Skip to main content
KerékpárTúraútvonalBalaton környékeKis-Balaton

Kis-Balaton élménykör

By 2021.09.23.január 22nd, 2024No Comments

Túrainfó

A Kis-Balaton körüli kerékpáros útvonal a legváltozatosabb bringás kör. A nyugati oldalon választhatod a falvak között vezető sík nyomvonalat, de érdemes egy-egy szőlődombra is felkapaszkodnod, hiszen a kitáruló látvány mellett kisebb borospincék, illetve egy-egy nagyobb borászat igazi gasztroélményt kínál a minőségi boraival és a helyi specialitásaival. Ha időd engedi, tarts egy rövid megállót Garaboncon, a 7 Vezér Történelmi Kalandparkban, majd látogass el egy igazi 21. századi parasztgazdaságba, a Garabonciás Farmra. A balatoni hegyek háttérlátványát nyújtó hullámzó tájban tovább tekerve, a Zalaszabari szőlőhegyen a Zobori Élménypark vár hullámvasúttal, hófánkkal és virtual parkkal. Legurulva a hegyről a tópartra, Zalaváron, a Kis-Balaton Házban egy izgalmas tárlat keretében megtudhatod, hogyan vált az egykori lápos mocsárvidék a Balaton vízszűrőjévé. A töltésen kiépített bringautakon, madárlesek mellett, egy különleges fahídon keresztül juthatsz el a Kis-Balaton szívébe, a Kányavári-szigetre, Kápolnapusztán pedig mocsarakban dagonyázó boldog bivalyok és kíváncsi ürgék népes családja vár. A túra zárásaként Zalakarosra begurulva érdemes kipróbálnod Magyarország díjnyertes „bike food” ételét, a Park Kitchen csapata által megálmodott bike rollt, majd lazíthatsz is a zalakarosi fürdőben.

Látnivalók

Kis-Balaton Bemutatóház, Zalavár

A zalavári látogatóhely élményszerűen mutatja be a környék élővilágát. A nemrég felújított kiállítótérben hangok idézik meg a lápi világot, máshol csónakokban ülve fedezheted fel a nádasok életét. A téli és a nyári berek élővilágát diorámák mutatják be, a szigorúan védett élőhelyeken elhelyezett webkamerák pedig a legrejtőzködőbb madarak életét is feltárják előtted. A régészeti kiállításon a Vár-sziget Karoling-korig visszanyúló történetével is megismerkedhetsz. Az épületben előadóterem, gyermekfoglalkoztató, előtte hatalmas játszótér várja a családokat.

Kápolnapusztai bivalyrezervátum

Itt él hazánk legnagyobb látogatható bivalycsordája, melynek életét, viselkedését testközelből figyelheted meg. A rezervátum a hazánkban több száz éve itt élő bivaly fennmaradásában, génállományának megőrzésében kiemelt szerepet játszik. A szerencsések a dagonyázó, legelésző patások mellett a fürgén futkározó ürgéket is láthatják. Vannak ugyan kihelyezett távcsövet, de érdemes sajátot is vinni! Az egész évben nyitva tartó rezervátumon kitáblázott sétaút vezet végig, a gyerekeket pedig a játszótér és állatsimogató várja. A fogadóépületben tárlat mutatja be a Kis-Balaton gazdag élővilágát. A bemutatóhelyen lehetőség van kiadványok, ajándéktárgyak, bivalyszalámi megvásárlására, illetve kávé, frissítők fogyasztására.

Zobori Élménypark, Zalaszabar

A zalaszabari szőlőhegyre felérve olyan látvány tárul eléd, mely garantáltan elbűvöl. Ha ezután inkább adrenalinban gazdag, lélegzetelállító élményre vágysz, irány a Zobori Élménypark: hullámvasutazhatsz, átélheted a szabadesést, vagy 4D-mozizhatsz. A gyerekeket – és szüleiket – pedig sok más mellett állatsimogató, vizes játszótér, hófánkpálya, csónakcsúszda várja. Kiváló családi kalandprogram.

Pálos Malom, Zalamerenye

A Zalamerenye és Zalakaros találkozásánál álló pálos malomban megismerheted az őrlés titkát, a malom és a pálos rend történetét, beszélgethetsz az utolsó molnárokkal, hallhatod a hengerszék zakatolását, a malomkő súrlódását. A malom magántulajdon, de a tulajdonosok szívesen látják az érdeklődőket. Belépődíj és nyitvatartási idő nincs: ha az ajtó nyitva áll, lépj be; ha pedig nincs, egyeztess időpontot, és várnak szeretettel.

+ Programtipp

Állatsimogató – Fenyvespuszta, Balatonmagyaród

Régen, annak aki vidéken lakott, megszokott volt, hogy állatok között teltek a mindennapjai. Itt átélheted ezt te is, ha szeretnéd. Itt simogathatsz sok-sok nyuszit, csacsit, bárányt, kecskegidát, pónit, bivalyt és törpemalackát. De megismerhetsz még más érdekes, kedves állatot is. Lovagolhatsz pónin és részt vehetsz családi hintó kiránduláson a Kis-Balatonhoz.

A Majort Zala megyében, a Kányavári-sziget bejáratával szemben találod, Balatonmagyaród község határában.

Telefon: +36 30 287 02 49, +36 20 998 07 70

E-mail: info@fenyvespuszta.hu

www.fenyvespuszta.hu

Adatok

Országrész: Dél-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: könnyű
Túratípus: kerékpár
Táv: 36 km
Időigény: 6 óra

Megközelítés

Zalakaros

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds