Skip to main content

Túrainfó

Kismaros vasútállomástól aszfaltos közúton indul a túra, és Kismarostól Királyrétig. Szokolyáig nagyjából üdülőövezetben tekersz, de Szokolya után megérkezel az erdőbe. Mivel ez a környék legjelentősebb turisztikai csomópontja, sok program lehetőség közül választhatsz: megpihenhetsz a Bajdázói-tó partján, vagy bejárhatod a Szokolya-Huta tanösvényt, de a Hiúz ház és a kirándulóközpont is jó programot kínál. Kulacstöltés után egy rövid, de annál meredekebb emelkedő legyőzése után murvás, de jelzett kerékpárúton tekersz el Nógrádig.

Érdemes az emelkedő után még felkapaszkodnod a tavaly átadott Várhegy-kilátóba, ahonnan páratlan panoráma terül eléd. Innentől az erdőben, réteken vezető, enyhén hullámzó út végig jól kitáblázott, még a veszélyesebb kanyarokra is felhívják a figyelmedet, eltévedni szinte lehetetlen. Ha egy elágazásban mégis elbizonytalanodnál a földúthálózat miatt, a régi bölcsesség szerint a jártabb utat válaszd. Nógrádhoz közeledve ismét lélegzetelállító látvány fogad, amikor a fák közül kiérve megpillantod a várat. A faluba már műúton érkezel, a várba a 286 méter magas Vár-dombot megkerülve juthatsz fel. Visszafelé ugyanazon az úton tekerj, ahogy érkeztél, a lejtőkön legyél óvatos!

Látnivalók

Csurgó-forrás, Nógrád

Vizét rendszeresen vizsgálják, nemcsak a nógrádiak fogyasztják előszeretettel, más településekről is gyakran érkeznek ide friss forrásvizet inni. Te is nyugodtan megtöltheted a kulacsodat a frissítő forrásvízzel. Érdemes kis kitérőt tenned innen a Kálvária felé, ahol egy régi zsidó temetőt is találsz, 13 héber feliratú kővel.

Tájház, Nógrád

A Tájházban Nógrád egykori házainak berendezéseit tekintheted meg, képet alkothatsz a helyi népviseletről, és a háztartási eszközökön keresztül jobban megismered az itt élők mindennapi életét is. Látogatás előzetes bejelentkezés esetén lehetséges.

+ Programtipp

Várhegy-kilátó, Szokolya

A Várhegy-kilátó a Börzsöny legfiatalabb kilátója, könnyen és egyszerűen megközelíthető, és–különösen tisztaidőben–igazán szép róla a kilátás. Királyrétről mindössze félórányi sétával érheted el Várhegyet, ahol a 350 méter magas csúcson, egy 20 méter magas kilátó vár, és persze a páratlan kilátás. Láthatod innen a Sas-hegyet, a Só-hegyet, a Kő-hegyet, a Kopasz-hegyet, sőt, jó időben, hidegfront után akár a Dobsinát is.

Nógrádi vadaspark

A magyar vadállományt bemutató park családi gazdálkodás keretein belül működik. Gímszarvasokat, dámvadakat, vaddisznókat figyelhetsz megtermészetes élőhelyükön. Traktoros körsétát is tehetsz, vagy az esti vadles során akár fegyver nélkül is átélheted a vadászat izgalmát. Külön programmal várják a fényképészeket, és nem csak vadhúst vásárolhatsz az esti vacsorához.

Adatok

Országrész: Budapest és környéke
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: kerékpár
Táv: 19 km
Időigény: 3 óra

Megközelítés

Kismarost az M2-es, majd a 12-úton érheted el közúton, illetve vonattal a 70-es, Budapest–Szob közötti vonalon.

Kismaros vasútállomás

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds