Skip to main content
KerékpárTúraútvonalDél-DunántúlMurafölde

Ősbükkös túra

By 2021.09.23.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

A térség kerékpáros központjából, a két domb ölelésében fekvő Lispeszentadorjánból induló túra első állomásán, a Budafai Arborétum fogadóépületében az erdei életközösség egyik titokzatos elemét, a kalapos gombák világát ismerheted meg. Érdemes az arborétumban is egy rövidet kerekezni, hiszen tavasszal, az azáleák virágzásakor valódi tündérkertté változik a táj, de a jegenye-, mamut- és a mocsári fenyők egész évben különleges látványosságot kínálnak. A kitáblázott kerékpáros útvonal a forgalom elől elzárt területen, a Vétyemi Ősbükkösön vezet keresztül. Az ezüstös törzsű bükkfa óriások nemcsak szépségükkel, hanem méretükkel is lenyűgöznek majd. A 30 hektáros terület azért is különleges, mert az itt élő fák közel 200 évesek, és favágót utoljára 40 évvel ezelőtt láttak! Az erdőt elhagyva sík nyomvonalon érsz el Szécsiszigetre, ahol a Kerka holtága mellett gyönyörűen helyreállított vízimalom, kastély és bivalyok várnak. Páka felé az út mellett egy erődparkban több bunkert és lövészárkot járhatsz be egy ösvényen, melyek az egykori déli védelmi rendszer részét képezték. De a település is tartogat érdekességet: itt található Öveges professzor, mindenki fizikatanárának kísérleti laborral rendelkező szülőháza.

Látnivalók

Budafapusztai arborétum és Vétyemi ősbükkös

A budafapusztai arborétum területét alkotó erdők hajdan a Zichy család birtokában voltak. Az itt található vadászkastély 1926-ban épült, körülötte parkot és tavat, később pedig gazdag arborétumot építettek ki. Tavasszal, az azáleák virágzásakor az arborétum valódi tündérkertté változik, azonban a jegenye-, mamut- és a mocsári fenyők egész évben különleges látványosságot kínálnak. A Budafa szomszédságában található Vétyempusztán a tiszteletet parancsoló, ezüstös törzsű közel 200 éves, 30-40 méter magas bükkfaóriások magukra vonzzák a figyelmet.

Csömödéri Állami Erdei Vasút

A csömödéri kisvasút az ország leghosszabb, 109 kilométeres hálózata, amely 1918-ban lóvasútként kezdte működését. A Kistolmácsi-tó mellől induló 32 kilométeres vonalszakasz idilli tájakon halad át. Az útvonal különlegessége Ábel, a gőzmozdony, mely garantáltan lenyűgözi a vonatrajongó gyerekeket.

Szécsisziget Kerka Vízimalom Múzeum, Andrássy-Szapáry-kastély

A török hódoltság idejéből származó Kerka vízimalom egyike hazánk kiemelt műemlékeinek. Egy kirándulás az idilli Szécsiszigetre egyszerre időutazás és kalandtúra: a malom ódon falai közt a múltba révedhetsz, míg az Andrássy-Szapáry-kastély árnyékában a bivalyok dagonyázását figyelheted meg.

+ Programtipp

Bunkerek mélyén

A történelem dermesztő napjait élheted meg a lovászi légópince megtekintésekor, mely az 50-es években a 630 kilométer hosszú „magyar Maginot-vonal” erődrendszer bástyájaként épült a dél-zalai olajmezők megóvására. Járd be az időlabirintust a föld alatt, ahol közel 1 kilométer hosszan ismerkedhetsz a hidegháború nyomaival. A látogatásra előre be kell jelentkezni, de a térség más részein, például Pákán szabadon is felkeresheted a kor mementóit.

Adatok

Országrész: Dél-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: kerékpár
Táv: 39 km
Időigény: 5 óra

Megközelítés

M70-es autópálya Muraszemenye lehajtó (11) – Aligváron keresztül Tormaföldére

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds