Skip to main content

A Felső-Tisza ölelésében fut 2024-ben az Év Kerékpárútja

Beregi kör – az Év kerékpárútja 2024

Fedezd fel az ország keleti csücskében futó Beregi kört, nem véletlenül lett az Év Kerékpárútja! 1743-an választották Magyarország legjobb kerékpáros túraútvonalának. A Beregi kör a középkor örökségét és ősrégi vulkánok maradványait mutatja be egy kerékpáros élménytúrára fűzve fel – természetesen a Tisza felső folyásának csodás környezetével együtt. Ötödik alkalommal írtuk ki az Év Kerékpárútja pályázatot, és a 11 döntősre összesen több mint 11 ezer szavazat érkezett a kerékpározás szerelmeseitől.

Magyarország keleti csücskében vezet az idei év kedvenc kerékpáros útvonala. A Gergelyiugornyáról induló túra 50 kilométernyi élménnyel vár. A keletre startoló út első látnivalója Tákos református temploma, melyet mezítlábas Notre Dame-ként is emlegetnek. A zsindelytetős templomokból lesz még bemutató: Csarodán, Tarpán és Márokpapin is lehet találkozni a középkorban emelt lenyűgöző épületekkel. Tarpán az őstermészet mutatja meg magát, a Nagy-hegy romvulkánja a földtörténeti múlt valóságát fedi fel. A kis forgalmú aszfaltutakon tekerők számos kerékpáros pihenőnél, túraközponton fújhatják ki magukat. A táblák minden esetben mutatják a helyes irányt, így eltévedni nem könnyű. Nyáron érdemes hűsölni egyet a Tisza vizében a jándi vagy a gergelyiugornyai szabadstrandon. A kör kiegészíthető egy tivadari kitérővel, ahol a Tisza bemutatóház és a szabadstrand a fő látnivaló. Aki Beregbe látogat egy bringatúrára, biztosan élményekkel megpakolva tér haza. Ez a túra azonban csak a jéghegy csúcsa, a térség egy teljes kerékpártúra-hálózattal vár vissza.

Az idei Év Kerékpárútja pályázatra több tucat jelölés érkezett a beküldési időszak két hetében az ország minden részéről. Ezekből állította össze a szakmai zsűri azt a 11 döntőst, amelyekre a nagyközönség szavazott április 19-24. között.

A végleges eredmény így alakult a 11 versenyző pályázat között:

 • Beregi kör 1743 szavazat
 • Veszprém—Balatonalmádi 1384 szavazat
 • Veszprém—Márkó 1131 szavazat
 • Pusztamagyaród—Szentpéterfölde 1127 szavazat
 • Vasszécseny—Rum 1004 szavazat
 • Nyugat-zselici kör 964 szavazat
 • Drávaszabolcs—Szaporca 930 szavazat
 • Oroszlány—Környe kör 882 szavazat
 • Mohács—Bédai-holtág 791 szavazat
 • Komló—Magyarszék kör 726 szavazat
 • Diósgyőr—Miskolctapolca 705 szavazat

Az Év Kerékpárútja címet olyan útvonal nyerheti el, amely vonzó érdekességgel hívogat, jó az útminőség, és biztonságosan lehet rajta tekerni. A kampánnyal új úti célokat szeretnénk mutatni, hogy a kevésbé ismert helyszínek is figyelmet kapjanak. Az egészséges életre való felhívás szintén fontos feladata a kampánynak. Mindemellett nem lehetne feledhetetlenül sikeres egy túra, ha rossz úton vagy sűrű forgalomban kéne végigjárni. A Közlekedési Kultúra Napja ezt a célt tűzte ki: a forgalomban mindenki figyeljen a körülötte lévőkre, a KRESZ szabályait betartva közlekedjen, hogy mindenki jó emlékekkel és épen érjen haza.

A szavazás az Aktív Magyarország Facebook-oldalán zajlott április 24. éjfélig. 2020-ban a Tatabánya és Tata közötti útszakasz lett a nyertes, 2021-ben a Poroszló és Tiszafüred közötti kerékpáros hidakon vezető vonal volt a közönség kedvence, 2023-ban pedig a Deseda-tavat megkerülő kerékpárút kapta a legtöbb szavazatot. Tavaly a Békéscsaba körül futó Wenckheim kerékpárút kapta meg a címet.

A pályázatot A Közlekedési Kultúra Napja rendezvénysorozat alkalmából a KTE Közlekedésbiztonsági Tagozata, az Aktív Magyarország, az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ, a Magyar Közút Nonprofit Zrt., a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség és a Magyar Kerékpárosklub írta ki közösen.

A díj ünnepélyes átadására az elmúlt évekhez hasonlóan május 11-én, a Közlekedési Kultúra Napján kerül sor. A Közlekedési Kultúra Napját a Közlekedéstudományi Egyesület 2015 óta szervezi meg – az Építési és Közlekedési Minisztérium támogatásával – azzal a céllal, hogy ráirányítsa a figyelmet a biztonságos és kulturált közlekedésre. Ennek a kezdeményezésnek része az Év Kerékpárútja pályázat is.

További blogposztjaink:

Nézz szét túráink között!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds