Skip to main content
GyalogtúraTúraútvonalBudapest és környékePilis

Hódítsd meg a Pilis-tetőt!

By 2023.02.02.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

Pilisszántóról indítsd a túrát és járd körbe a Pilis legmagasabb pontját! A maga 756 méteres magasságával a Pilis-tető a Dunántúli-középhegység legmagasabb pontja, de ne riasszon meg ez a szám, mert túrádat eleve 400 méterrel a tengerszint felett kezded: Pilisszántó ugyanis ilyen magasan fekszik. A piros jelzés mentén hagyd el a falut, majd a következő csomópontnál kövesd a zöld jelzést, és hamarosan egy fantasztikus szerpentinen találod magad: fekvéséből adódóan már itt, a Grófi úton lélegzetelállító panoráma kísér. Ezt fejeli meg a Boldog Özséb-kilátóból eléd táruló látvány, hiszen a 360 fokos körteraszon semmi sem akadályozza a fenséges kilátást. Az elhagyott rakétabázist magad mögött hagyva aszfaltozott erdészeti úton sétálsz lefelé, míg el nem éred a piros keresztet, ahol jobbra kanyarodva a Vaskapu-völgybe ereszkedhetsz le. A keletnyugat irányban futó szurdokvölgy kijáratánál található a Mária-pad nevű pihenőhely, ahonnan már csak rövid ideig haladsz az erdőben, mert hamarosan kijutsz a Pilis alatti földekre, amiken keresztül visszajutsz Pilisszántó északi végébe.

Látnivalók

Boldog Özséb-kilátó

A Dunántúli-középhegység legmagasabb pontjára, a 756 méter magas Pilis-tetőre épült ez a különleges, függőleges falécekkel borított kilátó. Eredetileg geodéziai torony volt, ami köré mutatós, fából készült lépcsősort és faburkolatot építettek. A lépcsősoron felfelé haladva folyamatosan gyönyörködhetünk a körülöttünk elterülő, egyre kiszélesedő tájban. A kilátó a Pilishez kötődő pálos rend alapítójáról, Boldog Özséb kanonokról kapta a nevét.

Pilisszántói-kőfülke

A Pilisszántói-kőfülke egy csupán pár száz méteres kitérővel megközelíthető a túraútvonaladról, így mindenképp érdemes felkeresni. Ez az alig 22 méter mély, mészkőből kialakult barlang egyetlen nagy termével rengeteg régészeti és őslénytani leletet adott már nekünk. Előteréből csodálatos panoráma nyílik a Piliscsabai-medencére, valamint a Kevélyekre és a Hosszú-hegy vonulataira.

Vaskapu-szurdok és -sziklák

A Pilisre oly jellemző mészkőből alakult ki a látványos Vaskapu-sziklaegyüttes, amely a kifejezetten kaptatós, jelzetlen Vaskapu-szurdokon keresztül érhető el. Egy kisebb és egy nagyobb sziklaboltív található itt, melyek külön-külön is csodálatos természeti képződmények. A nagyobb, 15 méteres boltíven keresztül páratlan kilátás tárul eléd Dobogókő irányába. A sziklákra mászni tilos és életveszélyes!

Trézsi-forrás

Szeretet-forrásnak is nevezik ezt a valójában három forrást egyesítő kifolyást Pilisszántó felett, mely már az 1900-as években épült Orosdy-kastély vízellátását is biztosította. A forrás vize megszentelt, gyógyítóerőt is tulajdonítanak neki, nem meglepő hát, hogy iható vizét sokan keresik fel és viszik haza magukkal. Nevének eredetét homály fedi, a legenda szerint Mária Teréziát becézték ekképpen.

+ Programtipp

Sziklaszínház

A Pilis-hegy lábánál, a tájrendezés folyamata alatt merült fel az ötlet, hogy az itt maradt kőbánya helyén sziklaszínházat alakítsanak ki az ókori görög színházak mintájára. A 2000-es évek eleje óta nyaranta pezsgő élettel telik meg a Pilisszántó határában elnyúló terület, ahová koncertekre, tánc- és színházi előadásokra érkeznek a látogatók.

Orosdy-kastély

A gyönyörűen felújított kastélyépület jelenleg zarándokszálláshelyként működik. Az 1899-ben épült vadászkastély korában nagyon modernnek számított: saját áramfejlesztővel, telefonvonallal és vezetékes ivóvízzel (a közeli Trézsi-forrásból) látták el. Sajnos eredeti, szecessziós jegyeit, úgymint csodás erkélyeit, faragott díszeit és kovácsoltvas részleteit, a nehéz, háborús évek alatt elveszítette, emléküket már csak korabeli képek őrzik.

Csillagösvény

A pilisszántói Csillagösvény a Pilis oldalában álló, Makovecz Imre által tervezett Boldogasszony-kápolnához vezető szakrális gyalogút, melynek mentén több, a magyar történelem nagyjait megörökítő faragott oszlopot találunk. Ezek a stációk az ország több ezer éves történelmén vezetnek végig. A kápolna előteréből lenyűgöző kilátás nyílik a környező vidékre.

Adatok

Országrész: Budapest és környéke
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: gyalogos
Táv: 12 km
Időigény: 4.5 óra

Megközelítés

Szikla Színház Parkoló

Pilisszántó, Kossuth Lajos u. 159, 2095

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds