Skip to main content
KerékpárTúraútvonalDél-DunántúlMezőföld és Duna-mente

Kerékpárral a Gemenc körül

By 2023.10.13.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

Indulj Bajáról, a központi Szentháromság térről, ahol a halászléfőző fesztivál idején százával rotyognak a bográcsok! Hamarosan elhaladsz a Sugovica strandja mellett, ahol meleg nyári napokon könnyedén felfrissülhetsz. Hagyd el a várost a Duna-hídon keresztül, és indulj Pörböly irányába! Sajnos az autóút keskeny és forgalmas Pörbölyig, alternatívaként tekerhetsz a biztonságosabb turistaúton is, ha nincs nagy sár a földúton. Pörbölytől térj rá a gemenci aszfaltozott körtöltésre, majd tehetsz egy kitérőt a kisvasút Lassi megállójához és a közelben található Malomtelelő kilátóhoz! Haladj tovább Keselyűsig, ahol legurulhatsz a Holt-Sióhoz, és ha van kedved, a vonalúton ellátogathatsz a Forgó-tavi kilátóhoz és a Duna-partra! Folytasd utad a keleti partra a Sió-zsilipen át, majd a Szent László hídon keresztezve a Dunát. Itt végig az aszfaltozott gáton tekerhetsz egészen vissza Bajáig. Érdemes beiktatni egy utolsó pihenőt Érsekcsanád tradicionális halászcsárdájánál!

Látnivalók

Türr István-kilátó, Baja

A Duna és a Sugovica összefolyásánál találod a bajai születésű Türr István emlékművét. 1938-ban, halálának 30. évfordulóján avatták fel a kör alakú, oszlopos, kőből készült épületet, ami Miskolczy Ferenc és Nagy András tervei alapján készült. A teraszáról pazar panoráma tárul eléd az ugyancsak róla elnevezett Duna-hídra, az egyesülő folyókra és a gemenci erdő lombkoronájára.

Szentháromság tér

Baja városi rendezvényeknek, fesztiváloknak otthont adó főtere gyönyörű kilátást nyújt a Sugovicára és a szemközti Petőfi-szigetre. Valaha a jellegzetes bazaltkockákkal borított tér piacok, vásárok színtere volt, de a régi patinás épületek ma is őrt állnak az idő felett, szállodának, üzleteknek, kávézónak adnak otthont.

Petőfi-sziget

Baja egyedi bájához nagyban hozzájárul a Petőfi-sziget, amely az ország kevés, emberi kéz alkotta szigetei közé tartozik. A városból a Sugovicán átívelő hídon juthatsz át a szigetre, ahol víziturisztikai központ, éttermek, kemping, uszoda, teniszpályák és sétányok várják a látogatókat.

+ Programtipp

Bajai Halfőző Fesztivál

Az ország legnagyobb és leghíresebb halászléfőző fesztiválja hagyományosan július közepén várja a látogatókat. A népszerű bajai rendezvény a Szentháromság téren, a hozzá vezető utcákon és a Petőfi-szigeten zajlik. Tapasztald meg te is, ahogy több ezer bográcsban rotyog a hallé a fesztiválon, amely időközben a Guiness Rekordok Könyvébe is bekerült.

Pörbölyi Ökoturisztikai Központ

Különleges élményekkel vár a Gemenc Zrt. Ökoturisztikai Központ Pörbölyön, ahol feltárul előtted a Gemenc csodálatos világa. Számos gyalogos, kerékpáros és vízitúra-útvonal indul és végződik itt, emellett innen indul az erdei kisvasút, és erdei iskola is várja itt a diákokat. Szintén izgalmas program az interaktív és ismeretterjesztő „Gemenc kincsei – élet az ártéri erdőben” című kiállítás megtekintése, illetve felkeresheted Habsburg Frigyes vadászkastélyt mintázó, vörösfenyőből készült Millenniumi Pavilonját is, ahonnan vadászati tanösvény indul.

Adatok

Országrész: Dél-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: nehéz
Túratípus: kerékpár
Táv: 65 km
Időigény: 6 óra

Megközelítés

Megközelítés: 6500 Baja, Szentháromság tér

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Rév Csárda

Érsekcsanádon, a Rév Csárdában pontosan tudják, mitől lesz igazán ízletes a halászlé: éppen úgy főzik, nyílt tűzön, bográcsban, ahogyan egykoron a dunai halászok. Kóstold meg te is!

Honlap

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds