Skip to main content
GyalogtúraTúraútvonalBudapest és környékePilis

Szurdokról szurdokra

By 2023.02.02.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

Embert próbáló, egész napos túra áll előtted! Cserébe a Visegrádi-hegység közkedvelt szurdokaiban kalandozhatsz, és lélegzetelállító kilátásban sem szenvedsz majd hiányt!

Dobogókő tetejéről sétálj el a Rezső-kilátóig, majd a panorámák megcsodálása után irány az egykor spirituális szertartások helyszínéül szolgáló Szer-kövekhez. A sárga jelzést követve az út folyamatosan ereszkedik lefelé, amíg Árpádvár csúcsa mellett ketté nem ágazik: a sárga jelzésen maradva a Lukács-árokba jutsz. Kényelmes, széles úton baktathatsz továbbra is Dömös felé. Az erdészeti aszfaltúthoz érkezve kanyarodj jobbra, és 100 méter múlva meg is találod a Rám-szakadék bejáratát. A szurdokvölgy kis ügyességgel többnyire könnyen végigjárható, bár sok helyen kell majd sziklákon kapaszkodni, létrákon mászni, kötelek mentén haladni, de esős és hideg időben nem árt az óvatosság, mert igen csúszós lehet.

A Rám-szakadék lépésről lépésre tárja fel igazi arcát, minden méter újabb látnivalót kínál. Az utolsó akadályok leküzdése után ugyanahhoz a pihenőhöz érkezel, ahonnan a Lukács-árokba indultál. A sárga jelzésen Dobogókő irányába haladva újabb 100 méteren belül keresztezi utadat a zöldnégyzet-jelzés, amelyen délkeleti irányba indulj el! Utad utolsó, leginkább megerőltető része következik, de semmiképp ne hagyd ki a Rám-hegy tetején található Ferenczy-szikla megmászását a faragott fakapun keresztül. Ha szusszantál egyet és megcsodáltad Dobogókő és a Prédikálószék vonulatait, indulj tovább egészen a Déry-forrásig. A Thirring-körutat elérve eléd tárulnak a Dobogókő északi oldalára jellemző hatalmas sziklaalakzatok, és a Siketek Mária-kegyhelyet elhagyva az utolsó lépcsősor megmászása vár már csak rád.

Látnivalók

Ferenczy-szikla

Dobogókő alatt fekszik a Rám-hegy, ahol állítólag a Föld szívcsakrája található: sokak szerint energiával tölt fel az itt töltött idő. Különleges élmény várja itt a kirándulókat, hiszen egy gyönyörűen faragott székelykapun keresztül léphetsz át a sziklát övező erdőből ebbe a kőbirodalomba, majd a csúcsot meghódítva jólesőn megpihenhetsz, miközben a lenyűgöző panorámát csodálod.

Rezső-kilátó

A Dobogókői-kilátótól csak egy kilométerre, kényelmes sétaúton érheted el a Tirts Rezső királyi erdőtanácsosról elnevezett, hatalmas andezittömbre épített kilátót. Bár nem a hegy legmagasabb pontján fekszik, mégis innen élvezheted a legteljesebb panorámát a környező hegyekre: alattad a Visegrádi-hegység összefüggő erdei, szemben a Prédikálószék vonulatai, a Börzsöny, a Vadálló-sziklákon túl pedig a visegrádi Várhegy látható.

Rám-szakadék

A Rám-szakadék okkal tartozik az ország legismertebb kirándulóhelyei közé. A vulkanikus kőzetbe vágódott, lélegzetelállító szurdokvölgy mélysége több helyen meghaladja a 35 métert, míg szélessége helyenként a 3 métert sem éri el. A különleges sziklamedert természeti adottságai miatt hazánk egyik legnehezebben járható turistaútvonalaként emlegetik, ami miatt a Pilisi Parkerdő 2005-ben létrákkal és korlátokkal könnyítette meg a feljutást.

Thirring-sziklák

Dobogókő északi lejtőin találjuk ezeket a hatalmas, az idő és a környezeti hatások által megformált, vulkanikus eredetű sziklatömböket. Jelölt turistaút vezet végig a kacskaringós úton a ritkás bükkerdőben, olykor gigantikus gyökérzeteken át, ahonnan több helyen is kibukkan a Duna kéklő szalagja. Több sziklaformációra kitaposott ösvény vezet, érdemes ezeket óvatosan megmászni és élvezni a körülölelő erdő csendjét.

+ Programtipp

Dobogókői sípálya

Az ország első sípályája 1923 óta várja a síelni vágyókat két, eltérő nehézségű pályájával. Szezonon kívül is érdemes meglátogatni és gyönyörködni az innen nyíló panorámában: szemben nagyrészt a Prédikálószék hegye foglalja el a kilátást, de a jobb sarokban meghúzódik a Duna, balra pedig a Pilisszentlászló felé tartó völgy hasadékát pillanthatjuk meg. A télen a síelők által használt kanyargós szerpentinen gyorsan lejuthatunk a Királykúti-nyeregre, ahonnan a Prédikálószéket is megmászhatjuk.

Zsivány-sziklák

A dobogókői központi parkolótól 1,5 km-re, a település utolsó házait is elhagyva, dél felé találjuk a talányos nevű Zsivány-sziklákat. A monda szerint itt rejtőzködött IV. Béla a tatárjárás alatt, és később itt kutatták eldugott kincseit a környéket rettegésben tartó zsiványok, akikről a sziklák a nevüket kapták. A vulkanikus közegből kialakult kőzettornyok valóságos minilabirintust alkotnak, érdemes hosszabb időt szánni a bebarangolásukra.

Báró Eötvös Loránd Menedékház

A műemlékké nyilvánított Báró Eötvös Loránd Menedékházban kapott helyet a Magyar Turista Egyesület történetét bemutató kiállítás. Már száz évvel ezelőtt felötlött a gondolat az MTE akkori tiszteletbeli elnökének fejében, hogy létrehozzanak egy átfogó kiállítást a magyar természetjárás múltjáról. Az állandó tárlaton korabeli fényképek, kiadványok és túrázáshoz használatos eszközök tekinthetőek meg.

Adatok

Országrész: Budapest és környéke
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: nehéz
Túratípus: gyalogos
Táv: 11.6 km
Időigény: 5 óra

Megközelítés

Báró Eötvös Loránd Menedékház
2098 Pilisszentkereszt, Téry Ödön u. 26.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds