Skip to main content
VízitúraTúraútvonalBudapest és környékeBörzsöny és Dunakanyar

Kajakkal az Ipolyon – Ipolytölgyestől Szobig

By 2020.06.03.január 8th, 2024No Comments

Túrainfo

Méltatlanul kevesen ismerik a Dunakanyar egyik leghangulatosabb vizét, a kedves kis Ipoly folyót. Elzártságának oka, hogy hosszú évtizedekig nem túrázhattunk az államhatárt jelentő folyón, de ez a tény egyben segített megőrizni az itteni élővilágot, az Ipoly-völgy apró falvainak hangulatával együtt. Könnyű, kezdők számára is teljesíthető vízitúrát tehetünk ezen a csodás kis folyócska alsó szakaszán, megismerve a völgy természeti és kulturális értékeit.

Mivel már megszűnt erősen őrzött határfolyónak lenni, az Ipolyon túrázás is jóval egyszerűbb, mint évekkel ezelőtt. Könnyen vagy akár szervezetten – mikor a hajóbérlést és a szállítást is letudjuk egyszerűen – is eljuthatunk erre a helyre, ami ideális hétvégi programot jelent áprilistól októberig. A hajókat Ipolytölgyesig érdemes feltranszportálni, és ott vízre tenni, aztán kezdődhet a kalandkeresés.

Az Ipoly felső szakaszain előfordulnak rőzsegátak, bedőlt fák, többször találunk zsilipet, ahol át kell emelnünk, így azt a részt inkább gyakorlottabb vízitúrázók vállalják be. De az Ipolytölgyesről induló szakasz is meseszép, viszont sokkal egyszerűbben teljesíthető. Érdemes magunkkal ivóvizet és ennivalót is vinni, mert a települések gyakran távolabb vannak a folyótól, a mentőmellény pedig ezen a szelíd folyócskán is kötelező felszerelés!

Ha korán reggel indulunk, rengeteg vízimadarat, kócsagot, gémet, récéket figyelhetünk meg. Ha szerencsénk van, akár a repülő drágakőként surranó jégmadarat is láthatjuk. Ipolytölgyes környékén nagyon szép, szabályozatlan szakasz vár minket hangulatos öblökkel, megállásra, fotózásra csábító kis szigetekkel. Szob előtt a nyugodt víz a Duna visszaduzzadását jelzi, nemsokára a kis folyó bele is ömlik a hatalmas folyamba.

Itt már alig kell eveznünk, hiszen remek sodrás segíti a haladást, ám fokozottan kell figyelnünk az Ipolyon nem jellemző, itt viszont erős vízi forgalomra, nagy hajókra, motorcsónakokra. Ha az Ipolyon borulnánk, akkor maximum vizesek leszünk a sokszor csak térdig érő vízben, a Dunán viszont komoly tétje is lehet egy rossz mozdulatnak. Épp ezért ideális ez a túra: a bizonytalanabbak kockázat nélkül szerezhetnek gyakorlatot a kis folyón, és a Dunán már kamatoztathatják is frissen szerzett tudásukat. Néhány száz métert kell csak izgulni, mert nemsokára meg is érkezünk a szobi rév melletti fövenyre, ahol kiköthetünk. Itt még a csodás zebegényi és esztergomi kilátást kínáló kálváriára is felsétálhatunk, vagy ha még nem volt elég a kalandból, a kisvonattal újabb börzsönyi tájak felfedezésére indulhatunk.

Adatok

Országrész: Budapest és környéke
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: vízitúra
Táv: 18 km
Időigény: 5 óra

Megközelítés

Ipolytölgyes, Hallépcső
Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Látnivalók

Ipoly:

Ingadozó vízjárású, de nagyon látványos tájakat érintő határfolyó. A szlovákiai Vepor hegységben ered, majd a nógrádi falvak között kanyarogva, a Börzsönyt megkerülve ömlik a Dunába Szobnál. Ipolydamásd közelében a Burda (magyar nevén: Kovácspataki-hegyek) és a Börzsöny közé szorult szakasza különösen vadregényes.

Szobi kálvária:

A település déli bejáratánál, a falu felett fekvő löszdomb tetejére épült stációsor és kápolna, gyönyörű kilátással a Dunakanyarra, ideális hely az elmélkedésre. Az esztergomi Szamár-hegytől és a Hideglelős-kereszttől kezdve a dömösi hegyekig belátható a Duna gyönyörű völgye.

Börzsöny Múzeum:

A Szobon található Börzsöny Múzeum az Ipoly mente és a Dunakanyar régészeti, történeti és néprajzi emlékeit mutatja be, három teremben. Az alagsori kiállítótermekben diorámák jelenítik meg a Börzsöny állat- és növényvilágát, az udvart közrefogó folyosón pedig a népi mesterségek eszközei vannak kiállítva.

+ Programtipp

Szob–Nagybörzsöny kisvasút

A 2016-ban átadott, 7 kilométer hosszú, Márianosztra–Nagyirtáspuszta közti új szakasszal megvalósult a természetjárók több évtizedes álma, újra végigutazható a Szob és Nagybörzsöny közötti erdei vasút teljes, 22 kilométeres vonala. A transzbörzsönyi vasút ma Magyarország egyik leglátványosabb hegyi pályája, a vonala szűk patakmedrek partján, sűrű erdőkben kanyarog, irányfordítóval és hármas hurokkal győzi le a meredélyeket.

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Turistainformációk, programok, rendezvények, szálláshelyek a térségben.

Vác Tourinform

Depo-Z kölcsönző, Zebegény

Ha a Dunakanyarban vagy az Ipolyon vízitúráznál, akkor érdemes a hajószállítással egybekötött bérlést igénybe venni Zebegényben.
Tovább a kölcsönzőhöz

Fodor Vízitúrák

A családi vízitúrák specialistája, kis-, és nagygyerekes családoknak, kezdőknek is.

Honlap

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds