Skip to main content

Látogass a természet házaiba! – 5 izgalmas túra a Múzeumok Napjára

Látogass a természet házaiba! – 5 izgalmas túra a Múzeumok Napjára

Május 18-án több mint 100 országban ünneplik a Múzeumok Nemzetközi Világnapját világszerte. Mi most válogatásunkban nem konkrét múzeumokba, hanem a legtutibb hazai látogatóközpontokba invitálunk benneteket. A különféle interaktív kiállításokon szórakozva, játékos módon ismerkedhettek meg az ország állat-, és növényvilágának csodáival, amely talán az egyik legjobb módja a természet felfedezésének. Ezekhez a szuper látogatóközpontokhoz ajánlunk most nektek 5 gyalog és kerékpártúrát, amelyet a gyerekek is garantáltan élvezni fognak. Induljatok el!

1. Tisza-tavi Ökocentrum

Merüljetek el a Tisza-tó szépségében és fedezzétek fel egy körtúra keretében!
A Tisza-tó az egyik legnépszerűbb célpont a biciklisek körében, hiszen a tó körbetekerése könnyen teljesíthető az egész család számára. A gyerekek is garantáltan élvezni fogják, hiszen az út majdnem végig sík terepen vezet, közvetlenül a tó festői tájai mellett. Ha már erre jártok, mindenképp térjetek be a poroszlói Tisza-tavi Ökocentrumba, hiszen ez a látogatóközpont szórakoztató módon, modern, interaktív szemlélettel, játékosan tárja elétek a Tisza-tó természeti kincseit, bemutatva Magyarország második legnagyobb tavának gazdag élővilágát. Az Ökocentrum legextrább látványossága azonban Európa legnagyobb édesvízű akváriumrendszere, mely közel 1 millió liter össztérfogatával és a benne bemutatott víz alatti csodákkal igazán különleges természetközeli élményt nyújt. 

Semmiképpen ne hagyjátok ki az Ökocentrum kikötőjéből a vízen megközelíthető, lenyűgöző Tisza-tavi Vízi Sétányt, ahol az 1500 m hosszú pallóúton sétálva ismerhetitek meg a Tisza-tó jellegzetes állat- és növényvilágát. Itt olyan vadregényes helyekre juthattok el, amelyek korábban megközelíthetetlenek voltak. 

Tisza-tavi Vízi Sétány – 2000 lépés a víz felett

Kerékpárral a Tisza-tó körül

2.Bükki Csillagda

Jártatok már a csillagok között? Érintettetek már meg űrből érkező meteoritot? Láttatok már földönkívülieket? Harmadik típusú találkozáson kívül a Bükki Csillagdában csak földöntúli élményekkel találkozhattok, és még a Holdat is egészen közelről megfigyelhetitek Magyarország egyik legnagyobb bemutató távcsövén keresztül.

Kössétek össze ezt a különleges élményt egy körtúrával a csodálatos Bükkben!  A Bükki Csillagdához kapcsolódik a 4 kilométer hosszú Bolygótúra tanösvény, mely a környék természeti, földtani és kultúrtörténeti értékei mellett egy lejárható Naprendszer-modellt is tartalmaz. Így a tanösvényen, a megtett út hosszával kiválóan érzékelhetitek a Naprendszeren belüli távolságokat. Az út tölgyesek, bükkösök, rétek mellett halad, és menet közben több kilátópontból megcsodálhatjátok a bükki tájat. Ne hagyjátok ki!

3. Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület és Bemutatóhely, Ipolytarnóc

Ismerjétek meg az Ipolytarnóci Biológiai Tanösvényen kirándulva a terület egyedülálló élővilágát! A könnyed, 4 km hosszúságú erdei fenyővel és akáccal elegyes erdei ösvényeket mozaikos gyepterületek, pihenőhelyek színesítik. Az ösvény kezdeti szakasza a földi élővilág felépítését ismerteti, majd ezt követi az ipolytarnóci ősvilágot elpusztító vulkáni katasztrófa kőzetté dermedt, látványos riolittufái. Végül, az országhatár felé vehetitek majd az irányt, ahol mára már kiapadt források, erdei pihenőhelyek, felhagyott gyümölcsösök mellett barangolhattok. Mielőtt visszatértek a fogadóépületig, térjetek be a miocén erdő ösvényére, ahol ősállatok szobrai idézik fel a régmúlt élővilágát. 

Lombkoronaösvény és ősállatok társaságában – Ipolytarnóci Biológiai Tanösvény

4. Kis-Balaton Látogatóközpont

Fedezzétek fel a Kis-Balaton környékét két keréken! A könnyed, gyerekekkel is szuperül teljesíthető 36 kilométeres körtúra elvezet a környék legszebb látnivalóihoz! Kapaszkodjatok fel a szőlődombra, ahol kisebb-nagyobb borospincék igazi gasztroélményekkel várnak. Ezt követően Zalaváron, a Kis-Balaton Házban megtudhatjátok, hogyan vált az egykori lápos mocsárvidék a Balaton vízszűrőjévé. Majd a töltésen kiépített bringautakon, madárlesek mellett, egy különleges fahídon keresztül juthattok el a Kis-Balaton szívébe, a Kányavári-szigetre. A túra zárásaként Zalakarosra begurulva érdemes kipróbálnotok Magyarország díjnyertes „bike food” ételét, a Park Kitchen csapata által megálmodott bike rollt. Végül engedjétek ki a fáradt gőzt és lazítsatok a nap végén a zalakarosi fürdőben.

Ha már a környéken jártok semmiféleképpen ne hagyjátok ki a zalavári látogatóközpontot sem, ahol mindenki számára élményszerűen mutatják be a Kis-Balaton gazdag élővilágát. A kiállítótérben hangok idézik meg a lápi világot, máshol csónakokban ülve fedezhetitek fel a nádasok életét. A téli és a nyári berek élővilágát diorámák mutatják be, a szigorúan védett élőhelyeken elhelyezett webkamerák pedig a legrejtőzködőbb madarak életét is feltárják előttetek.

Kis-Balaton élménykör

5. Mecsek Discovery Center

Ha szeretitek a természetet és kíváncsiak vagytok a Mecsek hegység lenyűgöző világára, akkor látogassatok el a Mecsek Discovery Centerbe, amely igazán egyedülálló élményt fog nyújtani számotokra. Ahogy beléptek a látogatóközpontba, azonnal elvarázsol titeket a modern és interaktív kiállítások sokfélesége. Tudásotokat tesztelhetitek a természetvédelemmel és a fenntarthatósággal kapcsolatos játékokban, miközben mélyebb betekintést nyerhettek a Mecsek területén élő állatok és növények életébe. 

Kössétek össze ezt az élményt egy szuper felfedező bringatúrával!
Az út első szakasza Dömörkapuig emelkedik, ahol valaha a pécsi vidámpark volt, majd ezt követi a TV torony, a Kis-tubesi kilátó. Ezután az út Tubesre vezet, amely a Mecsek második legmagasabb pontja. Tiszta időben egyszerre láthatjátok innen a szlavón Papuk hegységet, a Villányi-hegységet, a Pécsi-tavat és a Badacsonyt. Innen már csak lefelé haladtok, először egy hegyi úton Lapisig, majd a Remete rét és a Mandulás érintésével az utolsó kilátóponthoz, a Francia-emlékműig gurulhattok. Irány a Mecsek!

Panoráma túra Pécs felett

További blogposztjaink

Ha június, akkor levendula – Lilába borul Tihany, haza is vihetsz belőle!

TOP 5 levendulás program júniusra

Válogatásunkban összegyűjtöttük nektek a következő hetek legszuperebb programjait, szedd magad helyeit, virágünnepeit, melyek a levendulához kötődnek.

Nézz szét túráink között!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds