Skip to main content
GyalogtúraTúraútvonalÉszak-DunántúlZalai-dombság és Kemeneshát

Az Oszkó-hegy néhai Farkas-erdeje

By 2021.03.03.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

Az oszkói szőlőhegyen egy könnyed kis körtúrát tehetünk. A kijelölt tanösvényen haladva a sárga karika jelzést kell követni. A kihelyezett táblák segítségével megismerhetjük a régen virágzó kisparaszti szőlőművelést. Ez a mára visszaszorulóban lévő világ gazdag népi építészeti kincsei mellett, hagyományokkal, szokásokkal, gyümölcs és szőlő kultúrával is rendelkezett.

Nagyon hangulatos megfigyelni a különböző korok keveredését. Egymás mellett láthatunk az 1800-as évek elején épült zsuppfedeles boronapincét, és a 20. század 50-es éveiben épült téglafalú korszerű pincéket. A növényzet változása is látványos. Sokszor váltakoznak a szépen művelt szőlő parcellák, és a felhagyott birtokokon felverődött akác.

Az útvonal nagy része erdőben, vagy évszázados gyümölcsfák árnyékában halad, így melegebb időben is nyugodtan nekivághatunk. Bár alapvetően élvezhetjük a csendet, mindig van élet a hegyben. Nincs olyan időszak, hogy ne találkozzunk egy-egy gazdával, akik mindig barátságosan köszöntik a túrázókat. A körtúra végén két impozáns matuzsálemi korú tölgyfa mellett halad el az utunk, melyek a korábban itt állt Farkas-erdőnek őrzik az emlékét.

Látnivalók

Az Oszkói Hegypásztor Kör által kialakított központi rendezvénytéren is áthalad az útvonal. Gyönyörűen felújított pincék, színpad található itt. Kiváló helyszíne a rendszeres Orbán napi rendezvényeknek. A túra során műemléki védelem alatt álló 200 éves boronapincéket is láthatunk. A különböző építési technikákat tanösvény tábla mutatja be részletesen.

+ Programtipp

Jeli arborétum

Közúton 15 perc autóútra található a Jeli arborétum. Jelölt turistaúton is megközelíthető az Oszkói szőlőhegyről. A rhododendronjairól híres varázskert immár lombkorona tanösvénnyel is várja a látogatóit. Legszebb pompájában, májusban, pünkösd környékén láthatjuk, amikor a rhododendronok virágoznak. Az igazi növénykülönlegességek mellet gazdag állatvilággal is találkozhatunk a kertben.

További információkTérkép

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Turistainformációk, programok, rendezvények, szálláshelyek a térségben.

Vasi Hegyhát - Rábamente

Adatok

Országrész: Észak-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: könnyű
Túratípus: gyalogos
Táv: 3.6 km
Időigény: 1 óra

Megközelítés

Oszkót 7361-számú úton kelet felé elhagyva 1 km után balra kavicsos útra letérünk. A kereszteződésben egy keresztet is találunk. Az autóval itt félre húzódva könnyen parkolhatunk.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds