Vértes-Gerecse

Vértes és Gerecse: aktívan az egykori bányavidékeken

A Vértes apró, vadregényes hegyvidék: dolomitszirtek, karsztbokorerdők, várak teszik látványossá. A várromok között hangulatos gyalogtúrák vezetnek, amelyek egész évben ideális célponttá teszik ezt a tájat. Érdemes ellátogatni a csókakői várhoz, melyet a helybéli civilek közreműködésével újult meg a közelmúltban, de hazánk egyik legromantikusabb várát, a Vitányvárat és a gesztesi várat is sem szabad kihagyni. Majkpusztán csendet és nyugalmat találhatunk az egykori kamalduli remeteség barokk épületei között, az egykori gánti bauxitbánya területén kialakított tanösvény különleges marsbeli hangulata pedig rövid időre kiszakít a földi mindennapokból.

A Gerecse látnivalókban gazdag hegység, ahol látványos gyalogtúrák várnak. A tatai Öreg-tó nemcsak gazdag történelmi hagyományokkal rendelkezik, de fontos madárélőhely is egyben, mellette jól kiépített kerékpárút húzódik a Dunáig. Tatabánya is számos érdekességgel szolgál: a város jelképéül szolgáló Turul szobor, a tágas Szelim-barlang, az egykor bányászati felvonóként szolgáló Ranzinger Vincze-kilátó rövid sétatávolságra találhatóak egymástól. A bátrak és kíváncsi természetűek e különleges helyszínen kipróbálhatják Magyarország második via ferrata útvonalát is. Északabbra haladva kiderül, hogy a neszmélyi borvidék részeként a Gerecse is tartogat meglepetéseket a szőlő és fehérbor kedvelőinek.

Túrák

Marsbéli tájakon – A gánti bauxit nyomában

A Balás Jenő Bauxitbányászati Múzeum bejárata előtti parkolóból indulunk. Az ösvényen haladva néhány méter után lélegzetelállító, leginkább marsbéli tájra hasonlító bányaudvarban találjuk magunkat. A gánti Bagoly-hegy oldalában egykor külszíni bauxitbányászat...

gyalogos4 kmkönnyű1.5 óraVértes-Gerecse
+