Skip to main content

Túrainfó

Vonzanak a kihívások, szeretsz az erdőben bringázni, de nem ugranál fejest a Gerecse mélyére?

Akkor ezt a kört neked találták ki! Tatabányáról indul, mert a közlekedése kiváló, és ha kirándulással indítanád a túrát, akkor a Turul-emlékmű és a Szelim-barlang kézenfekvő látványosságok. Érdekesség, hogy a Szelim-barlangban forgatták a Witcher című sorozat sárkányos jeleneteit, sőt a tatai Öreg-tó partján álló vár is jelentős helyszínként tűnik fel benne. Tatabányáról először Vértesszőlősre vezet az út, ahol a heidelbergi előember–„Samu” nyomába eredhetsz.

Majd innen Tata következik, ahol a már említett Öreg-tó és épített öröksége mellett a Fényes Tanösvény is említésre méltó, hiszen lenyűgöző élővilága minden látogatót rabul ejt. És innen kezdődik az igazi móka, a kalandozása Gerecse erdőiben. Utad során szépen körbe kerített legelők, ligetek és tisztások mellett haladsz, érintve a Tarjáni halastavakat, majd Csabdi és Szárliget között marhák, birkák és kecskék mellett vezet az út. A táj változatos szépsége és a Gerecse gazdag növény és állatvilága mindenképp megéri végig tekerni ezt a túrát.

Látnivalók

Turul-emlékmű

A Gerecse több mint 100 méteres sziklafalakkal szakad le Tatabánya közvetlen közelében, ezen a pompás helyen áll az óriási, impozáns Turul-emlékmű. A szoborEurópa egyik legnagyobb fémmadara, a közelében pedig egy ősemberek által is lakott hatalmas barlang és egy eredeti, megmászható aknatorony, mindenhonnan parádés kilátással fűszerezve.

Tatai vár és tatai Öreg-tó

A Tatai vár az 1300-as évek végétől folyamatosan épült és átépült, ma Tata egyik gyöngyszeme. A vár jelenleg látható falai a romantikus építészet stílusjegyeit tükrözik, melyet egy tűzvész után 1815-benaz Esterházy család alakíttatott át. Az Öreg-tó partján álló építmény ma is szemet gyönyörködtető látvány.

Kálvária domb

A kietlen mészkősziklán megkapó látványt nyújt a Kálvária szoborcsoportja, a fehérfalú kápolna, az ipari műemlék víztorony, és a kilátótorony. A domb tövében Szabadtéri Geológiai Múzeum található.

+ Programtipp

Fényes tanösvény

A tanösvény leglátványosabb része a közel 4 hektár nagyságú, mesés láperdőben, a Nagy-Égeresben kiépített szakasz, a kilátótoronnyal. A nyílt vízfelületű lápból kikandikáló fatörzsek, égerfák varázslatossá teszik az egyedülálló tájat.

Vértesszőlősi Régészeti Múzeum ( Samu–a heidelbergi típusú előember)

„Samu”, a vértesszőlősi előember maradványait 1965.augusztus 21-én, Sámuel napon fedezték fel, innen kapta a nevét. A Magyar Nemzeti Múzeum szabadtéri kiállítóhelye különleges régészeti, embertani és őslénytani maradványokat , illetve ezek környezetét mutatja be.

Adatok

Országrész: Észak-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: kerékpár
Táv: 62.7 km
Időigény: 6 óra

Megközelítés

Köztársaság úti buszmegálló, Tatabánya

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds