10 és 16 óra között a helyszínen ismeretterjesztő előadásokat is hallhattok, interaktív játékokban vehettek részt.

További információ a programról itt!

Április 20. 10:45 – 13:00 Föld napi ősmaradványok-túra a Bükki Nemzeti Parkban

Április 20-án „földtörténeti időutazás” keretében kirándulhattok az Ipolytarnóci Ősmaradványokhoz! A délelőtt az Ősfenyő Belépő fogadóépülettől induló túrán a geológiai tanösvény bejárása mellett az egykori vulkáni katasztrófához köthető földtörténeti eseményekről is rengeteg izgalmas információt kaphattok. A fogadóépület speciális 3D időutazásán is részt vehettek, ha előre bejelentkeztek. A hangulat duplán ünnepinek ígérkezik, mert idén húszéves a Globális Geoparkok Hálózata, és erről is lesz egy megemlékezés a Novohrad-Nógrád UNESCO Globális Geopark őslénytani központjában. Ünnepeljetek ti is a Parkkal és a természettel!

További információ a programról és regisztráció a túrára itt!

Április 20. 10:00 – 13:00 Föld napi erdőkóstoló túra az Aggteleki Nemzeti Parkban

Arról, hogy április végén már harsogó zöldbe öltöznek az Aggteleki-karszt gyepei és erdei, kóstolásra csábítanak az ehető vadon termő növényei, ezen a túrán személyesen meggyőződhettek. Az április 20-án délelőtt a Baradla-barlang vörös-tói jegypénztárától induló, kétkilométeres erdőkóstoló meneten akár meg is kóstolhatjátok az említett növényeket, a túra után pedig a konyhai felhasználásukból kaphattok ízelítőt. Ízekre fel!

További információ az erdőkóstoló túráról itt!

Április 20. 10:00 – 16:00 Bioszféra Rezervátum Nap, családi forgatag a pécsi Tettyén

Évek óta hagyomány, hogy Pécsett, a Tettyén színes forgatagba csöppenhettek a Föld napja alkalmából. A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság, valamint pécsi és Pécs környéki intézmények, szolgáltatók, civil szervezetek április 20-án izgalmas foglalkozásokkal, játékokkal – zeneműhely, rajzkiállítás, kisállat-simogató, olvasóliget, természetismereti játékok és előadások – várnak kicsiket-nagyokat. Túra is lesz „Pihenőhelyek, kilátópontok, emlékek a város felett” címmel, és arborétumi szakvezetésen is részt vehettek. Ha már ott vagytok, nevezzetek be a pecsétgyűjtő játékba is, és nyerjetek értékes jutalmakat a sorsoláson! A rendezvény középpontjában idén a Mura-Dráva-Duna UNESCO Bioszféra Rezervátum áll.

További információ a programról itt!

Április 21. 10:00 – 14.00 Föld napi madarásztúra a Hortobágy-Halastón

Április 21-én, vasárnap délelőtt szakvezetéses terepmadarász gyalogtúra során ismerkedhettek meg a Hortobágy-halastavi tanösvény történetével, sajátosságaival, fontos és jellegzetes növény- és állatfajaival. A Hortobágy-halastavi Halászbárka Fogadóközponttól induló tízkilométeres túra részét képezi a távcsöves madármegfigyelés is, amely során belepillanthatok a tavaszi madárvonulás mozgalmába. Induljatok neki, és ha van, vigyetek magatokkal saját kézi távcsövet!

További információ a programról és regisztráció a túrára itt!

Április 21. 9:00 – 16:00 Föld napi pusztatúra a Körös-Maros Nemzeti Parkban

A szabadkígyósi sportpályától 9 órakor induló 15 kilométeres túra keretében megismerhetitek a Kígyósi-puszta tavaszi arcát az első, szirmukat bontó virágokkal, az érkező, átvonuló madarakkal. Járjátok be a legelő állatok Szent György-napi kihajtása előtt a legelőket, beszélgessetek a helyiekkel a pusztai állattartásról! Erre a kirándulásra vízálló lábbelit ajánlunk.

További információ a programról és regisztráció a túrára itt!

Fotó: Balaton-felvidéki Nemzeti Park

Április 22. 9:00 – 15.00 Nyílt nap a Berek Világa Látogatóközpontban

A Föld napja alkalmából április 22-én, hétfőn 9 és 15 óra között nyílt napot tart a Berek Világa Látogatóközpont. Az ingyenes, de előzetes bejelentkezéshez kötött program során lesz túra a Berekben, természetismereti foglalkozás, rövid előadások a fenntarthatóságról, a biológiai sokféleségről és a klímaváltozásról. Ne hagyjátok ki!

További információ a programról itt!

Bónusz: Április 20-21. Kerékpárosbarát Hétvége, virtuális Föld-kerülés

A „Föld napja hétvégéje” egyúttal Kerékpárosbarát Hétvége is, úgyhogy, ha valami különlegeset tennél a Földért, pattanj kerékpárra a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetséggel! A cél, hogy együtt, virtuálisan megkerüljétek a Földet. Ha a Google Play-ről és az App Store-ból is letölthető Kerékpárosbarát applikációban vezeted, hány kilométert tettél meg a hétvégén, azt is láthatod, hol tart a közös kihívás. Kiránduljatok egyet a családdal, barátokkal vagy egyedül, és használjátok az appban található Kerékpárosbarát Szolgáltatók kedvezményeit az ország egész területén!

További információ a programról itt!

További blogposztjaink:

Nézz szét túráink között!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds