Skip to main content
GyalogtúraTúraútvonalBalaton környékeBalatonBalaton-felvidék

Balatonfüred természeti kincsei

By 2022.05.20.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

Fedezd fel gyalogosan Füred hegyeit! A Koloska-csárdától indulva a Vadasparkban közelről láthatod az erdő vadjait, majd a forrásnál tett rövid pihenő után a völgy sziklaóriásai közé kapaszkodhatsz fel. A Jókai-kilátóból nyíló, igéző panoráma gyorsan feledteti az oda vezető emelkedőt. Mintha csak versenyezni akarna vele, a Tamás-hegyről feltáruló látvány is igazán szemet gyönyörködtető. Van kedved panoráma megcsodálása után a Tamás-hegy gyomrában rejtőző földalatti világba is bemerészkedni? Ha igen, szakveze­téssel megteheted, vezetett túrán ismerkedhetsz meg a Lóczy-barlang különleges járataival. Visszafelé a Kéki-völgyben pedig találkozhatsz a barlangok „napos oldalával” is: a fölöttük élő erdők gazdag és színes állat- és növényvilágával. A nyüzsgő Balaton-part zsivajától mindössze néhány kilométerre eltávolodva pedig úgy fogod érezni, mintha egy másik világba csöppentél volna. Ráadásul útközben a természet csodái mellett egy nordic walking pályát és egy úgynevezett erdei edzőtermet is felfedezhetsz. Ezt a kirándulást egész évben ajánljuk, a táj minden évszakban más-más arcát mutatja, de talán ősszel a legszebb, amikor a cserszömörce színes levelei igazi színkavalkádban fürdetik a völgyet.

Látnivalók

Jókai-kilátó

A 317 méter magas, Tamás-hegyen álló, háromszintes kilátóból lélegzetelállító kilátás tárul eléd. Magad előtt láthatod Balatonfüred háztetőit, a végtelennek tűnő Balatont és a Tihanyi-félszigetet. A kilátó lépcsője meredek, legyél óvatos, főleg lefelé.

Koloska-forrás

A forrás története az 1950-es évek elején kezdődött, amikor a sziklák alatti vizeket összefogták és egy kifolyót építettek fölé. Később hosszú évekig nem működött, mert a kútja elrozsdásodott. 2020-ben azonban felújították, és bár vize nem ivóvíz, azonban kiválóan hűsít és felfrissít a nyári nagy melegben.

Lóczy-barlang

A barlangot 1882-ben fedezték fel, 1934 óta látogatható. Szakvezetéssel bejárható. A vezetés során a hegy felépítését adó mészkőfalakat szemlélheted meg, illetve geológiai érdekességeket is láthatsz. A megújult látogatóépületet 2021-ben adták át, interaktív kiállítás is helyet kapott benne.

Koloska-völgyi vadaspark

A völgy mélyén megbújó vadaspark egész évben ingyenesen látogatható. A több mint két hektáron elterülő park nyolc fajnak ad otthont: találkozhatsz itt gím- és dámszarvasokkal, muflonokkal, őzekkel és különböző madarakkal is.

Tamás-hegyi kereszt

Kevésbé ismert, ám könnyen megközelíthető kilátópont Balatonfüreden. Lenyűgöző kilátás tárul eléd innen Balatonfüredre és a Tihanyi-félszigetre. A kereszt tövében álló padon sokáig el lehet ücsörögni, és a tájban gyönyörködni. Innen indul az Aranyember tanösvény, és a Kéktúra útvonal is erre halad.

+ Programtipp

Vitorlázeum, Balatonfüred

Interaktv vitorlástörténeti kiállítás Balatonfüred egyik legpatinásabb épületében, a balatoni vitorlázás első klubházában. Könnyed és játékos formában ismerheted meg itt a balatoni vitorlássport és a nagyhírű hajók történetét. A kiállítás egész évben nyitva tart, minden korosztály számára izgalmas programot kínál. Szimulátor segítségével ki is próbálhatod a vitorlázást, navigálhatsz, köteleket csomózhatsz, és gyakorolhatod a vitorlafelvonást is.

Adatok

Országrész: Balaton környéke
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: könnyű
Túratípus: gyalogos
Táv: 8.9 km
Időigény: 3 óra

Megközelítés

A túra Balatonfüredről indul, mely megközelíthető gépjárművel (a parkolás fizetős), tömegközlekedéssel, a MÁV, VOLÁN vagy a BAHART járataival, vagy akár kerékpárral. A túra kiindulópontja a busz- és vasútállomástól kb. 4 kilométerre van.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Arácsi Cukrászda

Családi vállalkozás igazi kézműves remekekkel, mely egy balatonfüredi egykori vincellérházban működik. A cukrászda egész évben nyitva van, és különleges és házias finomságokkal várja vendégeit. 2018-ban a Dinig Guide ajánlása alapján a legjobb vidéki cukrászdák közé került.

További információk

Péklány Kézműves Pékség

Orsi és Csaba Balatonfüred óvárosában készíti kiváló minőségű alapanyagokból a finomabbnál-finomabb pékáruit. Nemcsak elvitelre vásárolhatsz náluk, hanem egy kellemes reggelire, finom kávéra be is ülhetsz. Gyermek-, kutya- és környezetbarát hely, mely egész évben nyitva van!

További információk

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds