Skip to main content

Túrainfó

Az Ormánság természeti értékeit és hagyományait bemutató Ős-Dráva Látogatóközpont tanösvényein a különleges élővilágot, a régi tájhasználatot egyaránt lehetőség van felfedezni. Igény szerint hosszabb vagy rövidebb útvonalat is bejárhatnak az érdeklődők.

Az Ős-Dráva tanösvényen megismerhető a szabályozások előtti vízrajzi helyzet, a régi tájhasználat, a folyószabályozás, valamint a rehabilitáció és a revitalizáció lehetőségei. A tanösvény önállóan a kihelyezett táblák vagy hanganyag segítségével járható be, illetve szakvezetés is igényelhető.

A Dráva élővilága tanösvény a terület változatos és különleges élővilágába engedi bepillantani az érdeklődőket a nyílt vízfelületektől a part menti mocsaras területeken át a színpompás vadvirágokkal borított fás legelőkig. A túrázók érdekességeket tanulhatnak a terület madárvilágáról, gazdag halfaunájáról csakúgy, mint a holtágak növényzetéről, vagy a part menti erdők világáról. A terület élményszerű bemutatását többek között madármegfigyelő, madárgyűrűző állomás, kilátó, fotósles, fedett foglalkoztató és több pihenőhely szolgálja. A tanösvény szakvezetéssel, vagy önállóan, a kihelyezett táblák segítségével járható be.

Látnivalók

Madármegfigyelő

A Dráva élővilága tanösvényen található madármegfigyelő remek lehetőséget kínál arra, hogy az ártér különleges madarait természetes környezetükben, szinte testközelből figyeljük meg, anélkül, hogy megzavarnánk őket.

Kilátó és pihenőhelyek

A Dráva élővilága tanösvényen található kilátó lehetőséget nyújt arra, hogy az ártéri világ értékeit a magasból szemlélhessük, a pihenőhelyek a hosszú út során felüdülési lehetőséget kínálnak.

Hagyományos gazdálkodás tanösvény

Az Ős-Dráva Látogatóközpont nyitvatartási idejében érdemes végigjárni a Hagyományos gazdálkodás tanösvényt is, amelynek bejárása során az állattartás, a rétgazdálkodás, a gyümölcstermesztés, a méhészkedés, a kosárfonás, a fűszer- és gyógynövénytermesztés eszközei és szakmai fortélyai ismerhetők meg.

Lehetőség van kézbe venni, kipróbálni az útvonal mentén kihelyezett tárgyakat, eszközöket. A látogatók megtapasztalhatják, miként hasznosították őseink a természet adományait fenntartható módszerekkel, harmóniában környezetükkel. A tanösvény végén található majorban a térségre jellemző régi magyar háziállatokat – szürkemarhákat, shagya arab lovakat, mangalica sertéseket, racka juhokat és ősi magyar baromfifajtákat – lehet szemügyre venni. További információ a tanösvényről ide kattintva.

+ Programtipp

Ős-Dráva Látogatóközpont

Az Ormánság természeti értékeit és hagyományait megismertető, már a nyitás évében az „Az év ökoturisztikai látogatóközpontja” címet elnyerő látogatóközpont interaktív, négy nyelven elérhető kiállítással, őshonos háziállat bemutatóval, három különböző hosszúságú és tematikájú tanösvénnyel, változatos aktív programokkal, környezeti nevelési foglalkozásokkal várja a közönséget. Számos multimédiás eszköz, valamint gazdag tartalmú vezetőfüzet segíti az ismeretek további bővítését. A látogatóközpont mozgás- hallás- és látássérültek számára is lehetővé teszi e gazdag múltú táj megismerését.

A látogatóközpontban kenuk, kerékpárok, sporteszközök bérlésére is lehetőség nyílik, az udvaron található tűzrakó- és pihenőhelyek családi vagy baráti társaságoknak kínálnak kikapcsolódási lehetőséget.

A kerékpározók, illetve a vízitúrázók számára kínál felfrissülési lehetőséget a főépület mellett található zuhanyzó és öltöző, melyet a látogatóközpont nyitvatartási idejében használhatnak a turisták. A látogatóközpontban a kerékpárosok számára kölcsönözhető kerékpárjavító eszközök– szerelőállvány, szerszámkészlet – is rendelkezésre állnak.

További információkTérkép

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Turistainformációk, programok, rendezvények, szálláshelyek a térségben.

Mohács Tourinform

Adatok

Országrész: Dél-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: gyalogos
Táv: 12 km
Időigény: 3 óra

Megközelítés

Személygépjárművel az Ős-Dráva Látogatóközpontig (Pécs felől érkezve a harkányi körforgalomnál Sellye felé kanyarodva)

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds