Skip to main content
KerékpárTúraútvonalÉszak-DunántúlVelencei-tó és Völgyvidék

Változatos terepen a Velencei-hegység körül

By 2021.12.06.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

Ha szeretnél ízelítőt kapni a Velen­cei-hegység természeti és építésze­ti látnivalóiból, akkor ez a túra neked való! Pákozdról erdőn-mezőn át, jó mi­nőségű földúton fogsz haladni. A magassága miatt biztosan észre fogod venni Miskahuszárt, aki kardjával vigyázza a tájat. Ha nagy kalandozhatnékod van, a pákozdi ingókövek is megérnek egy látogatást. Ha úgy érzed, sok volna, tekerj csak tovább! Így érkezel Európa egyik legrégebbi, római kori mesterséges ta­vához, a Pátkai-víztározóhoz, melynek nyugodt környezete sétára, pihenésre csábít. Lovasberényben fedezd fel a Cziráky-kastélyt, kastélyparkot és kápolnát! Élete során látott jobb időket is a kastély, de még így is lenyűgöző látnivaló. Pázmándon keresd fel az újraépített vízimalmot! A kerékpárt letéve mászd meg a Zsidókő-hegyet a csodás panorámáért! Innen kiváló mi­nőségű kerékpárúton gurulhatsz vis­sza a nadapi ősmasszívum és Sukoró érintésével Pákozdra. A földutas sza­kaszok miatt terepkerékpár használata ajánlott!

Látnivalók

Pázmándi vízimalom

A törökök elvonulása után építették a Bágyom-patakra a vízimalmot, mely sok családnak őrölte a lisztet évszázadokon át. Állapota folyamatosan romlott, míg az 1970-es években elbontották. Később egy századközepi műszaki leírás alapján újraépítették, a malom kereke 2001-ben fordult meg újra.

Miskahuszár

A pákozdi csatának állít emléket a messziről is könnyen felfedezhető Miskahuszár szobor. A világ legnagyobb huszár szobra 100 tonna betonból készült és 13 méter magas. Az ólomkatonát idéző figura a magyar szabadságharcosok közös erőfeszítését jelképezi: ha sok bátor ember összefog, hihetetlen eredményeket lehet elérni.

+ Programtipp

Pákozd-Sukorói Arborétum és Vadaspark

Kellemes családi délután fő programja lehet az arborétum és vadaspark. A vulkanikus kőzet nem engedte meg a hatalmas famatuzsálemek növekedését, de a fiatal erdő, a liget így is kiváló környezetet teremt a kikapcsolódáshoz. A kicsiket palánkvár várja a játszótéren, a kíváncsiakat interaktív múzeum várja. És természetesen nagyvadak testközelből.

Bence-hegyi kilátó

A Velencei-tótól északra fekvő Bence-hegyre a 2018-ban megnyitott egyedi megjelenésű kilátó. 1988-ig egy olajfúrótoronyból lehetett körülnézni itt, ez azonban nem volt elég biztonságos. A kőből és színezett betonból készült építmény belesimul a tájba: készítői egy szélfútta fát vagy egy virágsziromra gondolhattak. A majdnem 20 méter magas építmény körpanorámáján nem csak a tó tűnik fel, de tiszta időben a Bakony és a Budai-hegység egy része is megszemlélhető.

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Adatok

Országrész: Észak-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: kerékpár
Táv: 48 km
Időigény: 5 óra

Megközelítés

Pákozd elérhető az M7-es autópályán

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Kerékpár kölcsönző és szerviz, Velence

Facebook

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds