Skip to main content
GyalogtúraTúraútvonalAlföldKörös-vidék

A Wenckheim-kastély és a Kígyósi tanösvény titkai

By 2022.02.11.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

Szabadkígyós különleges túrahelyszín. A Dél-Alföld északkeleti szegletében fekvő apró települést a Wenckheim-kastély és annak páratlan növényvilágú parkja teszi vonzóvá. Tegyél egy lenyűgöző utazást a múltban: nézd meg a kastély mellett a nemesi család kunhalomra épült kápolnáját és kriptáját is, csodáld meg a Ferenc József császár és Erzsébet királyné 1857. évi látogatására emelt diadalívet! A település déli határán a Kígyósi-puszta és a Nagyerdőben futó tanösvény alföldi naplementés – délibábos élményt kínál.

Gépjárművedet hagyd a kastély parkjának bejáratánál, és indulj útnak. Egy könnyed séta keretében felfedezheted a grófi rezidenciát, amely ötvennél is több helyiséget rejt, és ahol megelevenedik az egykori arisztokrácia hétköznapi élete, ünnepeik és szokásaik. A kastélypark franciakertjében a mocsárciprusok, évszázados tölgyek és óriás platánok között sétálni ma is „főúri” élmény.

A kastélytól a rövid sétával elérhető Nagyerdő tanösvénye felé indulj tovább, amely a Körös–Maros Nemzeti Park egyik legismertebb részterületére, a szemhatárig elnyúló, költőien szép alföldi rónaságba, a Kígyósi-pusztába fut ki. A mocsárfoltokkal, vízállásosokkal tarkított puszta vonuló madarak több ezres csapatainak biztosít pihenő- és táplálkozó helyet. A vizes területek helyreállításával és a visszagyepesítési munkának köszönhetően újra megfigyelhető olyan értékes fajok fészkelése itt, mint a nagy kócsag, a cigányréce és a gólyatöcs, de évről-évre növekszik a szalakóta és a kék vércse állománya is.

Látnivalók

Kígyósi tanösvény és kilátó

A Kígyósi-puszta Békés megye egykori folyóvölgyekkel, időszakos vízállásokkal szabdalt tájkörnyezetének egyik legjelentősebb pusztai ősgyep-területe. Évezredek óta őrködő kunhalmai, egyedi természeti értékei, legelőin kérődző szürke marha csordái, birkanyájai időtlenséget sugároznak, amit a megkapó alföldi naplemente páratlan csodája még tovább fokoz. A szabadon és szakvezetéssel is látogatható tanösvény hossza 5 km. Hét állomása nagyjából két óra alatt járható be kényelmesen.

Szent Anna kápolna és Wenckheim kripta

A mesterséges dombon álló Szent Anna kápolnát Wenckheim József Antal építtette 1844-ben. Terveit ifj. Czigler Antal készítette. A templom klasszicista stílusú, egyhajós, homlokzati toronnyal, egyenes záródású szentéllyel épült. A kápolna tornyában található toronyóraszerkezet a budapesti Mayer Károly toronyóragyárában készült az 1800-as években. A családi kripta a kápolna lábánál található. A klasszicista stílusú, oszlopos épület görög kereszt alaprajzú, timpanonját a család címere díszíti. A kriptában a Wenckheim család öt tagja és egy nevelő nyugszik.

Diadalív

Az ókígyósi (Szabadkígyós) birtok úrnője, Wenckheim Krisztina mindössze nyolcesztendős volt, amikor 1857-ben meglátogatta a császári házaspár: Ferenc József és felesége Erzsébet királyné, a népszerű Sissi. Tiszteletükre a család impozáns diadalívet emeltetett, amelyet a második világháború után elbontottak, és 2000-ben újra felépítettek. Egyik oldalán ez olvasható: „Ferenc József császár nejével hű népe éljene közt itt haladot el május hó 25-ik 1857-ik évben. Isten hozott.” A másik oldalon pedig: „Éljen a haza!”

+ Programtipp

Kunhalmok a pusztában

A Kígyósi-pusztán jellegzetes, az egykori folyómedreket kísérő halmok találhatóak, melyek az Alföld legkorábbi, mai is látható ember alkotta 5000-7000 éves építményei. Közülük viszonylag keveset tártak fel, de nagy részük egy késő rézkori kultúra gödörsíros temetkezését rejti. A tájképileg legmeghatározóbbak a Török-, a Hegyes- és a Fekete-halom. Kultúrtörténeti értékük mellett ezek a halmok számos tipikusan kontinentális sztyepjellegű növényfaj még fennmaradt utolsó élőhelyei.

Digitális Vándor

A Kígyósi tanösvényt bejárhatod a Digitális Vándor alkalmazással is. Így a látható természet mögé nézhetsz, és olyan titkokat tudhatsz meg, amiket nem is sejtenél. Az applikáció állomásról állomásra vezet, és feladatokkal tesz próbára. A kalandösvényt a kisebbeknek is ajánljuk.

Adatok

Országrész: Alföld
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: könnyű
Túratípus: gyalogos
Táv: 8 km
Időigény: 3 óra

Megközelítés

Szabadkígyóst személygépkocsival Budapestről az M5-ös autópályán, majd az M44-es főúton, vonattal pedig a Budapest-Békéscsaba vasútvonalon lehet megközelíteni, majd Békéscsabától a 4433 jelzésű közúton, a 4830-as jelzésű Volánbusszal, Újkígyós felé.

Budapesttől Békéscsabáig vonattal vagy menetrend szerinti távolsági buszjárattal, Békéscsabáról Szabadkígyósig menetrend szerinti távolsági buszjárattal.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Túrabarátok

A Túrabarátok csapata 2017 óta foglalkozik gyalog-, vízi- és kerékpáros túrák szervezésével határon innen és túl.

Honlap

Körösök Völgye Látogatóközpont

A békéscsabai Széchenyi ligetben lévő központban nem csak a térségi túrainformációk szerezhetőek be, hanem szemléletformáló programokról, illetve a KörösKosár bevásárló közösségről is tájékozódást nyújtanak.

Honlap

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds