Skip to main content
GyalogtúraTúraútvonalÉszak-DunántúlBakony

Bakonyjárók paradicsoma

By 2023.03.14.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

Változatos erdők, vadregényes szurdokokban szaladó hegyi patakok várnak, ha szeretnél ízelítőt kapni a Bakonyból. Viszont akkor is érdemes ide ellátogatnod, ha már többször jártál erre, mert itt mindig más arcát mutatja a természet. A túra Vinye vasúti megállónál kezdődik. A piros sáv turistajelzést kell követni, és máris beérsz az izgalmas Cuha-patak völgyébe, ahol maradj továbbra is a piros sáv jelzésen. Többször is át kell kelned a patakon, sőt, ha magas a vízállás, akkor a cipődet is érdemes levenni. Sok-sok fotózásra érdemes hely is fogsz látni: vagy a szurdokvölgy sziklái, vagy a kanyargó patak, az erdő, vagy mindhárom rajta lesz a képen. Az enyhén emelkedő ösvénnyel párhuzamosan halad a műemléki védettség alatt álló vasútvonal, melynek kőből épült viaduktjai impozáns látványt nyújtanak.

A Cuha-völgyi tanösvény információs tábláin az erdők élőlényeiről olvashatsz. A lassan megszelídülő völgyben több hangulatos pihenőhelyet is találsz, de Porva-Csesznek vasútállomáson büfé is van, az aktuális nyitva tartási idejéről tájékozódj a honlapon (ld. a szolgáltatóknál). Porva-Csesznek vasútállomás után a sárga kereszt jelzésen felmegyünk egy hegyre, hogy utána leereszkedhessünk a másik völgybe, a Hódos-ér völgyébe, ahol a kunyhó és a gémeskút után már a sárga sáv jelzést kell követni. A völgyet az aranyos nevű Gombás-tehenes rétnél érjük el, még az is lehet, hogy látni fogjuk a névadókat is. A Hódoséri Ciklámenes Természetvédelmi Területen. A Hódoséri Ciklámenes Természetvédelmi Területen csörgedező Hódos-ér völgyében, széles földúton, árnyas erdőben ereszkedünk vissza a Hódoséri erdészházhoz, aztán onnan a közút mellett sétálhatunk vissza Vinyére. Vinyén játszótér, büfék, várják a kirándulókat, de még akár visszaugorhatunk egy búcsúra a Cuha-patakhoz is.

Látnivalók

Cuha-völgy

A méltán híres szurdokvölgy nemcsak szép, de a geológia, a kőzetek, ásványok iránt érdeklődők is kedvelik. A patak üledékes kőzeteken folyik keresztül, meredek és érdekes alakú sziklafalak alakultak ki.

Hódos-ér

Júliustól szeptemberig virágzik itt a ciklámen, amit a virágcserepekből már jól ismerünk. Itt egy kicsit szerényebben néz ki, mint a cserépben, de amiatt, hogy védett növény, örüljünk, ha látjuk, és csak a fotón vigyük haza!

+ Programtipp

Cseszneki vár

A több mint 700 éves cseszneki vár pont olyan, mint amilyeneket a mesekönyvekben is láthatsz: erdőből kiemelkedő sziklaszirten magasodó bástyák és kőfalak, amelyek látványa minden irányból rabul ejt. Bentről, a várból pedig minden irányban pazar szépségű panoráma tárul eléd a Bakonyra. Titkos tipp: a várlátogatás mellett jó program lehet az ország első vasalt sziklamászó (via ferrata) útjainak felfedezése, amelyet a legegyszerűbben a közeli Kőmosó-szurdokból közelíthetsz meg.

Via ferrata (vasalt út sziklamászás) Csesznek

Öt vasalt út várja, hogy meghódítsd a Kőmosószurdok sziklafalait. Ha először jársz itt, a Futrinka Ucca B nehézségű útvonalát válaszd, amely könnyű mászás kezdők és gyerekek számára. A cseszneki várat a Rákóczi-féle szabadságharc óta nem próbálta meghódítani senki, de te az Ostromlók útján (C) megpróbálhatod bevenni a falait. A Várpanoráma út (D) neve magáért beszél: látványban itt biztosan bőven lesz részed. Ha pedig ennél is nagyobb kihívásra vágysz, két még nehezebb (E/F nehézségű) utat is választhatsz.

Zirci Ciszterci Apátság, Zirc

A ciszterci apátság mai épületegyüttesének két fő eleme két külön építészeti kor és stílus remekműve. A Nagyboldogaszszony Bazilika hatalmas, barokk templom, amelynek két tornya a város messziről is látható ékessége és jellegzetes szimbóluma. A monostor gyönyörű, klasszicista épületszárnyában pedig jelenleg a könyvtár és a Bakonyi Természettudományi Múzeum található. Az apátságot az angolkert stílusú Zirci Arborétum veszi körül, ami még jobban kiemeli az épületek szépségét.

Reguly Antal Múzeum és Népművészeti Alkotóház bemutatása, Zirc

A tematikus múzeum Reguly Antal munkáságát mutatja be. Az „Utazás az ismeretlenbe” című kiállításon a személyével, a finnugor nyelvek kutatásával és az Urál hegység feltérképezésével ismerkedhetsz meg. Bepillantást nyerhetsz a helyi néprajzi-helytörténeti gyűjteménybe, amely a helyi kézművességre fókuszál. Ezenkívül kipróbálhatod a fazekas, szövő, kosérfonó kovács, mesterségeket.

Bakonyi Természettudományi Múzeum

Az 1792-ben alapított múzeum különleges kiállításait mindenképp érdemes megnézni. A tárlatokon összefoglaló képet kapsz a sokszínű tájról, erdeiről, állatairól, különleges élőhelyeiről, ásványairól, régmúlt idők állatairól, bebarangolhatod a hegység különböző tájait. Visszautazhatsz az időben, hogy megismerkedj a jégkorszakban itt élt mamutokkal Tonnával és Mázsával.

Ördögrét és a barlangok

Vinye vasútállomástól a Cuha patak mentén a másik irányba kell elindulni a piros kereszt jelzésen, ahol egy órán belül elérjük a napos Ördögrétet, amely kiváló piknikezőhely. A réthez közel van a piros barlang jelzésen elérhető Zsivány-barlang és Remete-barlang, azokat is nézzük meg. A réten a piknikezés után semmilyen hulladékot ne hagyjunk, és tartsuk be a tűzvédelmi szabályokat, főleg azt, hogy ha tűzgyújtási tilalom van.

Adatok

Országrész: Észak-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: könnyű
Túratípus: gyalogos
Táv: 13 km
Időigény: 4 óra

Megközelítés

Kiindulópont:

Vinye vasútállomás

Vinye vasútállomás a Veszprém – Győr vasúti vonalon van, az útvonal a vasútállomás mellől indul. Menetrend szerint autóbusszal Zircről, Győrből vagy Veszprémből induló járatokkal lehet megközelíteni. Aki mégis az autó mellett dönt, Vinye vasútállomás közelében parkoló is van.
A kerékpárral érkezőknek a Győrt Pannonhalmán keresztül Balatonfüreddel összekötő 24-es kerékpáros útvonalról Bakonyszentlászlónál kell letérni Vinye felé, ahol kis forgalmú közúton haladva érünk Vinyére. A büfék mellett lehet a kerékpárt lekötni, a biztonságos tárolásról érdeklődjön a szolgáltatóknál (ld. lent).

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Zirci Ciszterci Apátság, Zirc

Honlap

Reguly Antal Múzeum és Népművészeti Alkotóház bemutatása, Zirc

Honlap

Porva-Csesznek vasútállomás büfé

Facebook

Via ferrata

Honlap

Cseszneki vár

Honlap

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds