Skip to main content
KerékpárTúraútvonal

Vértes, Észak-dél

By 2022.09.29.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

Hegyi edzés a Vértesben!

A szintemelkedések és a főútvonalak miatt ez a túra kizárólag felnőtteknek javasolt! Csákvárról indulj, mert a bajtati emelkedő remek bemelegítő lesz a Vérteskozmai buckák előtt. A főútról letérve az útszéli vaddisznó túrások jelzik, hogy az erdő különös világában te vendégnek számítasz. Mindenképp térj ki a Fáni völgybe, ami lenyűgöző kirándulópontja a Vértesnek. Az erdő hangjai és a sűrű növényzet különleges mesevilágba repít, főleg, ha nyári kora reggeli órákban jársz erre, amikor a napsugarak halványan szűrődnek át a fák közt. Vérteskozmán hófehér parasztházak sora vezet a következő kaptató felé. A murvás úton felfelé majd a Malom út vízmosásán lefelé az erdő szinte befolyik Várgesztesre, ahol az erdő mélyén megbújik a Gesztesi vár. Vértessomlón kanyarodj rá az új bringaútra, majd Környe után Csákvárra a kiemelten forgalmas 8119-es úton juthatsz vissza.

Látnivalók

Vérteskozma

Vérteskozma első írásos említése 1300 körülről származik, ekkor a Gesztesi várhoz tartozó területként írnak róla, katonai szálláshelyként tartották számon. A vidék felfedezésre érdemes, a látványos, hófehér dolomit tömbökkel teli déli oldalon szubmediterrán a klíma, az északi felén azonban inkább alhavasi. Változatos domborzata, klímája miatt sok ritkaság él meg itt. Ősszel még szebb a látvány, mert az itt elterjedt cserszömörce ezer színben pompázik. A környék állatvilága Európa-hírű.

Fáni-völgy

A kanyargós szurdokvölgy fokozottan védett terület, tekintettel különleges mikroklímájára és az ennek köszönhető fajgazdagságára. A völgy különlegességét az adja, hogy itt egymástól nagyon különböző karakterű élőhelyeket találhatsz, közvetlenül egymás mellett. A kirándulók körében igen népszerű völgy szurdok jellegét az alján kanyargó aszfaltút ugyan némileg csökkenti, de cserébe babakocsival és kerékpárral is jól járható.

+ Programtipp

Várgesztesi vár

Az erdő mélyén megbúvó Gesztesi vár egy szinte teljesen szabályos téglatestre hasonlít, mivel a tornyok homlokzatát oromzatukkal egyező magasságú falak kötik össze.

Adatok

Országrész: Észak-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: kerékpár
Táv: 46 km
Időigény: 4 óra

Megközelítés

Csákvár Mentőállomás
Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds