Skip to main content
GyalogtúraTúraútvonalAlföldTisza-tó és Hortobágy

A Tisza-tó titkai – a poroszlói Tisza-tavi vízi sétány

By 2020.06.03.január 8th, 2024No Comments

Túrainfo

A Tisza-tavi vízi sétány tanösvényen az érdeklődők egy másfél kilométer hosszú, cölöpökre épített pallóúton sétálva ismerkedhetnek meg a Tisza-tó növény- és állatvilágával. A tanösvény csónaktúra keretében vagy Poroszlóról rendszeres kishajójárattal közelíthető meg. A sétányon elindulva gyékényesek, nádasok, ártéri erdők, vízi növénytársulások mellett kirándulhatunk, eljutva a tó korábban megközelíthetetlen, vadregényes területére. Az élővilág megismerését madárvárták, megfigyelőtorony, képes információs táblák, igény szerint szakvezetés segítik. A menetrend szerinti járatok a poroszlói Fűzfa Kikötő és Pihenőpark mellől indulnak, innen egy hosszabb csónakút után jutunk el a vízi sétányhoz, az Eger-patak régi medre mentén.

A Fűzfa kikötő Tiszafüred felől érkezve az első kikötő Poroszlón, a tározó hídja után rögtön balra fordulva érhető el. Megközelítéséhez nincs szükség gáthajtási engedélyre. A vízi sétány látogatóinak a parkolás a pihenőpark melletti füves területen ingyenes. További komfortos kikötői szolgáltatásokkal, büfével, zuhanyzóval, kölcsönzési lehetőséggel állnak a turisták rendelkezésére.

A kikötő mellett található Fűzfa Pihenőparkban mindent megtalálnak egy kényeztető Tisza-tavi látogatáshoz: étterem, szálloda, bungalók, uszoda, szauna, jakuzzi, kültéri termálmedence, gyermekmedence.

Adatok

Országrész: Alföld
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: könnyű
Túratípus: gyalogos
Táv: 1.5 km
Időigény: 1.5 óra

Megközelítés

Poroszló, Fűzfa Kikötő és Pihenőpark

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Látnivalók

Tisza-tavi Ökocentrum, Poroszló:

 A poroszlói Tisza-tavi Ökocentrum őshonos állatokat bemutató turisztikai látogatóközpont, egy igazi látványosság, amely szórakoztató módon, modern, interaktív szemlélettel, játékosan tárja a látogatók elé Magyarország második legnagyobb tavának gazdag élővilágát, a Tisza-tó és a Tisza-völgy természeti kincseit.

További információk

A Tisza Tavi Ökocentrum meglátogatását érdemes összekötni a Tisza-tavi vízisétány bejárásával is. A másfél kilométer hosszú, cölöpökre épített pallóúton sétálva közel kerülhetünk a Tisza-tó növény- és állatvilágához. A tanösvény csónaktúra keretében vagy Poroszlóról rendszeres kishajójárattal közelíthető meg. A kishajók a Fűzfa kikötőből indulnak.

További információk

Tájház, Poroszló:

Az 1884-ben épült műemlék épület és benne a helytörténeti gyűjtemény a Tisza-tavi Ökocentrum szabadidőparkjának területén található, így bármely, az ökocentrumba szóló belépőjeggyel megtekinthető. A poroszlói tájház, valamint a közelében fekvő hagyományőrző baromfiudvar, nyusziudvar és a korabeli pákász életmódot bemutató eszközgyűjtemény tavasztól őszig mindennap látogatható. A tájház melletti szabadtéri, fedett csűrépület idén is számos alkalommal ad majd helyet kézműves-bemutatóknak, foglalkozásoknak.

+ Programtipp

Tisza-tavi Madaras Fesztivál:

A Tisza-tavi Madaras Fesztiválon különböző programokkal várják a kicsiket és nagyokat a Tisza-tavi Ökocentrumba, a Madaras hétvégére. A programok közé tartozik a madárbemutató és a röptetés, elmehetünk egy izgalmas madármegfigyelő túrára, megetethetjük a kormoránokat és a pelikánokat, valamint tematikus kézműves-foglalkozáson is részt vehetünk.

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Turistainformációk, programok, rendezvények, szálláshelyek a térségben.

Poroszló Tourinform

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds