Skip to main content
GyalogtúraTúraútvonalBudapest és környékeBudapest környéke

Fel a Nagy-Kopaszra – délről

By 2023.07.13.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

Már megmásztad a Nagy-Kopaszt Nagykovácsi felől? Akkor indulj neki a panorámás csúcshódításnak a Budakeszi és Telki között félúton található Hidegvölgyi parkolóból! A kiindulópontot akár a Széll Kálmán térről induló 793-as autóbusszal is megközelítheted. Innen egy közel 13 kilométeres, izgalmas körtúrára indulsz, amelyen 4 óra alatt 312 méteres szintkülönbséget kell leküzdened. A zöld háromszög jelzésű útvonalon, szép tisztásokat érintve kell felkapaszkodnod a csúcsra, de addig is, a Tarnai-pihenő napsütötte szikláján például jólesik szusszanni egyet a szép kilátásban gyönyörködve, mielőtt nekiindulnál a csúcstámadásnak. A hegytetőre érve páratlan panorámával vár a Csergezán Pál-kilátó, ahol a bátrabbak akár az éjszakát is eltölthetik egy hálózsákban. A hegyről leereszkedéshez, ha maradt még benned szufla, válaszd a nehezebb utat: a zöld háromszög jelzésen maradva ismét barátságos tisztásokkal találkozol, majd a hármas katonasír mellett elhaladva megérkezel a Fekete-hegy gyepes sziklakiugrójára. Az országútnál ne felejts el rátérni a Hidegvölgyi parkolóba tartó zöld Mária útra, ami visszavezet a kiindulópontra.

Látnivalók

Csergezán Pál-kilátó

A Budai-hegység legmagasabb pontján, az 559 méter magas Nagy-Kopasz tetején tör a magasba a vörösfenyőből megépült Csergezán Pál-kilátó. A torony legfelső szintjére pontosan 100 lépcsőfok vezet fel, érdemes azonban mindet megmászni, hiszen semmihez sem fogható körpanoráma fogad odafent. A kilátóból tiszta időben feltárul előtted Budapest látképe 100 kilométeres sugárban, benne a Pilis-hegység, a Visegrádi-hegység, a Mátra, a Vértes, a Gerecse és a Velencei-hegység fenséges domborulataival.

+ Programtipp

Budakeszi Vadaspark

A Budakeszi Vadaspark Budapest határán, a budakeszi völgyben található. Szépjuhászné vasútállomástól a 22-es buszcsaláddal lehet eljutni. A park több mint háromszáz hektáros, körülzárt területen fekszik, ahol a nagyközönség számára mutatják be a Buda környéki erdők élővilágát, valamint a Magyarország más részein és Európában honos fajokat. A Budakeszi Vadasparkot 1979-ben, a Nemzetközi Gyermekév alkalmából nyitották meg.

Budakeszi Kalandpark

A kalandpark a Budakeszi Vadaspark területén található. Gyönyörű erdei környezetben 6 különböző nehézségű pályával várja a magasságot, izgalmakat kedvelő kalandorokat.

Budakeszi Arborétum

Péntektől vasárnapig várja a természet szerelmeseit a Budakeszi Arborétum, melyet nemcsak a kellemes, erdei sétákért, hanem a változatos szervezett programokért is érdemes felkeresni. Figyeld meg a park gazdag élővilágát, miközben békés, zöld környezetben erdőfürdőzhetsz a várostól nem messze. Az erdei tónál mocsári teknősöket, a madárházban pedig gerléket és fürjeket is szemügyre vehetsz.

Adatok

Országrész: Budapest és környéke
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: nehéz
Túratípus: gyalogos
Táv: 12.9 km
Időigény: 4 óra

Megközelítés

Kiindulópont:
Budakeszi, Hidegvölgyi pihenő és parkoló

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds